Milyen módon tud egy mozgássérült személy együttműködni egy belsőépítésszel ?

  • Olvasási idő:4perc

Sajnos vannak egy páran a világban akiknek a mozgás szabadsága nem magától értetődő dolog, hanem kénytelenek eggyüttélni bizonyos fokú mozgáskorlátozottsággal. Nekik speciális igények szerint kell kialakítani a lakóteret, hogy minél könnyebben el tudják végezni a mindennapi teendőiket otthon.


Kapcsolódó cikkek


Viszont nem kell elkeseredniük mert vannak olyan belsőépítészek, akik meg tudják mondani, és ki tudják vitelezni a mozgáskorlátozottak számára a kényelmes, praktikus, és a Ő számukra jól használható belső elrendezést.

Az “akadálymentes” belsőépítészetre szakosodott belsőépítészek úgy alakítják át a lakóhelyet vagy irodát, hogy az biztonságosabbá és kényelmesebbé váljon az idősek és a mozgáskorlátozottak számára.

Miért érdemes az akadálymentes építészet szakértőjével együttműködni ?

Az akadálymentesített belső tér megtervezése nem jelenti azt, hogy megfeledkezünk az esztétikáról. Egy nagyszerű belsőépítész, aki megérti a fogyatékkal élők igényeit, soha nem fogja lemásolni egy kórházi fürdőszoba kialakítását.

Egy mozgáskorlátozott személynek speciális igényei vannak az otthona kialakítását illetően
Egy mozgáskorlátozott személynek speciális igényei vannak az otthona kialakítását illetően

Ehelyett lehetővé teszi, hogy mindenki, beleértve az időseket és a mozgáskorlátozottakat is, a mindennapokban független maradhasson, egy kényelmes, biztonságos és szép otthonban.

A belsőépítész segít a mozgáskorlátozott személyeknek abban, hogy újragondolják lakásuk vagy házuk kialakítását, személyes mozgáskorlátozottságuknak megfelelően.

A tanácsadás történhet a helyszínen vagy akár távolról, számítógépen vagy telefonon keresztül is. Akár az öregedés, akár fogyatékosság (paraplegia, hemiplegia, quadriplegia) vagy betegség (Parkinson-kór, Alzheimer-kór, osteoarthritis-degeneratív ízületi betegség) okozza a mozgáskorlátozottságot, gyakran szükség van az lakóhely teljes újratervezésére és átalakítására.

Mozgáskorlátozott személyek számára kialakított fürdőszoba
Mozgáskorlátozott személyek számára kialakított fürdőszoba

Az egyedi tervezés lehetővé teszi a baleseti kockázat csökkentését. Például a kádba való beszállás vagy a zuhany használata bonyolulttá és veszélyessé válhat a mozgáskorlátozott személyek számára. Az akadálymentesített belsőépítész akadálymentes terveket javasol, miközben modern és nagyszerű megjelenésű csaptelepeket, bútorokat, világítást és padlóburkolatokat tud ajánlani.

Az akadálymentesítésre és akadálymentes tervezésre szakosodott belsőépítészek az ügyfeleket olyan mesteremberekkel is össze tudják kötni, akik képesek ilyen igényeket kielégíteni.

Az akadálymentesítésre szakosodott belsőépítésszel való együttműködés

Az akadálymentesítést megtervező belsőépítészek segítenek az időseknek és a mozgáskorlátozottaknak abban, hogy a saját helyzetüknek megfelelően tervezzék át, alakítsák át és rendezzék be a belső tereket. Az olyan belsőépítész, aki az ilyen igényeket figyelembe veszi, a lehető legjobban megközelítik ügyfeleik egyedi igényeihez “passzoló” belső teret, és az akadálymentesítési munkálatokat a mindennapi életben felmerülő kihívásokhoz igazítsák.

A mozgáskorlátozott személyek igényeit szem előtt tartó belsőépítész a projekt részleteinek meghatározásától a munkálatok koordinálásáig figyelembe veszi az illető akadálymentesítési igényeit: milyen egy tipikus napja a mozgássérült személynek, speciális mobilitási kihívásai, utazási igényei stb. A munka során arra is ügyelnek, hogy figyelembe vegyék a speciális igényű személy költségvetését és ízlését.

További ajánlásokat egy foglalkozásterapeuta is megállapíthat (kiegészítő szolgáltatás). Ez a szakértő távoli vagy helyszíni tanácsadóként, építésszel vagy belsőépítésszel együttműködve partner lehet a projekt során.

Első lépés: az igények felmérése

Már ezen az első találkozón a belsőépítészek vagy építészek megértik a mozgáskorlátozott személy igényeit. Azonnal megosztják az ötleteket és megoldásokat, és az otthonnak a meglátogatása lehetővé teszi számukra, hogy felmérjék a lehetőségeket, és a költségvetésnek megfelelően optimalizálják a rendelkezésre álló területet.

Második lépés: az akadálymentes tervezési projekt specifikációi

A kezdeti megbeszélés és a korai becslés alapján a belsőépítész vagy építész felvázolja a különböző lehetőségeket. Ezeket kiegészítheti egy foglalkozásterapeuta ajánlásaival (kiegészítő szolgáltatás).

A specifikációk elkészülte után a munka megkezdéséhez szükséges összes műszaki elemet biztosítanak : tervek, metszetek, rajzok, elektromos kivitelezési terv, stb. Utána kiválasztják a fejlesztési munkálatok során felhasználandó anyagokat, mint például a csempe, parketta, konyhai és fürdőszobai kellékek.

Az akadálymentesítést kivitelező belsőépítész ezután konzultál a kiválasztott generálkivitelezővel. A belsőépítészek szakértőként koherens és pontos árajánlatokat szereznek be.

Ezen a ponton az ügyfél vagy partner lesz a belsőépítészeti megbízás további részében, vagy úgy is dönthet, hogy csak a specifikációkat használja fel, és mással végezteti el a munkálatokat. Ha úgy dönt, hogy a belsőépítészt bízza meg a projekt következő lépéseivel a mozgáskorlátozott személy, akkor ő fogja figyelemmel kísérni, koordinálni és felügyelni a munkálatokat.

Harmadik lépés: az akadálymentes belsőépítészeti munkák felügyelete

Az akadálymentesítés és akadálymentes belsőépítészek felügyelik a kivitelezési fázist, és koordinálják az összes érintettet a munkálatok időtartama alatt (burkoló, ács, vízvezeték-szerelő, kőműves, festő, stb). 

Feladatuk annak biztosítása, hogy az akadálymentesítési projektre vonatkozó előírásokat megfelelően végrehajtsák, és a határidőket betartsák a szakemberek. Rendszeres konzultálnak a mozgáskorlátozott személlyel, hogy folyamatosan tájékoztassák a munkálatok állásáról.

Belsőépítészeti szakértelmük, a projekt és a megrendelő ízlésének ismerete lehetővé teszi számukra, hogy kiválasszák a tökéletes bútorokat és dekorációt a mozgáskorlátozott személy átalakított otthonába. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb áron tudják végezni a munkát, a szállítókkal szemben kedvezményeket igényelhetnek.

Miután a munkálatok befejeződtek, és a mozgáskorlátozott személy beköltözik, vagy igénybe veszi a helyiséget, a lakberendező segít a bútorok és tárgyak felállításában.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....