Vinyl burkolatok típusai

 • Olvasási idő:9perc

A vinyl (vagy ahogy még írják: vinil) burkolat kifejezés szintetikus anyagokból, például PVC-ből, üvegszálból és különböző kémiai lágyítókból készült rugalmas burkoló anyagra utal. A vinylburkolat már több mint 100 éve létezik, és az eredeti rugalmas burkoló anyag, a linóleum helyettesítésére találták ki. Az 1940-es években a vinyl burkolat nagyon népszerűvé vált olyan helyiségekben, ahol fontos volt a rugalmasság, a tartósság és a vízállóság.


Kapcsolódó cikkek


A fürdőszobák és a konyhák mindig is a vinyl padlóburkoló termékek elsődleges felhasználási területei voltak. Bár a vinylből készült burkolatok nem teljesen ellenállóak olyan helyiségekben ahol savas-lúgos vagy nagyon nagy igénybevételnek vannak kitéve, viszont víztaszító, könnyen tisztítható, alacsony költségű és jól karbantartható, így egy kevés gondot okozó burkolat-fajta választás lehet.

Vinylből készült lapok
Vinylből készült lapok

A modern vinyl burkolati termékek azonban a termékek jobb tervezésével és gyártásával ma már életképes opciót jelentenek még a kerámia, porceláncsempe vagy keményfa által uralt helyiségekben is. Most olvassunk egy kicsit a vinylburkolatok három típusáról: a vinyl kompozit csempe (VCT), vinyllemez és luxusvinyl burkolatokról (LVF).

A vinyl összetétele

A vinylburkolat a PVC (polivinil-klorid) hozzáadásával vált igazán életképes burkoló anyaggá, amely egy szintetikus műanyag, amely szenet, hidrogént és klórt tartalmaz. A hagyományos lemezes vinyl vagy vinylcsempe burkoló anyag egy kompozit termék, amelynek PVC rétege egy maghoz van rögzítve, ami egy nyomtatott (minta) réteggel és egy keményebb kopóréteggel van bevonva. A minőségi és a gyenge minőségű vinylből készült burkolatok közötti különbség a termékek vastagságában, a kopóréteg szívósságában és a hátlap tulajdonságaiban rejlik.

Textúrázott vinyl lapok
Textúrázott vinyl lapok

A ma értékesített vinylburkolatok többféle formában is megjelenhetnek, beleértve a lemezpadlót, a vinyl kompozit csempéket (VCT) és egy újabb terméket, a luxus vinyl csempéket (LVT vagy LVP néven ismert). Bármilyen típusú vinyl burkolatot is választ, jó ha tudja az előnyeit.

Tartósság. A vinyl padló meglepően strapabíró anyag, még akkor is, ha kissé puha anyag.

Vízállóság. A vinyl burkolat elsősorban azért népszerű a fürdőszobákban és konyhákban, mert ellenáll a nedvességnek, a gőznek és a páratartalomnak. A víz nagyrészt nem képes behatolni ennek az anyagnak a felületén, hogy kárt tegyen az aljzatban, bár a varratoknál kissé sérülékeny lehet.

Könnyű karbantartás. A vinyl burkolat nagyon könnyen tisztítható. Ellenáll a szennyeződéseknek, foltoknak, karcolásoknak és kisebb dinamikai erőhatásoknak, bár át lehet szúrni, ha a nehéz bútorlábak nincsenek védőtalpakkal felszerelve. Legyen tisztában azzal is, hogy a gumihátlapot tartalmazó szőnyegek olyan kémiai reakciót okozhatnak, amely foltot hagyhat a vinylen. A vinylburkolat pedig kissé megsárgulhat, ha állandó közvetlen napfénynek van kitéve (bár a kiváló minőségű termékek UV-védelemmel rendelkeznek).

Vinyl kompozit csempe (VCT)

A modern vinyl burkoló lapok általában vinyl kompozit lapok (VCT) néven ismertek, és természetes porított mészkő, töltőanyagok, hőre lágyuló kötőanyagok és színpigmentek keverékéből készülnek. A burkolat úgy készül, hogy ezeket az anyagokat tömör lapokká olvasztják, majd “csempékre” vágják. Ez volt a vinylburkolatok első széles körben elterjedt formája, de ma már sokkal kevésbé népszerű, mint a luxusvinyl. A VCT általában felületi polírozást igényel porózus felületének védelme érdekében, és így nem olyan alacsony karbantartási igényű, mint a lemezes vinyl, amely csak rutinszerű söprést és felmosást igényel.

Vinyl csempék
Vinyl csempék

A csempék közötti aránylag nagy számú varrat előfordulása azt jelenti, hogy ez a fajta kialakítású vinyl nem lesz olyan nedvességálló, mint a lemezes vinyl. A varratokon keresztül beszivárgó víz az alapréteg megrongálódását okozhatja. A magas karbantartási költségek miatt a VCT telepítés élettartamára vonatkozó költségek meghaladhatják a vinylburkolat más formáinak költségeit. És bár a VCT számos színben és mintában kapható, nem felel meg a textúra és a design sokoldalúságának, amely más típusú vinylburkolatoknál elérhető.

