A gyep mulcsozása

  • Olvasási idő:6perc

A mulcsozás több okból is jót tesz a gyepnek. Akár a leveleket mulcsozza, akár a fűnyesedéket visszajuttatja a gyepre, a mulcsozással időt, pénzt és munkát takarít meg, és nagyszerű talajjavító hatású. Tényleg nincs szükség sem a levelek, sem a nyesedék gereblyézésére, zsákolására vagy elszállítására. Íme a legfontosabb tudnivalók.


Kapcsolódó cikkek


A fűnyesedék

A fűnyesedéket szinte kivétel nélkül mindig vissza kell juttatnia a gyepbe. A fűnyesedék előnyei túlságosan sokfélék és értékesek ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket. A talaj tápanyagokkal való ellátásától kezdve a jelentős idő, és pénzmegtakarításig a fűnyesedéknek van értelme. Hasonlóan az őszi levélhez, a fűnyesedék is értékes szerves anyagot ad a talajnak.

A fűnyesedéket jobb ha hasznosítjuk
A fűnyesedéket jobb ha hasznosítjuk

A mulcsozás legjobban mulcsozó fűnyíróval valósítható meg, amely ugyanolyan, mint bármely más fűnyíró, de néhány módosítással. A mulcsozó készletek általában a fűnyírógépek vásárlásakor elérhető opciót jelentenek, de a fűnyírógépek könnyen utólag is felszerelhetők a tartozékokkal. Speciális, extra vágófelülettel rendelkező “mulcsozó” késeket használnak a fűnyíró alatt elhelyezett kiegészítő terelőlapokkal együtt. A kimenet el van zárva, hogy a nyesedéket felfogja a gép. A terelőelem segít a nyesedéknek hogy a megfelelő helyre jusson.

A fűnyesedék és a gazok felhalmozódása

A fűnyesedék nem okoz parlagfű felhalmozódást, mert nagyrészt vízből áll, a fennmaradó növényi szövet pedig mikrobiális tevékenység révén lebomlik. A fűnyesedék növelheti a már meglévő parlagfű-problémát, de amíg a gyepet rendszeresen nyírják és mulcsozó fűnyírót használnak, a fűnyesedék gyepbe történő mulcsozása nem okoz parlagfű-felhalmozódást. Nedves vagy túlburjánzott körülmények között csomósodás léphet fel. Gondoskodni kell a csomósodás elkerüléséről, és ha az előfordul, akkor kezelni kell, hogy a fű ne fulladjon meg.

Ha sok a gaz akkor inkább ne mulcsozzunk
Ha sok a gaz akkor inkább ne mulcsozzunk

A fűnyesedék visszavezetése a gyepbe a gyep éves nitrogénszükségletének akár egy negyedét is fedezheti. A gyepnek sok nitrogénre is szüksége van az egészséges növekedéshez. A nyesedék visszavezetése a gyepbe hatékonyan megspórolhat egy teljes műtrágyázást, ami időt, pénzt és munkát takarít meg. A nyesedéket gyorsan felfalják a férgek, a hasznos baktériumok és a gombák, növelve a bonyolult táplálékhálózat sokféleségét és aktivitását. A szerves vagy természetes alapú gyepápoló tevékenység általános célja, hogy a talaj szervesanyag-tartalma elérje az 5 százalékot, mivel a legtöbb gyep pedig csak 2-3 százalék körül van. A komposzttal való feltöltés, a levelek mulcsozása és a fűnyesedék újrahasznosítása évekig is kitarthat, ha a szervesanyag-tartalom akár 1 százalékkal is nő, már megéri a fűnyesedéket nem kidobni.

Pénzügyi előnyök

Ha a talajbiológiai előnyök nem elégségesek ahhoz, hogy elkezdjük a fűnyesedék mulcsozását, akkor talán a pénzügyi előnyök is segítenek másképp tekinteni a nyesedékre. A fűnyíróhoz való gyűjtőrendszer sokkal drágább, mint egy mulcsozó készlet. Minél többször kell a nyesedékkel foglalkozni ha nem hasznosítjuk, annál több munkával jár, mert a nyesedéket ezután valahová el kell helyezni, vagy el kell szállítani.

Ha ezek a plusz lépések nem is növelik a gyepgondozás teljes költségét, a munkaerő, az üzemanyag és a gépek karbantartási költségvetéséhez mindenképpen hozzájárulnak. Ha a nyesedéket a helyszínen kívülre szállítják, hová kerül ? Ha újrahasznosító létesítményekbe szállítják, akkor az költséggel járhat. Ha a helyszínen tartják és komposztálásra használják fel, akkor ügyelni kell a vegyszeres növényvédő szerek komposztálásának tényére.

