Ingatlanfotózási tippek eladóknak

  • Olvasási idő:6perc

Ha eladja otthonát, a potenciális vásárlók felé történő marketing legfontosabb szempontja az lesz, hogy kiváló minőségű fotókat készítsen a házáról. A nagyszerű fotók kiemelik otthona legnagyobb értékeit, azok bevonzzák a potenciális vevőket az eladás folyamatába, és a potenciális vevők pedig ajánlatokhoz vezetnek.


Kapcsolódó cikkek


Mivel egyre többen vásárolnak lakást anélkül, hogy személyesen is megtekintenék azt, (általában befektetés céljából vásárolt ingatlanok esetében), a hirdetése mellé online feltöltött fotók kétszeresen is fontosak: egy komolyan érdeklődő vevő már a fotók alapján is ajánlatot tehet. Sokan vásároltak már úgy, hogy nem mentek be az ingatlanba, és ez nagyrészt az online túrák és képek alapján történt.

A jó képek felgyorsíthatják az ingatlaneladási folyamatot
A jó képek felgyorsíthatják az ingatlaneladási folyamatot

Ha saját maga, egyedül szeretné piacra dobni az ingatlanát, akkor időt kell szánnia arra, hogy jó fotókat készítsen az ingatlanáról és az otthona legjobb tulajdonságairól, hogy az eladás-előkészítés tökéletes legyen. (Ha ingatlanügynökkel dolgozik együtt, akkor valószínűleg segítenek ezt koordinálni Önnek).  Most nézzünk meg pár tippet a megfelelő minőségű ingatlanfotózás rejtelmeiről.

Készítse elő az otthonát a fotózáshoz

Az ingatlan előkészítése a nagyszerű hirdetési fotók elkészítéséhez a rendrakással kezdődik, mert biztos nem szeretné, ha a látványt tönkretenné egy rendetlen helyiség. Tízből nyolc vásárló először az internetet nézi meg, ha ingatlant akar vásárolni, így a nagyszerű képek online megjelenése kiemelten fontos, ezért kell előkészíteni azt, mielőtt valaki lefényképezi az ingatlant.

A saját otthonát úgy “rendezheti el”, hogy eltávolítja a személyes tárgyakat és minden felületet “tisztává” tesz. Ez a személyes fényképek, hűtőmágnesek és csecsebecsék eltávolítását jelenti. A konyhapultokat, az asztalokat, a konzolokat és az íróasztalokat is rendezetté kell tenni. Ha egy szoba nagyon zsúfolt (vagy annak tűnik), fontolja meg néhány bútor ideiglenes eltávolítását a helyiségből, hogy a terület nagyobbnak tűnjön.

A hálószobákban azáltal tud nagyobb rendet produkálni, hogy a cipőket és a ruhákat a szekrényekben tárolja, és megveti az ágyat. Rendezze el a párnákat a nappali kanapéján, távolítsa el a szőnyegeket, hogy láthatóvá váljon az lakás padlóburkolata, és esetleg fontolja meg néhány dekorációs elemnek a térbe helyezését ha szükségesnek ítéli.

Helyezzen friss virágokat és gyümölcsöket a konyhába egy kosárba, hogy frissnek és otthonosnak tűnjön, ha vannak szobanövényei, akkor “használja” őket, de szabaduljon meg az összes üres cseréptől, és ne vigye túlzásba a “díszítéseket”, hacsak nem biztos a stílusbeli döntéseiben. Ha nem bízik a dekorációs képességeiben, akkor minimalizálja a dekorációt.

Lehet, hogy az otthona rendezettnek tűnik, de győződjön meg róla, hogy tiszta is. Különösen a tükrökre, az ablakokra és más tükröződő felületekre, és a készülékekre összpontosítson.

Amikor fogat mosunk, apró fogkrémcseppek kerülhetnek a tükörre, és néha észre sem vesszük, vagy nem is látjuk őket, de amikor vakuval fényképez, látszik az összes folt a képen, tehát ilyenekre is fordítson figyelmet. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a takarítás egy nagyon fontos lépés.

Amikor fotóz, győződjön meg róla, hogy a számítógépek és a tévékészülékek ki legyenek kapcsolva. Kapcsolja ki a mennyezeti ventilátorokat is, különben mosódottként jelennek meg a képeken. A fürdőszobában hajtsa le a vécéülőkét, és húzza el a zuhanyfüggönyt, hogy a szerelvények láthatóak legyenek, de távolítsa el a fogkeféket és mindent, ami a mosdón található.

Parkoljon máshol, hogy a kocsifelhajtó és a garázs üres legyen a képekhez. Rejtse el a kültéri szemeteseket vagy újrahasznosító kukákat ideiglenesen.

