Fugák tisztítása

  • Olvasási idő:4perc

Amikor az új csempefalat kifugázza, az fehérnek és érintetlenül néz ki, de mit tehet, ha elkezd sárgulni, barnulni vagy feketedni ? Míg a tiszta fuga nagyszerűen mutat a padlón vagy a falakon, de ha az elszíneződik, akkor öregebbnek és kopottabbá teszi vizuálisan a csempeburkolatot.


Kapcsolódó cikkek


Ha korábban már próbálkozott a fugatisztítással, akkor azt gondolhatja hogy lehetetlen visszanyerni a korábbi dicsőségét, de ennek nem kell így lennie. A fuga tisztítása nem nehéz, ha követ néhány tippet és trükköt. Mindössze a megfelelő fugatisztító eszközökre és termékekre van szüksége, és hamarosan újra makulátlan fuga lesz a csempék között. 

A szennyezett fuga miatt még a jó állapotú csempe látványát is elrontja
A szennyezett fuga miatt még a jó állapotú csempe látványát is elrontja

Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, mi is az a fuga. Ha többet tudunk erről az anyagról, jobban megérthetjük azt is, hogy hogyan kell tisztítani.

Mi az a fugahabarcs ?

Érdekes módon a legtöbb ember nem tudja, miből készül a fugaanyag. A legtöbb (laikus) ember elsősorban csak azt tudja erről az anyagról, hogy kitölti a csempék közötti hézagokat.

A fugaanyag cement, víz, adalékanyagok és színezék keveréke. Arra van használva hogy segítsen stabilizálni a csempéket, és megakadályozza hogy szennyeződés kerüljön a csempék közé, meg persze a vizualitás miatt is szükség van rá.

Az extra stabilizálás érdekében a fugaanyagot homokkal vagy kaviccsal is keverhetik, de ez nem túl gyakori a beltéri terekben, hacsak nem kérik kifejezetten. Leginkább a fürdőszobákban van szükség a burkolólapok fugázására, mert vízálló tömítést biztosít, és megakadályozza, hogy a víz a csempék mögé szivárogjon, és penészkárt vagy rothadást okozzon. 

A fugázás a terrakotta vagy kerámia csempék esetében is nélkülözhetetlen, mert ezeknél a burkolólapoknál szokott a legnagyobb méret, vagy alakbeli eltérés előfordulni.

A fugahabarcs számos előnye ellenére van néhány hátránya is. A legnagyobb hátrány, hogy a fugaanyag nagyon porózus, és az a rossz szokása, hogy szinte mindent magába szív, ami vele érintkezik. A dolgok, amelyeket a fuga képes felszívni, a szappannal szennyezett kosztól és a penésztől kezdve a főzőolajig és a zsírig szinte bármeddig terjedhetnek, és mivel a fuga porózus anyag amikor már ki van keményedve, nehéz lehet tisztítani, főleg ha nem tudja hogy hogyan kell.

Hogyan kell tisztítani a fugát ?

A padló, vagy falfelület karbantartása és a fuga ápolása azért fontos, mert ha ezeket figyelembe veszi, akkor a fuga eleve nem lesz nagyon szennyezett. Ha azonban a fuga már piszkos, van néhány tisztítási tipp, amit kipróbálhat. Először is próbálja meg meghatározni, hogy mitől lett piszkos a fuga.

A fürdőszobában a fugának valószínűleg penész vagy gombásodási problémája van a felesleges nedvesség miatt. Ez különösen akkor szokott előfordulni, ha nincs elszívó-ventilátora, hogy a forró zuhany vagy fürdő után kivezesse a párás levegőt a fürdőszobából. Ezáltal a nedves levegő a fürdőszobában marad, ami tökéletes táptalajt biztosít a penész és a gomba számára. Ilyen körülmények között korlátozhatja a penész előfordulási esélyét, ha nyitva hagyja a fürdőszoba ajtaját, amikor végzett a zuhanyozással, de néha ez nem elég.

Túl savas vagy lúgos kémhatású tisztítószerek használata nem javallott
Túl savas vagy lúgos kémhatású tisztítószerek használata nem javallott

Míg a fehérítő általában jó megoldás a penész eltávolítására a legtöbb felületen, a fuga esetében nem biztos, hogy olyan jól működik, mivel az porózus. Ehelyett lehet, hogy meg kell próbálnia speciális tisztítószereket, például penészeltávolító szereket. Ezeket a tisztítószereket úgy tervezték, hogy bárhonnan eltávolítsák a penészt és a gombát. 

Egy kis súrolással és a megfelelő tisztítószerrel a penész eltüntethető a fugából örökre. De mi van akkor, ha nem penészproblémája van, hanem foltok kezdenek megjelenni a fugán ?

Foltok eltávolítása

Néhány folt könnyen kellemetlenné teheti a fuga kinézetét. A foltokat köztudottan nehéz eltávolítani. A foltos fuga tisztításakor próbáljon meg csak semleges kémhatású tisztítószereket használni, és kerülje a túl savas vagy túl lúgos tisztítószereket. Ezek a tisztítószerek ugyanis károsíthatják a fugát, és ha nem feltétlenül szükségesek (például a penész eltávolításakor) akkor ne használjon ilyen kémhatású tisztítószereket.

A fugatisztító eszközök kiválasztásakor a foltos fuga tisztításához válasszon merev sörtéjű kefét. Ezután fogjon egy kis vizet vagy semleges tisztítószert, és súrolja a fugát, amilyen erősen csak tudja, ez a legtöbb esetben segíteni szokott.

A foltok eltávolítása eltarthat egy ideig, de kellő erőfeszítéssel hamarosan ki lehet “csiszolni” őket a fugából. A saját tisztítószer (fehérecet+víz) elkészítése is jó megoldás lehet, de vannak más keverékek is.

Egy gyakori tisztítószer a citromlé, a hidrogén-peroxid és a borkő keveréke. Ha ezt a tisztítószert használja, először súrolja át a fugát sima ecettel, hogy eltávolítsa a felületi szennyeződéseket, ezután adja hozzá ezt a házi tisztítószert, és hagyja egy ideig állni a fugán. Ezután súroljon még egy kicsit, és a fuga pillanatok alatt olyan lesz, mintha új lenne. Egyes fugák több súrolást igényelhetnek, mint mások, de kellő erőfeszítéssel bármilyen fuga újra tisztává tehető. 

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....