Agilis építési eljárások az építőiparban

  • Olvasási idő:5perc

Először is nézzük meg hogy mit is jelent, és hogy lehet meghatározni az agilis építési módszereket. Az agilis építés olyan építési módszer vagy eljárások összessége, amely gyorsan alkalmazkodik a szállításban vagy a tervezésben bekövetkező változásokhoz. Az agilitás előnyei közé tartozik hogy csökkenti a probléma azonosítása és a probléma megoldása közötti időt. Az agilis építésnek az eljárásait először a menedzsmentnek kell elsajátítania.


Kapcsolódó cikkek


Első pillantásra az agilis építési módszerek és a menedzsment furcsa párosnak tűnhetnek. Hiszen az agilis fejlesztés – amely az autó és szoftveriparban szerzett nevet magának – a teljesítmények folyamatos ellenőrzéséről és a piaci változásokhoz való megfelelésről szól. Az ember nem gondolná azt, hogy az építési projekteket úgy lehet módosítani, mint egy szoftvert, pedig lehetnek átfedések közöttük.

Az agilitás bevezetése az építőipar területére jelentős hatékonyság növekedéssel járhat
Az agilitás bevezetése az építőipar területére jelentős hatékonyság növekedéssel járhat

A fizikai épületekhez társítható fizikai korlátok nélkül, a szoftvereket jelentős rugalmassággal lehet felépíteni és kiépíteni. Az épületek építésénél azonban merevebbek a szabályok, például a harmadik emeletet csak akkor építhetik meg, ha a második emelet már kellő előrehaladási vagy készültségi szinten van. Az agilis építésmenedzsment azonban megfelelő alkalmazás esetén előnyöket kínálhat az építőiparnak.

Az agilis építés alapvetései

Ahhoz, hogy megértsük hogy mire lehet “használni” az agilitást az építőipar területén, ismernünk kell néhány alapvetést az agilis projektmenedzsmentről.

  • A projekt eredményeinek összehangolása a vevői követelményekkel.
  • A projekt világos céljainak meghatározása.
  • A projekt apró részekre bontása, amelyek megoldása a legmagasabb prioritású feladattól az alacsonyabb prioritású feladatok felé haladva kell elvégezni sorban.
  • Az előrehaladás folyamatos felülvizsgálata és az ezekből a felülvizsgálatokból származó javulás felhasználása, amelyet aztán az adott építési projektre alkalmaznak.
  • Annak egyértelmű meghatározása, hogy a projektben egy feladatot vagy tevékenységet mikor végeztek el.
  • A csapat intelligenciájának és know-how-jának fejlesztése a csapatmunka, és a projekt különböző aspektusainak való együttműködésük révén.

Mindezek a jellemzők jól alkalmazhatók az agilis projektmenedzsmentre az építőiparban is.

Ami nem működik az építőiparban ha agilitásról beszélünk

Van olyan agilis tulajdonság, amely nem vehető át például az agilis szoftverfejlesztéstől. A szoftverekre alkalmazott agilis projektmenedzsmentben lehetséges, hogy egy fontos tervezési döntést vagy lépést a projekt végrehajtásának egy késői szakaszára halasszunk. Az építőiparban azonban ez nem valószínű, hogy működik. Az építőiparban a végrehajtási fázis nagyrészt lineáris, tehát egy lépést be kell fejezni, mielőtt a következő lépést meg lehet valósítani.

Agilis építés a tervezési fázisban

Az agilis építésirányítás az építési projekt tervezési és előtervezési fázisában lehet a leghatékonyabb és a legnagyobb előnyökkel járó folyamat. Növelheti a megrendelő bevonását a projektbe, ösztönözve a megrendelő részvételét a projekt eredményének meghatározásában (azaz, hogy milyen lesz vagy legyen a kész épület vagy építmény).

Az agilis építés lehetővé teszi, hogy az összetett projekteket könnyebben kezelhető alprojektekre bontsák. A kisebb projektek csökkentik a bizonytalanság esélyét, és javítják a projektkockázatok kezelését. Ez a felosztás nagyobb pontosságot és “előreláthatóságot” tesz lehetővé az építési költségbecslésben.

Az agilis építés nagyobb mértékben használja az előre gyártott épületelemeket ahol az lehetséges. Az előre gyártott elemek a projekteket inkább a gyártási projektekhez teszik hasonlóvá, ahol az olyan kiszámíthatatlan tényezők, mint az időjárás, alapanyag-hozzáférés vagy a munkaerő rendelkezésre állása, kevésbé hatnak a projekt folyamatos haladására.

Agilis építésirányítás a kivitelezési fázisban

Bár az építésnek, szekvenciális, lépésről-lépésre haladó jellege miatt, a gyakorlatban elég egyszerűnek kellene lennie, a komplexitás mégis “belopakodhat” a folyamatba. Előfordulhat például, hogy a kivitelezőnek más anyagokat kell használnia, mert az építész által meghatározottak éppen nem állnak rendelkezésre. Az is előfordulhat, hogy a helyszínhez vagy az erőforrásokhoz való hozzáférés akadályba ütközik, ami tovább növeli a problémákat, stb.

Az építési feladatokat ilyenkor gyakran rögtönzéssel oldják meg, és ennek következtében nehézkessé válik a projekt ütemtervének nyomon követése és a kritikus fontosságú tevékenységek irányítása. Az agilis építésirányítás segít azáltal, hogy a projekt megvalósítását kisebb, jobban kezelhető részekre bontja, amit hatékonyabban lehet kezelni.

Az egyik elsődleges hangsúly az időgazdálkodáson és a szabálykövetésen van. Az agilis gyakorlatot folytató, az építést irányító menedzsment gyakori felülvizsgálatokat igényel a projekt pénzügyi irányításának javítása érdekében, különösen a termelékenység és a jövedelmezőség területén.

Az agilis módszerek egy másik velejáró előnye, hogy megnyitja az ajtót a folyamatos fejlesztés előtt azáltal, hogy a munkásokat csapatmunkára ösztönzi, és arra, hogy visszajelzéseket közvetítsenek az építésvezetőknek. Ez a gyakorlati hozzájárulás betekintést nyújt abba, hogyan lehet a dolgokat jobban és gyorsabban elvégezni.

A szoftverek növekvő szerepe az építőiparban

Az agilis megközelítések nem csak a szoftver és autóipari fejlesztésből indultak ki, hanem maga a szoftver is hasznos és szükséges eszközzé vált számos építési projektben. Az agilitást elősegítő szoftverek és annak előnyei a következők:

  • Építőipari projektmenedzsment szoftverek a csoportos együttműködést elősegítve.
  • Ügyfélkapcsolat-kezelő szoftverek, amelyek segítenek az ügyfelek és az érdekelt felek mindenféle módon történő bevonásában.
  • Építési költségbecslő szoftverek.

Összességében tehát az agilitást előmozdító szoftverek kiválóan alkalmazhatóak az építőipari menedzsmentben, és nem mellesleg hatékonyan segítik a munka elvégzését. Bár a Lean (karcsú) építés továbbra is népszerű, az évek múlásával várhatóan egyre több építőipari cég kezdi el az agilis építés megvalósítását.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....