Mi várható az építőiparral kapcsolatban 2023-ban ?

  • Olvasási idő:5perc

Sok reményt fűztek 2022-ben az építőipari növekedés folytatásához, de sajnos a növekvő energia és alapanyagárak, na meg persze a orosz-ukrán konfliktus is némi megtorpanásra késztette ezt az iparágat is. Összességében az építőipar most egy kicsit visszavett a lendületből (az állami beruházások időbeli kitolása miatt is), de remélhetőleg 2023-ban rendeződnek kissé a viszonyok, és reméljük a háború is véget ér, ami hatalmas lökést adna az építőiparnak a kereslet-kínálat viszonyoknak.


Kapcsolódó cikkek


Viszont a mostani megtorpanásokon felül is vannak kihívások az építőiparban, és az előrejelzések szerint ezek a megoldandó problémák a következő évben is fennmaradhatnak.

Remélhetőleg az építőipar a jelenlegi megtorpanás után újult erővel fog nekikezdeni az építéseknek
Remélhetőleg az építőipar a jelenlegi megtorpanás után újult erővel fog nekikezdeni az építéseknek

Folyamatos növekedési kényszer, némi szünettel

Az építőipar továbbra is erős marad, még ha pillanatnyilag gyengélkedik is, és a kereslet felélénkülésével az építőipar lehet a fellendülés egyik fő hajtóereje. Ha negatívan alakulnak a nemzetközi viszonyok akkor a kilábalás elnyújtottá válhat, és akár az egész jövő évre rányomhatja a bélyegét.

A lakóépületek építése a világjárvány (2021) idején a kínálat-hiány és az ebből következő magas árak ellenére is erős maradt, míg a nem lakóépületek építése nagymértékben visszaesett. Most 2022 őszén az állami beruházások mértéke visszaesett, a lakásárak stagnálnak, és leginkább az energiahatékonyságra fordított erőfeszítések kerülnek előtérbe, ami főleg a házszigetelési munkákat jelenti.

Továbbra is fennakadások az ellátási láncban

Az építőipari szakemberek jelenleg is gondokkal szembesülnek, mivel megpróbálják  a lehető legköltséghatékonyabban beszerezni vagy megtalálni a projektjeikhez szükséges megoldásokat. A faanyag, a festék, a cement és az acél a legnehezebben beszerezhető, és a legnagyobb áremelkedést generáló anyagok közé tartozik, ami a projektek késedelméhez és az új építkezések árának emelkedéséhez vezet.

Az építőipari cégek nagy része számolt be anyaghiányból eredő késedelmekről, és sokan számoltak be kiszámíthatatlan szállítási időkről. A projektek tervezése extra összehangoltságot igényel, amikor az anyagok két héttel vagy héttel később érkezhetnek a vártnál.

Az alacsony kínálatot természetesen magas árak követik, és pontosan ez történt a vállalkozók munkájához szükséges néhány fő anyaggal is – egyes anyagok árai a tavalyi év első felében havonta kétszámjegyű növekedést mutattak. A nyersanyagárak ingadozása és a szétszórt szállítási határidők megnehezítik a projektek pontos árazását és ütemezését, így bár az árak jövőre várhatóan némileg “lehűlnek”, a visszaesés hosszabb ideig tart majd.

Munkaerőhiány

A munkaerőhiány évek óta sújtja az iparágat – ez már szinte nem is újdonság. De mivel a fellendülés remélhetőleg minél hamarabb eljön, a tehetségek megtalálása és megtartása a vállalkozók számára a döntő kérdés lesz. A projektek késhetnek, törlésre kerülhetnek, ha nincs elég munkaerő a munkák elvégzésére.

Továbbá a munkaerőhiány olyan helyzetbe hozhatja a vállalkozókat, hogy visszatartsa őket attól, hogy egyáltalán ajánlatot tegyenek, vagy visszatarthatja őket az innovációk felfedezésétől. Mindkét hatás túlmutathat az egyes vállalatokon és az iparág egészére nyomást helyez.

Érdekes módon az építőipari technológiákban bekövetkezett innovációk egy másik olyan speciális készségekkel rendelkező szakembereket is “létrehoztak”, amelyet az építőipari cégeknél kihasználhatnak. Az építőipari dolgozóknak most már elég hozzáértőnek kell lenniük ahhoz, hogy a technológiát integrálni tudják a munkafolyamatokba.

Bár ez kihívást jelenthet a jelenlegi munkaerő számára, mivel nem könnyű alkalmazkodni a dolgok modernizálódásához, de ez lehet a kulcsa annak is, hogy új készségeket szerezzenek meg, amit más építőiparral kapcsolatos cégekben is alkalmazhatnak. Jelenleg az építőipar nem a legkeresettebb szakmák közé tartozik, főleg ami a fiatalabbakat illeti.

Történelmileg az építőipar egy alacsony “rangú” szakmának lett elkönyvelve, aminek nem kéne így lennie. Még most is, az ezredforduló táján születettek nagyobbik része azt állítja, hogy az építőipar “piszkos és nehéz munka”.

Az intelligens építőiparra, mint a hatékony, előremutató, a rendelkezésre álló legmodernebb technológiai eszközöket használó cégekre  való összpontosítás javíthatná az ágazat hírnevét és elkötelezettségét a fiatal munkavállalók körében.

A tehetségek vonzására vonatkozó további javaslatok közé tartozik, hogy a vállalatot magas fizetést biztosító és sok előrelépési lehetőséget kínáló vállalatként népszerűsítsék, valamint hogy több gyakornoki állást kínáljanak.

A jövőben a munkaerő és a szakképzett munkaerő vonzása és megtartása a sikeres cégek számára kiemelten fontos szempont lesz.

Technológia a hatékonyságért

A dolgozók bevonásán túl a technológia az építőiparban is a jövő útja. A hálózatba kapcsolt építőipar egyre inkább teret hódít az iparágban, és a ki, vagy lemaradóknak egyre nehezebb lesz versenyezniük azokkal az építőipari cégekkel akik a fejlett technológia támogatásával végzik a mindennapi tevékenységüket.

A digitalizálás javítja a termelékenységet, a hatékonyságot és a biztonságot, amelyek mindegyike egymástól függetlenül javíthatja a vállalat eredményét, és a versenyképességet mind az ajánlatok, mind a munkavállalók esetében.

Konkrétan az építőipari vállalatok a technológiát arra használják, hogy jobban összekapcsolják az irodai és a helyszíni csapatokat a végponttól végpontig terjedő tudásbázisok és a műveletek elemzése érdekében. Továbbá az egyes vállalatokat segítő technológiai eszközök a mesterséges intelligenciától a digitális ikrekig és a drónokig terjednek, így az építőipar teljes mértékben a digitális korszakba lép.

Az építőipar előtt még hosszú út áll ahhoz hogy teljesen, vagy legalább nagy részben digitálissá váljon a hatékonyság érdekében. Az építkezések idén elmaradnak a tavalyi szinttől, és az ellátási és munkaerő-problémáknak köszönhető késedelmek várhatóan a következő évben is folytatódnak, de összességében az iparág hosszútávú előrejelzései jónak mondhatóak.

A lakásépítés, bár valószínűleg nem lesz olyan intenzitású, mint 2020-2021-ben, várhatóan erősödik a következő évben. Az építőipar megtalálja a számítását a technológiában, és új módszereket tanul a munkavállalók toborzására és megtartására. Tehát az építőipar lendülete nagyban függ a nemzetközi gazdasági helyzettől, de mint minden recessziót fellendülés fog követni, ami remélhetőleg egy modernizáltabb építőipart fog szülni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....