Előnye és hátránya hogy saját magunk végezzük a lakásfelújítást

  • Olvasási idő:6perc

A csináld magad megközelítés nagyszerű módja számos otthoni átalakítási projekt megoldásának. A sok információknak és a házibarkácsolók számára barátságos új építőanyagok elérhetőségének köszönhetően a háztulajdonosok ma már sikeresen vállalhatnak számos nehéz, összetett projektet, amelyek korábban csak vállalkozók és szakemberek számára voltak fenntartva, beleértve a padló megépítését, a fal eltávolítását és az ablakcserét is akár. A “csináld magad” átalakítással nemcsak pénzt takaríthat meg, hanem rendkívül kifizetődő is lehet, mivel élvezheti saját munkájának sikeres eredményét.


Kapcsolódó cikkek


Mennyire terjed ki a csináld magad megközelítés a nagyszabású munkákra, mint például a saját fővállalkozóként való fellépés ? Bár ez inkább az emberek irányításáról szól, mint a kalapács vagy a fűrész kezeléséről, mégis ez lehet az egyik legösszetettebb és legfárasztóbb otthoni átalakítási feladat.

A saját generálkivitelezői tevékenység előnyei

Pénzmegtakarítás. Az új kihívások felvállalásának öröme mellett a ház átalakításával kapcsolatos megtakarítás lehetősége az egyik fő tényező a sok barkácsolás mögött.

Amikor konkrét barkácsfeladatokat vállal, néha csak mérsékelt összeget takaríthat meg. De az a pénzösszeg, amelyet saját generálkivitelezőként eljárva megtakaríthat, egészen elképesztő lehet. Ha egy egymillió forintba kerülő nagyobb szobabővítésnél egy tipikusan 20 százalékos vállalkozói jutalékot veszünk alapul, akkor 200.000 forintot spórolhat, ha saját kivitelezőként jár el.

A megspórolt pénzt felhasználhatja az otthona magasabb minőségű anyagaira, további átalakításokra, javításokra, vagy akár más olyan dolgokra is, amelyekre szüksége van, mint például járművek, nyaralások és iskolai kiadások.

Jobb ellenőrzés

Nem számít, hogy a fővállalkozó mennyire szándékozik vagy ígéri, hogy végrehajtja az Ön kívánságait, mindig elveszít bizonyos fokú ellenőrzést, ha fővállalkozót alkalmaz.

Még a legjobb vállalkozó-ügyfél viszonyban is mindig elvész némi kommunikáció a munka során. Ha saját vállalkozójaként jár el, a projekt minden aspektusa felett teljes ellenőrzést gyakorolhat, a kezdetektől a végéig.

Ez legális ?

A “tulajdonos-építő” számos területen olyan megnevezés, amelyben a lakástulajdonos a saját ingatlana fővállalkozójává válik. Ennek a tulajdonos-építőnek kell gondoskodnia minden olyan dologról, amiről általában egy fővállalkozónak kellene gondoskodnia: állami és megyei adók, és egyéb jogi kötelezettségek.

Kapcsolattartási lista létrehozása

Azzal, hogy saját vállalkozóként jár el, kiépít egy olyan cégek és személyek neveit és elérhetőségeit tartalmazó kapcsolati listát, akik később segíthetnek Önnek más projektekben, például padlóburkolat vagy ablakok beépítésében, festésben, gipszkartonozásban vagy kertépítésben.

Miután egy háztulajdonos fővállalkozóként járt el bármely nagyobb átalakítási projektnél, ritkán kell profikat keresnie a jövőben hasonló projektek elvégzéséhez. Az alvállalkozók egy csoportjával kialakított kapcsolatok révén még több referenciához juthat, amikor más szakembereket kell keresnie. A gipszkartonozó például ismerhet egy megbízható szobafestőt.

A saját vállalkozóvá válás hátrányai

Van néhány nagyon figyelemre méltó nehézség is, amikor egy nagyobb projekt fővállalkozói feladatait vállalja. A problémák elég komolyak lehetnek ahhoz, hogy egyes háztulajdonosok esküsznek arra, hogy soha többé nem fognak egyedül nekifogni egy ilyen munkának, miután megpróbálták vállalkozó nélkül megoldani az egészet.

Jelentős tanulási görbe

Úgy tűnik, hogy a vállalkozók nem csinálnak mást, mint beosztják a szakmunkásokat. De még ha ez igaz is lenne, a munkások ütemezésében és felügyeletében szerzett tapasztalatuk akkor is felbecsülhetetlen értékű. A vállalkozók rengeteg, gyakran nehezen megszerzett tapasztalattal rendelkeznek. Ahelyett, hogy a nulláról kezdené a munkát, a vállalkozói jutalék áráért több éves vagy évtizedes tapasztalatot vásárolhat.

Egy olyan fővállalkozó, aki kiterjedt kapcsolati listával rendelkezik kőműves profikról, ácsokról, villanyszerelőkről, vízvezeték-szerelőkről, HVAC-szerelőkről, kertépítőkről és szobafestőkről, többet ér, mint azt el tudná képzelni.

A generálkivitelezőnek lehetnek olyan forrásai is a gazdaságos építőanyagokhoz és készülékekhez, amelyek az Ön számára nem állnak rendelkezésre. A bontási anyagok ártalmatlanítását is jellemzően a fővállalkozó intézi, amit Önnek kell megszerveznie, ha a fővállalkozói szerepet Ön maga oldja meg.

