A hálózatba kapcsolt építőipar: A nagyobb hatékonysághoz és jövedelmezőséghez vezető út

 • Olvasási idő:7perc

A mai építőiparban sok cég még mindig számos, egymástól független technológiai megoldásra és időnként még kézi folyamatokra is támaszkodik az alapvető üzleti funkciók kezelésében. Ez a széttagolt megközelítés elszigetelt üzleti folyamatokhoz, részlegekhez és érdekelt felekhez vezet, amelyek mindegyike egyedi adat- és információforrásokhoz fér hozzá.

kapcsolódó cikkek


Az ebből eredő együttműködés és az egyes építési projektek egységes megértésének hiánya negatívan befolyásolhatja mind a projektek zökkenőmentes kivitelezését, mind az építőipari cég általános jövedelmezőségét.

Az összekapcsolt adatok a jobb és gyorsabb kommunikációt is elősegítik
Az összekapcsolt adatok a jobb és gyorsabb kommunikációt is elősegítik

A hálózatba kapcsolt építőipari ökoszisztéma ereje

Ezzel szemben az összekapcsolt építőipari tapasztalat magában foglalja a különböző érdekelt felek, üzleti folyamatok és részlegek hozzáférését egyetlen, közös adat- és információforráshoz (amelyet általában “üzleti intelligenciának” neveznek) az egész vállalaton belül. Ez a közös adatkörnyezet (CDE) racionalizálja a munkafolyamatokat, megszünteti a párhuzamosságokat, és javítja az információmegosztást és az együttműködést a különböző üzleti folyamatok és részlegek között.

Ez a jobb együttműködés lehetővé teszi az építőipari cégek számára, hogy optimalizálják a munkafolyamatok hatékonyságát, jobban irányítsák a projekteket, és megoldják a létfontosságú kihívásokat az építőipari értékláncban, ami végső soron a nyereségesség növekedéséhez vezet.

Az ideális építőipari üzemeltetési élmény elképzelése

Képzelje el a következőt: Ön megérkezik az irodájába vagy az építési helyszínen lévő “főhadiszállásra”, és egyetlen jelszóval bejelentkezik az átfogó építésmenedzsment-platformjára.

Másodperceken belül élő, valós idejű adatok töltik fel a képernyőjét, és a számos feladatjelzésnek köszönhetően azonnal azonosítja az aznapi legfontosabb prioritásait, valamint a segítséget igénylő projekteket vagy területeket.

Néhány kattintással ezeket az adatokat megvalósítható döntésekké és munkafolyamatokká alakíthatja át, amelyek a back office-tól a terepen át a teljes kibővített projektcsapatig és a külső érdekeltekig terjednek – mindezt másodpercek alatt. És mindezt még azelőtt megvalósítja, hogy az első korty kávét meginná.

Az adatok integrálása a nagyobb hatékonyság érdekében

Számos építőipari vállalat alkalmazza a Salesforce (SFDC) rendszert az értékesítési, marketing és pénzügyi csapatok egységesítése érdekében, átfogó képet nyújtva a szervezeti stratégiákról és azok kapcsolatáról az egyes ügyfélkapcsolatokkal és projektekkel.

Hasonlóképpen, jelentős előnyökkel jár, ha egyetlen, összekapcsolt technológiai platformmal rendelkezünk, amely magában foglalja az építőipari vállalat napi működéséhez szükséges összes lényeges adatot és információt, beleértve a beszerzést, a pénzügyeket, a humán erőforrásokat, a könyvelést és a projektmenedzsmentet.

Mi az a Salesforce (SFDC) rendszer ?

A Salesforce (SFDC) egy felhőalapú ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) szoftver, amelyet elsősorban az ügyfél- és értékesítési adatok kezelésére és az üzleti folyamatok automatizálására használnak. A Salesforce megoldásokat kínál az értékesítési és értékesítés utáni tevékenységek, az ügyfélszolgálat, a marketing és az analitika terén. A szoftver felhőalapú, ami azt jelenti, hogy a felhasználók az interneten keresztül férnek hozzá a rendszerhez, és nem kell telepíteniük a szoftvert a számítógépeikre.

