Padló csempézése

 • Olvasási idő:5perc

Ha még nem ismeri a burkolás csínját-bínját, akkor lehet hogy szüksége van egy kis segítségre, amikor a padló csempézéséről van szó. Függetlenül attól, hogy fa, cement vagy betonpadlóra fektet csempét, és függetlenül attól, hogy milyen típusú csempét választott, olvassa el egy csempepadló lerakásának a műveleteit nagyvonalakban, hogy el tudja dönteni hogy esetleg Ön is megpróbálkozna-e vele, ha magának akarna telepíteni egy csempepadlót.

Ha elég ügyességet érez, akkor Ön is megpróbálhat egy csempepadlót telepíteni
Ha elég ügyességet érez, akkor Ön is megpróbálhat egy csempepadlót telepíteni

Kapcsolódó cikkek


Szerszámok és anyagok amire szüksége lesz

 • Térdvédő.
 • Védőkesztyű.
 • Mérőszalag.
 • Ceruza.
 • Számológép.
 • Csapózsinór.
 • Fogazott simító.
 • Vízmérték.Vödör.
 • Csempevágó.
 • Csempefogó.
 • Fugázó szerszám.
 • Fugaszivacs.
 • Rongy.
 • Padlólapok.
 • Padlólap ragasztó.
 • Padlólap fugázóhabarcs.
 • Polietilén porfogó lepedő.
 • Ragasztószalag.
 • Csemperagasztók.
 • Maszkolószalag.
 • Rugalmas tömítőanyag.
 • Gumikalapács.
  A helyiség csempézése során egy központi pontból kell kiindulni, és a sarkok felé haladni. Ha azt szeretné, ha a szobából úgy tudna kilépni, hogy ne kelljen a frissen lerakott csempéken átmennie, akkor tervezzen előre, és először a szoba távolabbi sarkaiban dolgozzon, hogy az ajtó mellett fejeződjön be a munka.
  Ha olyan helyiséget csempéz, amelybe rendszeresen be kell járnia, például a fürdőszobába vagy a konyhába, akkor fontolja meg hogy csak a helyiség egyik felét csempézi, majd a második felét akkor, amikor már a másik fele már járhatóvá válik. Így egy kicsit tovább tart, de lehetővé válik hogy ne kelljen nélkülözni a helyiségbe bejárást.

A kerámia, porcelán és kőzetcsempék igazán szép felületet képeznek konyhákban, fürdőszobákban, előszobákban és télikertekben. Szívósak és strapabíróak, mégis meglepően könnyen karbantarthatók.

Hogyan kell felkészülni a csempézésre ?

A csempéket rögzítheti betonra, fa padlódeszkára (feltéve, hogy ultra rugalmas ragasztót használ), sőt még meglévő padlólapokra is, de ügyelnie kell arra, hogy a felület jó állapotban legyen és megfelelően elő legyen készítve. Egyenletesnek, síknak, száraznak és nedvességtől mentesnek kell lennie, és természetesen a megfelelő csemperagasztót kell használni.

Ha korábban más csempe vagy padlóburkolat volt, és az el lett távolítva, akkor minden ragasztómaradványt el kell távolítania a padlóról, mielőtt elkezdené a csempeburkolat telepítését.

Mielőtt elkezdené a munkát, olvassa el a csemperagasztó csomagolásának a hátoldalán található ragasztással kapcsolatos utasításokat, mivel ezek az információk a fogadófelülettől és a csempék anyagától függően változhatnak. 

Először ki kell tűzni (mérni) a csempék helyét, amit lehet többféle elrendezésekben elvégezni, és utána jönnek a telepítési munkálatok.

Csempepadló telepítés

1. lépés

A már kijelölt helyről kiindulva egy simítóval terítsen csemperagasztót a padlóra, és egy fogazott simítóval terítse el 1 m²-es területen. A sima oldalával terítse el a csemperagasztót a padlón, majd a fogazott szélével húzza el, hogy barázdákat képezzen. Így egyenletes mélységű ragasztóréteg alakul ki, ami segít a sík felület kialakításában, és a csempe megfelelő rögzülésében.

