Mivel fessünk a konyhában ?

  • Olvasási idő:4perc

A konyha megfelelő festékének kiválasztása különösen fontos a tér jellege és használati módja miatt. Amellett, hogy olyan festéket kell választani, amelyet szeretni fog, a festék kivitelezése is kritikus fontosságú. A festékbevonat vagy a festék fényessége segít meghatározni a konyha megjelenését, valamint a tisztíthatósági tényezőt.


Kapcsolódó cikkek


Mi a festék fényessége ?

A belső falakra és faborításokra szánt festékek többféle fényességgel készülnek. A fényezés vagy fényesség a szintjére utal, amely a festékrétegen száradás után látható.

Minden festékgyártónak megvan a maga terminológiája és eszköze a különböző fényességi szintek kategorizálására. Sok gyártó ötfokozatú osztályozást használ a fényesség szintjeinek jelölésére:

  • Sima (matt)
  • Tojáshéj
  • Szatén
  • Félfényes
  • Fényes vagy magasfényű

A festékbevonatot meghatározó elemek

Technikailag a fényesedés szintjét a fényvisszaverődés mennyisége alapján határozzák meg, és ezt a festék kémiai összetétele határozza meg.

A fényesebb, magas fényű festékek viszonylag nagy mennyiségű gyantát és kötőanyagot tartalmaznak, amelyek fényes, sima, kemény felületet hoznak létre, amely sok fényt ver vissza. A magasabb arányú pigmenteket tartalmazó festékek mattabb fényűek és érzékenyebbek a kopásra.

Mivel a fényesebb festékek kevesebb pigmentet és több kötőanyagot tartalmaznak, előfordulhat, hogy a teljes fedettség eléréséhez két vagy akár három festékréteggel is le kell fedni a falakat és a faborítást.

Sok lakástulajdonos számára ez az ár megéri a konyhában, ahol a kiömlött és kifröccsent festék és az egyéb erős igénybevétel minden bizonnyal azt jelenti, hogy időről időre le kell súrolni a falakat.

A festékfényesség közötti különbségek

A festékgyártók általában ezekkel a kifejezésekkel írják le a különböző festékfényességeket:

Sima vagy matt festékfényezés
A sima vagy matt festék sima, finom és szinte bársonyos felületet biztosít, amely elrejti a tökéletlenségeket. A sima vagy matt ideális a kis forgalmú területekhez.

A matt festékek szórják a fényt, hajlamosak felfogni a szennyeződéseket, és nehezebben tisztíthatók. A festékréteg már kisebb súrolással is lekophat. A sima vagy matt festékek a legalkalmasabbak a mennyezetekre és a falakra a kevéssé használt helyiségekben. Mivel a sima vagy matt festékek inkább elnyelik, mint visszaverik a fényt, a matt festékek általában elrejtik a fal tökéletlenségeit.

Tojáshéj-fényesség bevonat
A tojáshéjfesték egy alacsony fényű, a sima vagy matt festékekhez hasonló érdemekkel rendelkező felületkezelés. A tojáshéjfestékek valamivel súrolhatóbbak, mint a matt festékek. A bevonat olyan helyiségek mennyezetére és falaira alkalmas, amelyekben a kopás mértéke alacsony vagy közepes.

Szatén festékfelület
A szatén festékbevonat vagy fényezés sokoldalú, elegáns megjelenést biztosít, amely tökéletes az aktívabb helyiségekbe. A szatén fényezés ideális többcélú festék a gyermekes otthonok minden falára. Gyakori választás a konyha és a fürdőszoba falaihoz.

Félfényes festékfényezés
A félfényes festékfényezés könnyen tisztára súrolható, és fényvisszaverő tulajdonsága van. Nagy igénybevételű, például folyosókra és faborításokra használható. Bár a félfényes festéket gyakrabban használják faborításhoz, a nagy igénybevételű helyiségek, például konyhák és fürdőszobák falaihoz is megfelelő választás lehet.

Fényes (magasfényű) festékfényezés
A fényes vagy magasfényű festék egy nagyon fényes kivitel, amely ideális olyan helyiségekbe, ahol gyakori mosás valószínűsíthető. A falakon nem gyakran használják, ezt a felületet néha faborításhoz választják, mivel kopás nélkül túléli a gyakori és erős mosást. Néhány lakástulajdonos a fényes vagy magasfényű festéket túl fényesnek és ipari jellegűnek találja a falakon való használathoz. Az extrém fényesség a falak hibáit is felfedheti.

A legjobb festékfényesség konyhákhoz

A legtöbb ember úgy találja, hogy a szatén vagy félfényes festék a legjobban működik a konyhákban. Gyakori séma, hogy a falakon szatén festéket használnak, a szintén festett szekrényeken vagy faelemeken pedig félfényes festéket.

A hátsó burkolati részek esetében előnyös lehet a félfényes vagy akár a magasfényű festék, mivel ezeket valószínűleg rendszeresen súrolni fogják.

A matt festékeket a nagy igénybevételnek kitett területeken nehéz tisztítani. Gyakran a matt festékfelület tisztításának legjobb módja az újrafestés. Bár ez a sima festékkel meglehetősen könnyen elvégezhető, mivel jól elegyedik, gyakori használat esetén ez nem járható út. Egyes festékgyártók kínálnak súrolható matt festéket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....