A Salesforce rendszer tartalmazza a következő funkciókat és modulokat:

 • Értékesítési felület: értékesítési lehetőségek kezelése, kapcsolatok nyomon követése, ajánlatok készítése, értékesítési csapat összehangolása.
 • Marketing felület: kampányok tervezése és végrehajtása, vevői interakciók nyomon követése.
 • Ügyfélszolgálati felület: ügyfélszolgálati tevékenységek kezelése, ügyfélproblémák nyomon követése, ügyfélkapcsolatok menedzselése.
 • Analitikai felület: adatok elemzése és jelentések készítése az értékesítési, marketing és ügyfélszolgálati tevékenységekről.

A Salesforce rendszer egyik előnye, hogy az ügyféladatokhoz és folyamatokhoz való hozzáférés a felhőn keresztül biztosított, így azok bárhonnan elérhetők és könnyen frissíthetők. A felhasználók számára a rendszer használata egyszerű és intuitív, valamint az üzleti folyamatok automatizálásával a hatékonyság és a termelékenység növelhető.

Az egyetlen platformon lévő egységesített adatkészlet lehetővé teszi, hogy az egész vállalkozás összes adatát egy egységes környezet részeként lehessen elérni, elemezni, kezelni és felhasználni, megszüntetve ezzel a széttagolt rendszerek és folyamatok szükségességét.

Az építőipari menedzsment platformok tovább optimalizálták a vállalkozók adatait és munkafolyamatait azáltal, hogy biztonságos, egyszerű hozzáférést biztosítanak az információkhoz online portálokon, mobilalkalmazásokon és egyszeri bejelentkezési képességeken keresztül.

Ez az integráció leegyszerűsíti a munkafolyamatokat, kiküszöböli a duplikált adatokat, és a különböző érdekelt felek számára világosabb képet nyújt a projektekről és az üzleti tevékenységekről.

Valós idejű üzleti betekintés kiaknázása

A közös adatkörnyezettel rendelkező egységes technológiai platform a vállalkozókat fejlett eszköztárral ruházza fel a kiváló üzleti betekintés érdekében.

A legfontosabb előnyök közé tartozik a testreszabott, valós idejű adathozzáférés a különböző osztályok, csapatok és egyének számára, valamint a pontosságot biztosító, ésszerűsített munkafolyamatok.

A trendek és problémák azonosítására új szintű jelentési és elemzési eszközök használhatók, miközben megszűnik a különböző szoftverek összekapcsolásához szükséges harmadik féltől származó megoldások vagy API-k szükségessége. Mindezt a felhasználó zökkenőmentesen tapasztalhatja meg.

Mik azok az API-k ?

API az angol “Application Programming Interface” rövidítése, amelyet magyarul Alkalmazásprogramozási felületnek is neveznek. Az API egy olyan interfész, amely lehetővé teszi különböző szoftveralkalmazások közötti kommunikációt.

Az API-k általában egy adott szolgáltatás (pl. Google Maps, Facebook, Twitter, stb.) által nyújtott adatokhoz és funkciókhoz biztosítanak hozzáférést más alkalmazások számára. Az API-k így lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy az adott szolgáltatás által nyújtott adatokat vagy szolgáltatásokat beépítsék saját alkalmazásaikba.

Az API-k tehát egyfajta kapocs szerepet töltenek be két szoftveralkalmazás között, amely lehetővé teszi az adatok átvitelét és megosztását az alkalmazások között.

Az együttműködés fokozása a siker érdekében

A teljes építőipari üzletágban az adatokhoz való hozzáférés és megosztás egységesített környezete elősegíti a kulcsfontosságú érdekelt felek szinkronizált és racionalizált együttműködését. A konkrét előnyök közé tartoznak:

 • Fokozott átláthatóság: Az egyes építési projektek állapotának és előrehaladásának áttekinthetősége könnyen elérhető, megosztható és továbbítható az építési életciklus mentén (pl. az irodától a terepig és fordítva).