A vinylcsempének sima, hibamentes beton vagy esztrichaljzatra van szüksége (mint szinte bármelyik melegburkolatnak), amit diszperziós folyékony ragasztóval szoktak telepíteni. A barkácsolók számára meglehetősen egyszerű a telepítése, mivel az egyes darabok könnyen vághatóak és szabálytalan helyekre is illeszthetők. 

A javítás ugyanilyen egyszerű, mivel a sérült lapokat bármikor eltávolíthatja és kicserélheti. A vinylcsempe viszonylag olcsó padlóburkolati lehetőség, különösen, ha saját maga telepíti. Ha szakemberek telepítik, akkor 2.000-4.000 forint közötti négyzetméterenkénti költséggel számolhat, ha az aljzat megfelel a követelményeknek.

Előnyök

 • Olcsó.
 • Könnyű barkácsolás.
 • A javítás egyszerű mert az egyes lapok könnyen cserélhetők.

Hátrányok

 • A varratok lehetővé teszik a víz behatolását.
 • Kevesebb tervezési lehetőség és rövidebb élettartam mint más vinylburkolatoknál.

Lemezes vinyl

A lemezes vinylburkolat egy folytonos polimer anyagból készül (mint a csempés változat), és tekercs formában kapható, amelyeket körülbelül 80-150 cm szélességben gyártanak. Mivel széles tekercsekben készül, a vinyllemez kevés varrással rendelkezik, és sokkal jobban ellenáll a víznek mint a csempés változat. Kisebb helyiségekben egyáltalán nem is kell varratokat alkalmazni, hogy a teret teljesen vízhatlan padlóburkoló anyaggal vonják be. A lemezes vinyl még mindig elég népszerű, de fokozatosan felváltja a luxusvinyl burkolóanyag.

Lemezes vinyl telepítése
Lemezes vinyl telepítése

A lemezes vinylburkolatokat egy digitális grafikával ellátott PVC “film” réteggel gyártják, amely a padlóburkolat mintázatát és színét adja, majd egy filcből vagy szálas anyagból készült alapréteghez ragasztják. A felső részén egy külső védőréteg található, amely megvédi a PVC-réteget a behatásoktól és a nedvességtől. A vinyllemez sokféleképpen telepíthető, beleértve a teljes felületű ragasztásos alkalmazást, vagy csak a kerületnél történő ragasztást.

A lemezes vinyl árban a vinylkompozit csempe árához hasonlítható, de a barkácsolás trükkös lehet, mivel a nagyméretű tekercseket nehézkes vágni, beilleszteni és ragasztani. Ha szakszerűen telepítik, számoljon azzal, hogy 4.000-5.000 forintot kell fizetni négyzetméterenként.

Előnyök

 • Nagyon olcsó.
 • A legjobb anyag a teljesen vízálló burkolathoz.
 • A professzionális telepítése gyors és megfizethető.

Hátrányok

 • Nem könnyű a barkácsolók számára a telepítés.
 • A javítás nehézkes.
 • Az LVF (luxus vinyl) népszerűségének növekedésével egyre kevesebb a tervezési lehetőség.

Luxuskivitelű vinyl (LVF)

A luxusvinyl burkolatot (LVF) néha luxusvinyl csempének (LVT) vagy luxusvinyl lapnak (LVP) is nevezik. A névbeli különbség a kiviteltől függ. Mészkőalapú ásványi anyagból készül, amelyet PVC-kompozitokkal kevernek. Nincs filc vagy rostréteg benne, így ez egy teljes vastagságában szilárd anyag.

Luxusvinyl padló
Luxusvinyl padló

Bár még mindig valamennyire rugalmas, az LVF lényegesen merevebb, mint a lemezes vinyl vagy vinylcsempe, és ez a tulajdonsága lehetővé teszi hogy módosított hornyos-nyelves rendszerrel gyártsák, amellyel az elemek vagy lapok összepattinthatókká válnak. A kompozit anyag felső rétegén egy grafikus filmréteg található, amellyel szinte bármilyen kívánt megjelenést létre lehet hozni, és amelyet egy nagyon kemény kopóréteg borít.

Bár a luxusvinyl a háromféle vinylburkolat közül a legdrágább, de a hosszú élettartama és könnyű karbantartása miatt hosszú távon költséghatékonyabb választás lehet. A felületén lévő grafikai eljárás technológiailag sokkal jobban kivitelezett mint a lemezes vinyl esetében, ami azt jelenti, hogy ez a burkolat rendkívül hatékonyan utánozhatja a fát, a követ, a kerámiát vagy akár a fémet.

A luxusvinyl többféle formában kapható, az 50×50-es méretű négyzet alakú lapoktól kezdve a hosszabb, 120 cm-es hosszú lapokig, amelyek laminált vagy fapadló deszkákra hasonlítanak. Emiatt, valamint a vízzel szembeni átjárhatatlanság miatt a luxus vinyl versenytársa a műanyag lamináltpadlónak, és jobb választás a fürdőszobák, konyhák és más, nedvességre hajlamos területek számára mint a laminált. A műanyag lamináltpadló például megkérdőjelezhető választás lehet a pincében vagy betonpadlókon, míg a luxusvinyl ott is nagyon jól működik.

A luxusvinyl csempék és lapok a közepes készségekkel rendelkező barkácsolók számára is viszonylag könnyen telepíthetők, mert az egyes elemek könnyen összeilleszthetők. Ahol illesztésre van szükség, a darabok könnyen méretre vághatók. A barkácsbarát szerelése, valamint a kiváló megjelenés és teljesítménye gyorsan a luxusvinyl burkolat felé lendítheti a mérleget, ha a választásról van szó.

Bár ma már vannak olyan típusú luxusvinyl padlóburkolatok, amelyek költségei összehasonlíthatók a vinyl kompozit csempékkel és a vinyllemezekkel, a legtöbb termék jelentősen drágább lesz – bár nem megfizethetetlenül drága. Az anyagok önmagukban általában 6.000-10.000 forint között mozognak négyzetméterenként.

Ha a szakemberek telepítik, számoljon azzal, hogy 4.000 és 6.000 forint közötti összeget kell fizetnie négyzetméterenként. A jó minőségű, kő, vagy fa megjelenésű luxusvinyl burkolatokért is általában 7000 forint körül összeget kell fizetni négyzetméterenként, ha egy nagyobb barkácsáruházban vásárol, most 2022 őszén.

Vinyl burkolóanyag kiválasztása

Bármilyen típusú vinylburkolat számos előnnyel rendelkezik más burkoló anyagokkal szemben bizonyos alkalmazásokban. Általában sokkal olcsóbb, mint a keményfa, és sokkal jobban teljesít olyan helyzetekben, ahol a nedvesség problémát jelent (fürdőszobák, konyhák, bejáratok, pincék), és állatbarátnak is számít. És míg a vinylt egykor úgy vélték, hogy kissé híján van az eleganciának, ez ma már nem igaz a luxusvinyl burkolatok megjelenésével, amelyek gyakran szinte megkülönböztethetetlenek a fapadlótól vagy a kerámia/porcelán csempétől.

A háromféle vinylburkolaton belül a luxusvinyl burkolat (LVF) számos erénnyel rendelkezik, és gyakran a legjobb választás, mivel a magasabb költségeket bőven ellensúlyozza a kiváló megjelenés és teljesítmény. A lemezes vinyl azonban még mindig jó választás ott, ahol elengedhetetlen a vízálló felület (például egy fürdőszobában). A vinylkompozit csempe pedig továbbra is az alacsony költségvetésű, barkácsolni szerető lakástulajdonosok kedvence.

A vinylburkolatok mindegyik típusa a stílusok és minőségi kategóriák széles skáláján mozog, nem is beszélve a különböző típusú padlóburkolat-szerelési igényekről. Néhány jellemzőt érdemes szem előtt tartani:

A termék vastagsága: Bármilyen típusú vinylburkolatot is fontolgat, hasonlítsa össze az egyes termékek teljes vastagságát. A vastagabb vinyl lapok, csempék vagy lapok általában jobbak a láb alatt nyújtott érzetben, ezenfelül kényelmesebbek és tartósabbak, mint a vékonyabb kivitelűek.


Kopóréteg: A legtöbb vinylburkolat több rétegből áll a szilárdság érdekében, és a felületi kopórétegnek mindig a legvastagabbnak kell lennie a tartósság érdekében. Keressen olyan vinylt, amelynek legalább 5 mm vastagságú a kopórétege.


Nyomtatott vagy intarziás kialakítás: A vinylburkolat termékek felületi kialakítása különböző módon készülhet. A legolcsóbb egy egyszerű nyomtatott dizájnréteg a felső rétegen, míg a drágább és tartósabb termékeknél, a vinyl teljes vastagságába behatoló intarziás eljárást használják. Ez tartósabb padlóburkolati terméket eredményez.


Felület textúrája: Ha a csúszásosság aggodalomra ad okot, mindenképpen olyan padlóburkolati terméket keressen, amelynek textúrája némi tapadást biztosít a láb alatt. A luxusvinyl vagy a vinylkompozit lapok általában jobbak ebből a szempontból, a lemezvinyl nedves állapotban általában a legcsúszósabb.


Hátlap vagy alsó réteg: A különböző típusú vinylburkolatok különböző hátlapokkal rendelkezhetnek, amelyek eltérő telepítési módszereket igényelhetnek. Egyes hátlapok öntapadósak, míg mások nem. A hátlapok közé tartoznak a párnázott vagy kemény kivitelűek, és a hátlap típusa és minősége befolyásolja a termék teljesítményét és árát. A párnázott (szintetikus vagy parafa) hátlapok csendesebbek, melegebbek és a járás halkabb rajtuk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....