Hívjon szakembert vagy ne ?

  • Olvasási idő:4perc

Az otthon átalakítása javítja az Ön lakókörnyezetét, hangulatát és háza újraeladási értékét. Egy dolgon viszont nem javít: a bankszámláján. Sok otthoni átalakítási projekt megdöbbentően drága. A saját kezűleg végzett munka megoldást jelenthet néhány ilyen magas költségű projekt pénzügyi kezelésére. De az alapvető kérdés az, hogy meg tudja e csinálni Ön.


Kapcsolódó cikkek


Hónapokig gondolkodhat azon, hogy pénzt takarítson meg azzal, hogy egy bizonyos otthoni átalakítási projektet saját maga végez, vagy szakembert bíz meg. Ez a bénító döntésképtelenség az, ami sok lakástulajdonost meghátrálásra kényszerít. Ahelyett, hogy az egyik vagy a másik munkát csinálnák, egyiket sem teszik meg.

Szakemberrel drágább de jobb munkát kaphatunk
Szakemberrel drágább de jobb munkát kaphatunk

Ismerje meg néhány alapvető lakásfelújítási projektre vonatkozó ajánlásokat, és azt, hogy bölcs dolog-e magára vállalni őket. Ezen ajánlások egyike sem előírás. Mielőtt bármelyikre vállalkozna, értékelje a képességei szintjét és a motivációját.

Mérje fel hogy barkácsoljon vagy béreljen fel egy profit

Az egyszerű igen vagy nem ajánlásoknál fontosabb, hogy egy projektet saját maga végezzen el, vagy szakembert vegyen fel, hogy felmérje az Ön készségeit, motivációs szintjét és az új tanulási folyamatra való hajlandóságát ha még nem ért a kiválasztott munkához.

Egyes projektek hosszú távú motivációt igényelnek

Fékezhetetlen vágyat érez arra, hogy a belső falakat ledöntse hogy nagyobb tér legyen, vagy felújítson egy egész konyhát ? Vagy úgy találja, hogy a gyerekszoba kifestése egy vasárnap elég ahhoz, hogy kielégítse a lakásfelújítási vágyát ? Fontos, hogy felmérje motivációjának tartósságát, mielőtt ecsetet ragadna vagy kalapácsot lendítene. Először vállaljon be néhány kisebb projektet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valóban maga akarja csinálni, mielőtt nagyobb projektekbe vágna bele.

A szakemberek felbérlése azt jelenti, hogy idegenek lesznek az otthonában

Az alvállalkozók azért vannak a házában hogy a munkát végezzék Önnek, de eközben felforgatják a házát. A házában lévő munkáscsapatok irányítása pedig megterhelő feladat. Ne becsülje alá a gipszkartont szerelő, festő, padlót szerelő, szervizpaneleket újrakábelező, vagy belső falakat mozgató munkások lélekölő megterhelését hétről hétre. Döntse el, hogy mennyi kontrollhiányt tud elviselni a házában, mielőtt munkásokat hívna hogy a munkát megcsinálják.

Őszintén mérje fel a képzettségi szintjét

A rengeteg otthoni átalakítási tanácsadás miatt a legtöbb háztulajdonos számára könnyű megtanulni, hogyan kell szinte bármilyen projektet elvégezni. Egy olyan személy, aki alig tudja, hogyan kell bedugni egy turmixgépet, képes lehet megtanulni, hogyan kell vízvezetéket bekötni egy mosogatóra. Ne feledje azonban, hogy például a konyhája az Ön tanterme lehet amin gyakorolhat. Győződjön meg róla, hogy megfelelő készségszinten van, vagy elég gyorsan meg tudja e tanulni, hogy a projektet normálisan befejezze. Ha nem, azt kockáztatja, hogy egy kétnapos projektet háromhetes zűrzavarba húzza bele.

Mérje fel, mennyi ideje van

A fürdőszoba csempézése, amikor nincs munkája, egy dolog. A fürdőszoba csempézése este fél tízkor egy egész napos konferencia után egy másik dolog. És ne feledje, hogy Önnek is van, és kell magánélet. Mérje fel előre, mennyi időt akar egy projektre fordítani, mielőtt belevágna.

Ne ijedjen meg egy kis piszoktól

Néha úgy tűnik, hogy az otthoni átalakítás 90 százaléka csak bontásól áll. Három napot tölt azzal, hogy feltépi a régi konyhapadlót, és egy napot azzal, hogy beépíti az újat. Más, bontással nem járó feladatok is lehetnek piszkosak, például a ház külső festése festékszóróval. A házátalakítás szinte mindig mértéktelenül piszkos. Ha nem bírja a rendetlenséget és a piszkot, akkor ez elég ok lehet arra, hogy profi szakembert bízzon meg a projekthez.

A felújítási munkák rendetlenséggel és piszokkal járnak
A felújítási munkák rendetlenséggel és piszokkal járnak

Bölcsen számolja ki a költségeket

A pénz, vagy annak hiánya motiválja a házfelújítást végző barkácsolókat. Bár van némi elégedettség abban, ha valaki saját maga cseréli ki a bejárati ajtót vagy fektet le egy új konyhapadlót, a legtöbb barkácsoló inkább szakembert hívna, ha lenne rá elég pénze. Ha van pénze, és a projekt végtelenül nehéznek tűnik, fontolja meg egy profi felbérlését, a munka minősége, és az Ön nyugalma végett.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik