A 6. dimenzió ismertetése az épületinformációs modellezésben (BIM)

BIM
  • Olvasási idő:4perc

Az épületinformációs modellezés (BIM) jelentősen fejlődött az 1970-es évekbeli kezdete óta. Napjainkban a BIM az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág egyik kulcsfontosságú technológiája, amely lehetővé teszi az építési és mérnöki projektek többdimenziós modelljeinek virtuális szimulációját a tényleges építkezés előtt.

kapcsolódó cikkek


A BIM használata különösen az elmúlt évtizedben gyors ütemben növekedett, és az Egyesült Királyságban az építőipari szakemberek körében jelentősen nőtt az alkalmazás aránya: a 2011-es 13%-ról 2020-ra 73%-ra emelkedett.

Az építőipar a fenntarthatóságot hangsúlyozó 6D BIM-modellre összpontosít
Az építőipar a fenntarthatóságot hangsúlyozó 6D BIM-modellre összpontosít

Míg a BIM hagyományosan legfeljebb 5D dimenziót tartalmazott – a 3D-s tervezést az idő (4D) és a költség (5D) tényezőkkel integrálva -, az iparág most a 6. dimenziót (6D) vizsgálja, amely a fenntarthatóságra és a létesítménygazdálkodásra összpontosít.

6D BIM: fenntarthatóság

A 6D BIM, amelyet néha integrált BIM-nek is neveznek, környezeti adatokkal egészíti ki az épületmodellt, beleértve az energiafogyasztást és a környezeti hatásokat. Ez a dimenzió kulcsfontosságú az épület környezeti teljesítményének optimalizálásához annak teljes életciklusa során.

Segít a csapatoknak a különböző tervezési lehetőségek fenntarthatósági szempontú értékelésében, olyan adatok beépítésével, mint például az energiafelhasználás, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak a tervezési és tervezési szakaszokban.

A 6D BIM létfontosságú szerepet játszik az üzemeltetés és karbantartás során, mivel részletes információkat nyújt az épület elemeiről, például az élettartamról, a karbantartási ütemtervekről és a csereköltségekről. Ezek az információk elengedhetetlenek az energiarendszerek, a HVAC, a világítás és az épület környezeti lábnyomát befolyásoló egyéb elemek kezeléséhez.

Az energiával kapcsolatos globális CO2-kibocsátás növekedésével és az építőipar jelentős szerepével összefüggésben a 6D BIM kulcsfontosságú. Az építőipar és az építőipar CO2-kibocsátása például 2019-ben érte el a csúcsot, és a globális energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás 38%-át teszi ki.

Mivel a városi lakosság várhatóan növekedni fog, az iparágnak felelősséget kell vállalnia a kibocsátások csökkentéséért és a fenntartható jövő megteremtéséért. A 6D BIM lehetővé teszi az érdekeltek számára a különböző tervezési lehetőségek összehasonlítását, a költségek, az ütemezés és a megtestesült szén-dioxid-hatás kiegyensúlyozását, valamint a fenntarthatóbb döntések meghozatalát.

6D BIM: létesítménygazdálkodás

Alternatívaként egyes szakemberek a 6. dimenziót a létesítménygazdálkodásra összpontosítónak tekintik. Ez a megközelítés a modellinformációkat a tulajdonos költségeinek csökkentésére használja fel az épület életciklusa során.

A 6D BIM modelleket gyakran eszközinformációs modelleknek (AIM) nevezik. Az AIM rövidítés az eszközinformációs modellek angol megfelelőjére utal. Az AIM egy olyan adatmodell, amely az épületgépészeti rendszerek tervezéséhez és üzemeltetéséhez szükséges információkat tartalmazza. Az AIM célja, hogy az épületgépészeti rendszerek tervezése és üzemeltetése során a szükséges információk könnyen elérhetők legyenek.

Az AIM által tartalmazott információk közé tartoznak az épületgépészeti rendszerek tervezéséhez és üzemeltetéséhez szükséges dokumentumok, például a tervek, a specifikációk és az üzemeltetési kézikönyvek. Az AIM további előnye, hogy lehetővé teszi az épületgépészeti rendszerek hatékonyabb tervezését és üzemeltetését, valamint csökkenti az üzemeltetési költségeket

Ezek tartalmazzák a létesítmény üzemeltetése szempontjából létfontosságú, a tervezési és építési fázisok során összegyűjtött információkat, például a garanciális információkat, a kézikönyvek részleteit, az üzemeltetési és karbantartási adatokat.

Ez a dimenzió fontos szerepet játszik bármely karbantartási fázis tervezésében, és lehetővé teszi a projekt gazdasági és üzemeltetési szempontjainak részletes elemzését.

A BIM fejlődése

A BIM fejlődése az egyszerű 3D modellektől az átfogó 6D megközelítésig jelentős változást jelent az építési projektek elképzelésében, tervezésében és kivitelezésében. A BIM minden egyes dimenziója mélységet és funkcionalitást ad az építési folyamathoz:

  • A 3D BIM a tervezés fizikai és vizuális aspektusaira összpontosít.
  • A 4D BIM hozzáadja az időelemet, segítve a projekt ütemezését és irányítását.
  • Az 5D BIM magában foglalja a költségadatokat, valós idejű költségbecsléseket és pénzügyi irányítási eszközöket biztosít.
  • A 6D BIM, akár a fenntarthatóságra, akár a létesítménygazdálkodásra összpontosít, az épület életciklusát a hosszú távú üzemeltetési és környezetvédelmi megfontolásokkal egészíti ki.

A BIM fejlődése, különösen a 6. dimenzió integrálása, kiemeli az építőipar elkötelezettségét a fenntarthatóság és a hatékony létesítménygazdálkodás iránt. Ahogy a BIM technológia tovább fejlődik, egyre fontosabb szerepet fog játszani az építőipar jövőjének alakításában, hangsúlyozva a fenntarthatóságot, a hatékonyságot és az épített környezet hatékony kezelését.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....