Próbáljon meg kis projektekkel kezdeni

Ha amatőr generálkivitelezőként egy időben kezd egy óriási projektbe, azzal kudarcra ítéli magát. Egy nagyobb szoba kiegészítése, amely alapozási munkát, festést, vezetékezést, vízvezeték-szerelést, HVAC-munkákat és akár ácsmunkákat igényel, majdnem olyan bonyolult, mint egy egész ház építése, és kevés lakástulajdonos van igazán felkészülve a teljes munka irányítására. Ezzel szemben egy fürdőszoba átalakítása sokkal jobb projekt a háztulajdonosok számára, hogy tapasztalatot szerezzenek a munka elvégzésében.

Nincs kapcsolati háló

A tapasztalattal együtt járnak a szakmai kapcsolatok is. A tapasztalt vállalkozók olyan társadalmi és szakmai hálózatban működnek, amelyből Ön ki van zárva. Egy tapasztalt, elismert fővállalkozó gyakran képes felgyorsítani olyan folyamatokat, amelyek a hétköznapi háztulajdonosokat megakasztják.

Ha például háztulajdonosként elmegy az engedélyezési hivatalba, előfordulhat, hogy senki sem akar azonnal segíteni Önnek, vagy hogy a terveit alaposan megvizsgálják. Egy befutott vállalkozó, aki ugyanezt az irodát keresi fel, azonnal azzal szembesülhet, hogy az iroda ajtajai azonnal kitárulnak. Az építésügyi tisztviselők és a vállalkozók ugyanazt a nyelvet beszélik, havonta többször is találkozhatnak, és sokan baráti kapcsolatot alakítottak ki. A jóhiszeműséggel rendelkező fővállalkozó olyan engedményeket és kedvezményeket élvezhet az építésfelügyeleti hivataltól, amelyeket a lakástulajdonosok nem kapnak meg.

A jó alvállalkozók is hajlamosak előnyben részesíteni azokat a fővállalkozókat, akikkel már kialakult kapcsolatuk van. Előfordulhat, hogy a villanyszerelők vagy vízvezeték-szerelők, akik hajlandóak ajánlatot tenni az ön által irányított munkára, másodrangú profik, akikben nem bíznak meg a bevett fővállalkozók.

A saját munka stresszes lehet

A nagy lakásfelújítási projektek fárasztóak, és hatalmas terhet róhatnak a családra és a kapcsolatokra. A fővállalkozónak fizetett jutalék egyik előnye, hogy Ön el van szigetelve az otthoni átalakítás néhány legkellemetlenebb aspektusától. A családok és a párok általában boldogabbak, ha némileg elszakadhatnak az elhúzódó munkáktól, például egy szoba kiegészítésének építésétől.

A további stressz másik forrása az a kihívás, hogy az egyes alvállalkozókat saját maga kell irányítania. Nem könnyű feladat szembesíteni egy építőipari szakembert minőségi aggályokkal vagy ütemezési vitákkal, a fővállalkozóval való munka egyik előnye, hogy ők kezelik az összes alvállalkozóval való szükséges konfrontációt.

Időgazdálkodás

Bármilyen projekt, legyen az bármilyen nagy vagy kicsi, idegőrlővé válhat abban a pillanatban, amikor időbeli korlátokat szab meg. Ha egy olyan helységet alakít át, amely az alagsorban vagy egy vendégszobában található, akkor megengedheti magának hogy lassan haladjon a munkával. Ha azonban az egyetlen konyháját alakítja át, az idő a legfontosabb – a projektet a lehető leggyorsabban kell elvégezni. Minden nap, amíg a konyhája nem működik, egy újabb éttermi étkezést vagy mikrohullámú sütőben elkészített fagyasztott vacsorát jelent.

Hasonlóképpen, az egyetlen fürdőszoba átalakítása otthonában azt jelenti, hogy nagyon gyorsan kell befejeznie a munkát, ami nehéz lehet, ha a fővállalkozói feladatokat saját maga végzi. Nem ritka, hogy egy nagyobb projekt, amelyet egy jó generálkivitelező néhány hét alatt befejezhet, több hónapra nyúlik, amikor maga a háztulajdonos próbálja kezelni a projektet.

Az Ön érdeke, hogy az átalakítást szorosan ütemezze, hogy az a lehető legkevesebb időt vegye igénybe, de a fővállalkozó még inkább motivált, hogy a munkát gyorsan elvégezze. A munkával töltött több idő kevesebb időt jelent más pénzkereső projektekre. A vállalkozóknak nem csak azért kell mozgásban tartaniuk a munkát, hogy pénzt keressenek maguknak, hanem azért is, hogy ki tudják fizetni az alvállalkozóikat.

Mikor legyen saját fővállalkozója ?

Ha saját fővállalkozóként szolgál egy nagyobb átalakítási vagy építési projektnél, több százezer forintot takaríthat meg. Ezeknek a megtakarításoknak azonban jelentős ára van, a stressz, az időgazdálkodás, és talán még a munka minősége szempontjából is. Ne vállalja ezt a szerepet, hacsak nem bízik a képességeiben, és nem mérlegelte alaposan az előnyöket és hátrányokat.

A saját vállalkozóként való fellépés működhet, ha van elég ideje arra, hogy a munka kivitelezésének megtanulására fordítsa a saját idejét. Ha nincs ideje, tudása, akkor kénytelen egy vállalkozót megbízni a munkákkal.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....