 • Az elszámoltathatóság növelése: A projektek nagyobb átláthatósága biztosítja, hogy a munka időben és az előírt szabványoknak megfelelően készüljön el.

 • Üzletágak közötti konzisztencia: A projektmenedzsment egységes megközelítése megkönnyíti az olyan nem vitatható tényezők meghatározását, mint a határidők, a költségvetés és a felszerelések.

 • Befogadó döntéshozatal: Több érintett fél, beleértve az alvállalkozókat és a fővállalkozókat is, részt vehet a döntéshozatali folyamatokban, és kézzelfogható ismeretekre tehet szert a projekt megkezdése előtt.

 • Együttműködő innováció: Az ötletek és készségek megosztása új értéket hozhat az üzleti műveletekbe, és javíthatja a projekt teljes megvalósítását. A közös adatkörnyezetek (CDE-k) egyre fontosabbá válnak a modern építési gyakorlatban, beleértve a köz- és magánszféra közötti partnerségeket is. A vállalkozók naprakész épületinformációs modellezési (BIM) modellt tarthatnak fenn, ami jelentősen növeli az eszközkarbantartási tevékenységek hatékonyságát és minőségét.

Ez a valóban összekapcsolt építési élmény nemcsak erőteljes, hanem ma már elérhető is.

Az összekapcsolt építési élmény a következő jellemzőket foglalja magában:

 • Egységes platform, amely az építőipari vállalat valamennyi érdekeltjének hozzáférést biztosít ugyanahhoz a közös adathalmazhoz.
 • Valós idejű üzleti betekintés az építési projekt állapotának és előrehaladásának minden aspektusába, beleértve a költségekre és az erőforrás-felhasználásra vonatkozó naprakész információkat.
 • Fokozott együttműködés, amelyet a jobb adatmegosztás, az egyszerűsített döntéshozatal és a projekt láthatóságának növelése segít elő.
 • Fenntartható erőforrás-gazdálkodás, amelyet az energia- és egyéb erőforrás-fogyasztás adatvezérelt nyomon követése és kezelése, és következésképpen az építőipari cég környezeti hatása segít.
 • Felhőalapú és előfizetéses licencelés, amely mentesíti az építőipari vállalatot a tulajdonosi, kezelési és karbantartási felelősség alól, és számos pénzügyi előnyt kínál.

Összekapcsolt megközelítések a hulladékcsökkentés érdekében

A kulcsfontosságú üzleti folyamatok irányításának és az egyes építési projektek támogatásának összekapcsolt megközelítése minimalizálhatja az erőforrás-pazarlást.

Ez a stratégia a közös, egységes adatkörnyezet által kínált fokozott átláthatóságon, együttműködésen és elszámoltathatóságon alapul. Az egyes projektek állapotának nagyobb átláthatósága, valamint a szinkronizáltabb döntéshozatal jobb és hatékonyabb erőforrás-elosztási döntésekhez vezet.

A közös adatkörnyezet által lehetővé tett fokozott elszámoltathatóság és következetesség csökkenti annak valószínűségét is, hogy a projektek túllépik a tervezett időkeretet.

Az adatok hasznosítása a fenntarthatósági célok érdekében

Az adatok felhasználása a vállalati erőforrások átláthatóságának és kezelésének javítására pozitívan befolyásolhatja az építőipari cégek képességét fenntarthatósági céljaik elérésére. Egyrészt a megnövekedett hatékonyság és termelékenység segíthet a vállalatoknak csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és hatékonyabban kezelni az energiafelhasználást, ezáltal csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

Másrészt az adatgyűjtési technológiák megkönnyíthetik a kibocsátási és egyéb környezeti hatásra vonatkozó információk gyűjtését, valamint támogathatják a fenntartható építési módszerek elfogadását.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....