A helyes fotózás

A fotóknak a lehető legjobban kell ábrázolniuk otthonát. Ezt szem előtt tartva, mindenképpen játsszon a fotózási szögekkel, és használjon fotózási trükköket, hogy segítse a tér kiemelését. Ha az okostelefonokon ma már elterjedt nagylátószögű objektív funkciót használja, akkor észreveheti, hogy néhány egyenes vonalú tárgy torzul, tehát ezt a funkciót óvatosan használja.

Győződjön meg róla, hogy minden függőleges valóban függőleges, mint például a zuhanykabin fala, és győződjön meg róla, hogy nem látszanak-e dőltnek a (nagylátószögű objektívvel készített) képeken.

Ennek elkerülése érdekében ne tartsa túl közel a telefont bútorokhoz vagy a szoba egyéb tárgyaihoz. Ha egy étkezőben van, ne álljon például túl közel az asztalhoz, mert a lábak furcsa szögben jelenhetnek meg. A szoba küszöbéről vagy bejáratából történő fotózás segíthet megelőzni ezt.

Kerülje a szobában lévő tárgyakra, például egy kanapéra vagy székre való fókuszálást, és helyette olyan képet készítsen, amely az egész szobát átfogja. Inkább a szoba méretére, a ház elrendezésére, az alaprajzra összpontosítson, mint a bútorokra.

Nagyobb szobákban készítsen fotókat szemmagasságból vagy felülről. Kisebb helyiségek esetében készítsen fotókat szemmagasságból vagy alulról. Ugyanez a helyzet a fürdőszobák esetében is. Jó szögből és távolságból kell fotózni, hogy a berendezési tárgyak ne torzuljanak.

Minden helyiségről készítsen legalább két fotót, és összpontosítson a kulcsfontosságú helyiségekre, például a konyhára, a fürdőszobára és a nappalira. Ha otthonának van egy érdekes lépcsője vagy más jellegzetessége, mindenképpen mellékeljen róla egy fotót.

A megvilágítás

A világítás a minőségi fényképek másik fontos tényezője. Annak érdekében, hogy az Ön fotói jó megvilágításban legyenek, győződjön meg róla, hogy az összes izzó működőképes. Cserélje ki az izzókat ugyanolyanra vagy ugyanolyan színhőmérsékletűre, hogy az összes helyiség színvilága megegyezzen.

Ha a fürdőszobában hidegfényű fénycső van, de a mosdó felett melegfényű lámpa van, akkor fontolja meg az egyik vagy a másik cseréjét, hogy mind megegyezzenek. A többi helyiségbe engedjen be annyi természetes fényt amennyit csak lehet, hogy a szobák nyitottnak és hívogatónak tűnjenek.

A fényképek készítésekor ügyeljen arra, hogy az ablakokat ne használja háttérként.

Nehéz egy világos ablakkal szemben fotózni, mert a szoba “sötétsége” és az ablak fényessége kontrasztot alkot, ezért próbáljon meg olyan szöget találni, amikor nem közvetlenül az ablakkal szemben fotózik, ezért a fényképeket például készítse a sarokból.

A kültéri képeket inkább felhős napokon készítse, mert akkor minimálisra csökkennek az árnyékok a házon és a kertben, ezért valósabb képeket ad az ingatlanról.

Ha történetesen rendelkezik némi képszerkesztési készséggel, ügyeljen arra, hogy ne szerkessze túl a fotókat (ha egyáltalán szerkeszti őket). Ha például kiszerkeszti a falon lévő sérüléseket, az látszani fog egy ellenőrzés vagy bemutató során, és a potenciális vásárlót arra készteti, hogy elgondolkodjon arról, hogy mi mindent rejthetnek még el a fotók.

Fontolja meg egy profi felbérlését

Lehet, hogy úgy gondolja, hogy jól sikerültek a hirdetési fotók, de ha úgy találja, hogy nincs elég érdeklődő, akkor lehet hogy itt az ideje egy szakember felbérlésének. Lehet, hogy ez nem kerül annyiba, mint gondolná, az árak 20-30 ezer forintnál kezdődnek a teljes listafotókért, és mint a legtöbb lakáseladással kapcsolatos dolog esetében, a megfelelő világítással és felszereléssel, például nagy látószögű objektívekkel, drónokkal (a légi felvételekhez) felszerelkezett szakember költségei bőségesen megtérülhetnek.

Ha ingatlanügynököt vesz igénybe, hallgasson a tanácsára, amikor a fényképezésről van szó. Ha javításokat javasolnak az otthona dekorációjára, vagy úgy vélik, hogy egy profi fotós felbérlése a legjobb megoldás, valószínűleg igazuk van. Végül időt és energiát takaríthat meg ha ezt az utat választja.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....