Hogyan használjuk a színmintákat a festékszínek kiválasztásához ?

  • Olvasási idő:4perc

Ha valaha is festett már szobát, valószínűleg tapasztalt már egy gyakori “balesetet”: a szín, amelyet egy festékminta alapján választott, drasztikusan másképp néz ki, ha már a falon van.


Kapcsolódó cikkek


Elvégre csak egy kis, kézben tartott kartonpapír darab mutatja a mintaszínt, és a valóságban egy nagy felületen alkalmazza amikor a festésre kerül a sor. És hacsak a szobáját nem ugyanazok a kereskedelmi minőségű fénycsövek világítják meg, amelyek a festékboltok helyiségeit is megvilágítják, akkor a megvilágítás is megváltozik, ami hatással lesz a színre.

Festékszínek és árnyalataik
Festékszínek és árnyalataik

A festékminta nyomasztóan sok lehet, ha Ön a festékboltban óriási választékkal áll szemben. Van azonban egy bolondbiztos eljárás, amely biztosítja, hogy a falakon pontosan azt a színt kapja, amit remél. Íme pár tipp hogy a tökéletes festékszínt csak és kizárólag mintadarabok segítségével válassza ki.

Több festékszín kiválasztása

A festékszín kiválasztásának első fontos lépése az, hogy a festékbolt kínálatából kiválassza azt. Válasszon ki egy maroknyi árnyalatot, vagy kérjen kölcsön egy színprospektust a teljes kínálatból, és vigye haza azokat. Legyen nyitott ez ügyben mert sosem tudhatja, melyik lesz végül a végső választása.

Nézze meg őket a festeni kívánt helyiségben a nap minden szakában, a világos reggeli fénytől a délutáni napsütésben át a lámpafényben bezárólag. Nézze meg őket a meglévő kárpitszövetek, műalkotások, lámpaernyők és függönyök mellett hogy hogy mutatnak. Szűkítse le a fő színválasztékot két-három fontosabbra. A színek különböző árnyalatai is különösen hasznosak. Ezek azt mutathatják meg, hogy például a kék melyik árnyalata mutatna jól a diófa étkezőasztallal és a francia stílusú függönyökkel.

A festékmintán az árnyalatok egy színnek a különböző intenzitását mutatja. Általában a legalsó szín adja a legerősebb hatásút, a feljebb lévők pedig annak árnyalatai. Legyen óvatos, ha két mintát hasonlít össze, mert lehet hogy a mintán hasonlónak tűnnek, de önmagukban állva felfedik valódi árnyalatukat. Ha mégis össze akarja hasonlítani a hasonló színeket, döntsön úgy, hogy mindkettőből egy kisebb részt tesztel a falon.

Tesztelje a festékszíneket a falon

A legtöbb festékbolt kis kiszerelésű mintákat is kínál a festékekből, amelyek néhány ezer forintba kerülnek. Ha több festékszínt is fontolóra vesz, ez összeadódhat, de megéri a befektetést, mert így tudja megtalálni a legmegfelelőbbet. Semmi sem segít jobban a szín kiválasztásában, mint látni az árnyalatot a falra felhordva.

Vigye haza a mintákat, és hordja fel a festendő felületen. Szemmagasságban fessen széles falszakaszokat. Minél nagyobb a terület, annál jobban tudja értékelni a színt, mert ezeket a próbafestékeket átfestheti, még akkor is, ha sötét árnyalatokról van szó.

Ha a tesztfestékek megszáradtak, akasszon föléjük-melléjük műalkotásokat, toljon eléjük bútorokat, és nézze meg hogy tényleg ilyen színt akar, vagy nem a várakozásai szerint néz ki a valóságban, és a próbaszíneket akár több napon keresztül is a falon hagyhatja tesztelés szempontjából. Egy vajszínű sárga szín a napsütéses napon a kívántnál világosabbnak bizonyulhat, vagy egy zsályazöld szín borús napokon szürkének és kiábrándítónak tűnhet. Azt is érdemes kipróbálni, hogyan mutatnak a színek éjszaka a lámpák fényében.

Ha eldöntötte, hogy melyik színt választja, a megszáradt festékmintás részt enyhén csiszolja le. Ez segít minimalizálni a falnak azon a részén lévő extra festékréteget, amikor átfesti.

Kérdezzen meg egy festékszakértőt a részletekről

Ha már eldöntötte melyik lesz a győztes szín, konzultáljon a festékbolt szakértőivel arról, hogy milyen technológia szempontokat kell figyelembe vennie. Attól függően, hogy milyen falfelülete van – gipszkarton, vakolat vagy lambéria -, és hogy a falakat védeni kell-e a nedvességtől (fürdőszobában vagy konyhában) vagy az ujjlenyomatoktól (folyosón vagy lépcsőházban), ők javasolni fogják a legjobb fényességet a kívánt szín eléréséhez.

A matt fényű festék például az eredeti festékmintához legközelebb álló színt adja, míg a félfényes festék mérsékelten tükröződik, ami kissé tompítja a szín élénkségét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....