A nyesedéket a gyepbe való mulcsozás helyett inkább összegyűjthetjük, ha a gyepben rengeteg gyomnövény, például pitypang és rákfű van. A nyesedék összegyűjtése a gyomok magszórásának ideje körül segíthet csökkenteni a gyommagvak terjedését a gyepben az év bizonyos időszakaiban.

A nyesedék nem feltétlenül bomlik le hatékonyan a hagyományos módon karbantartott gyepben, ha többször használtak kémiai növényvédő szereket és szintetikus műtrágyákat. A lárvák megelőzésére szolgáló rovarölő szerek a célzott kártevőnél sokkal nagyobb kárt tehetnek, és szinte élettelenné tehetik a gyepet. A szintetikus műtrágyák növelik a talajban lévő sókat, ami szintén csökkentheti a talaj mikrobiológiáját. A mikrobiális aktivitás és a földigiliszták hiánya gátolhatja a lebontásához szükséges bomlás mértékét.

A levelek mulcsozása a talajba

Az őszi levelek esetében eredményes ha sikerül visszajuttatni a gyepbe. Ha van belőlük bőségesen, használja őket mulcsként a kertekben és az ültetőágyásokban, vagy a komposzthalom töltelékeként. Ne tegye őket a járdaszegélyre, különösen, ha a utána a szemétbe kerülnek. A levelek ingyenes szerves anyagot jelentenek, és lehetőség szerint azon az ingatlanon kell felhasználni, ahonnan származnak.

Az amerikai Michigani Állami Egyetem tanulmánya szerint a mulcsozás 100 százalékban előnyös a gyep számára. A tölgyfaleveleket és juharleveleket mulcsozták és szétszórták a gyepen, és megállapították, hogy elhanyagolható, vagy jótékony hatással vannak a gyep minőségére és színére. A mulcsozott juharlevelek még a széleslevelű gyomok, például a gyermekláncfű magjaira is gátló hatást gyakoroltak.

Bár a tanulmány némileg elhanyagolható hatást mutat a mulcsozásnak a gyepre gyakorolt hatásáról, a levelek gyepbe történő visszamulcsolása költséghatékony és munkakímélő a levelek kezelésének más módszereivel összehasonlítva. A levelek mulcsozása természeténél fogva nemcsak a talaj biológiai sokféleségének és szerves anyagának, hanem a nagyobb közösségnek is jobb, mivel így nem kerülnek zsákokba és hulladéklerakókba.

A levelek gyepbe történő mulcsozása szerves anyagot ad, ami a legtöbb talajból hiányzik. A mulcsozott leveleket a földigiliszták és a mikroorganizmusok lebontják, és a növények számára hasznosítható szerves anyaggá alakítják. Az organikus gyepápolásban a mulcsozásnak jótékony hatásai vannak, mivel az agronómiai, pénzügyi és környezetvédelmi előnyökkel járnak.

Sokan, akik negatívan vélekednek a levelek őszi mulcsozásáról, arról mesélnek, hogy a gyepük megfullad, vagy a fű gyengévé és ritkává válik. Bármilyen okból kifolyólag a gyep egészségét a mulcsozott levelekre fogják.

Általában azonban van egy másik tényező is. A talaj termékenységét továbbra is fenn kell tartani műtrágyázással. A mulcsolt levelek rétegének szüksége van a gyeptrágyában található nitrogénre, hogy segítse a lebontási folyamatot, és hogy elkerülje a vastag mulcsréteget (mivel lebomlik), amely megakadályozhatja a tápanyag, a víz, és a levegő bejutását a talajba. Még az organikus gyepeknek is előnyös a szerves trágyázás, mivel a mulcsozott levelek a talaj kiegészítését szolgálják, nem pedig a trágyázás helyettesítését.

A talajba mulcsozott levelekkel elért csalódást keltő eredmények elkerülése érdekében gyakoroljon néhány józan ésszel megfogalmazott irányelvet. Ne mulcsozzon olyan mértékben, hogy a fű megfulladjon. A gyepnek mindig láthatónak kell lennie a mulcsozott levelek rétegén keresztül. Bizonyos területeken segíthet, ha a mulcsot a vastagabb foltoktól a vékonyabb mulcseloszlású területek felé teríti.

Ha túl sok a levél, érdemes lehet egy részét összegyűjteni, hogy a virágágyásokban, a kertben vagy a komposzthalomban használhassa fel. A gyep csak az egyik hasznos terület a mulcsolt levélanyag felhasználására. Az általános cél az kell hogy legyen, hogy elkerüljük a levelek gereblyézését, vagy az összes levél elpocséklását. Ezzel megszámlálhatatlan mennyiségű pénzt, munkaerőt és erőforrást takaríthatnánk meg, ezért bátran hasznosítsuk őket.

This entry was posted in Kert and tagged .

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....