2. lépés

Helyezze az első csempét szilárdan a ragasztóba, csavaró mozdulatokkal ágyazza be a ragasztóba.

Ismételje meg ezt a folyamatot a következő csempével, és használjon távtartókat (fugakereszt) az egyes csempék között, hogy biztosítsa az egyenletes távolságot. Ügyeljen arra, hogy a távtartóknak nyomja neki a csempét, hogy pontosan illeszkedjenek.

3. lépés

Soronként ellenőrizze a lapok síkját vízmértékkel. Ha nem megfelelően állnak, akkor egy gumikalapáccsal enyhén kopogtassa meg őket, hogy helyesen álljanak. Távolítsa el a ragasztót a csempe felületéről egy nedves ruhával ha az rákerült, mert ha már megszilárdult akkor sokkal nehezebb eltávolítani.

4. lépés

Miután minden csempe a helyére került, meg kell várnia amíg a ragasztó megszilárdul, hogy a felület járáshoz alkalmas legyen – ez akár 48 órát is igénybe vehet. Ha olyan helyiséget csempéz, amelybe be kell járnia, például konyhát, fürdőszobát vagy előszobát, akkor a helyiség egyik felét csempézze le egyik nap, a másik felét pedig a következő nap.

5. lépés

Valószínűleg csempét is kell vágnia. A padlólapok nehezebbek és keményebbek, mint a falra való csempék, ezért a vágásukhoz nagy teherbírású vágóeszközre lesz szüksége. Viseljen védőszemüveget és kesztyűt, és használjon síkágyas vagy elektromos csempevágót a vágáshoz. Ha a vágás után durva élek maradnak, akkor ezeket egy csempereszelővel simítsa el.

Ha az összes csempe beépítésre került akkor ezután már csak a fugázási művelet jön.

Fugázás

Miután a ragasztó teljesen megszáradt és megszilárdult, utána megkezdheti a fugázást, a fugázáshoz a fugaanyag különböző színekben kapható. Bárhogy is dönt, meg kell győződnie arról, hogy a fugahabarcs alkalmas a csempékhez való használatra, és hogy elegendő lesz a projekthez, ezért ellenőrizze a csomagoláson a fedettségi adatokat.

1. lépés

Távolítson el minden port vagy törmeléket a felületről, és ellenőrizze, hogy eltávolította-e az összes fugakeresztet.

2. lépés

Egy fugabehúzó és a fugahabarcs segítségével fedje be a csempézett felületet átlós mozdulatokkal.

3. lépés

Miután több sort kifugázott, simítsa el a fugákat egy fugázó finisherrel, hogy tömörítse a fugát, és tiszta felületet hagyjon maga után. Utána törölje le a csempe felületén lévő felesleges habarcsot egy nedves szivaccsal, mielőtt az elkezdene megkötni.

4. lépés

Ha végzett a fugázással, akkor utána ne járjon a padlón, és hagyja, hogy a fuga megszilárduljon. Ellenőrizze a gyártó utasításait, hogy ez mennyi ideig tart, mivel a különböző habarcsok eltérő minőségűek és tulajdonságúak.

5. lépés

Miután a fugázóhabarcs megkötött, törölje át a padlót nedves, majd száraz ruhával, hogy eltávolítsa a fugázóhabarcs maradék nyomait a csempe felületéről. Ha vannak makacs területek, használhat tisztítószert, de győződjön meg róla, hogy a fuga teljesen száraz, mielőtt az vízzel érintkezne.

6. lépés

Ezután tömítse le a széleket a habarcshoz illeszkedő rugalmas tömítőanyaggal. Ez segít a fal és a padló közötti mozgások vagy tágulások befogadásában.  Dolgozzon a szegélyléc egyik végétől a másikig, és egyenletes nyomást és sebességet tartva vigyen fel egy folyamatos tömítőanyag “vonalat”. 

7. lépés

Ha lehetséges, a fugázás és tömítés után 24 órán keresztül ne használja a padlót.

Nagyvonalakban így néz ki egy padló csempézése. Természetesen az igények és a körülmények függvényében nagyban változhatnak ezeknek a műveleteknek a sajátosságai, az anyagok, vagy az eljárások.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....