Őszi teendők a házban és a ház körül

 • Olvasási idő:7perc

Az ősz a tökéletes évszak arra, hogy otthonoát tisztává, és otthonossá tegye a télre és az ünnepi szezonra, és elvégezze azokat a házimunkákat, amelyeket a nyári vakáció alatt esetleg elhanyagolt. A nyári hőség elmúlt, és az időjárás még elég enyhe ahhoz, hogy a őszi teendőket elvégezzük, és meggyőződjünk róla, hogy minden készen áll a hideg időjárás viszontagságaira.


Kapcsolódó cikkek


Ha követi a tavaszi nagytakarítás ellenőrzőlistáját, itt az ideje, hogy sok feladatot megismételjünk most ősszel. Ezúttal a kültéri feladatokkal kell kezdenie, majd a hidegebb idő beköszöntével a beltérre kell áttérnie. Ha most elvégez egy kis pluszmunkát, készen áll majd arra, hogy a meghitt telet megannyi gond nélkül élvezze.

Az alábbiakban megtekintheti azoknak a területeknek és tárgyaknak a listáját, amelyeket otthonában az ősz folyamán tisztítani, javítani vagy ellenőrizni (vagy mindhármat !) kell, ezért olvassa el a tippeket az őszi takarítási ellenőrzőlista egyes pontjainak elvégzéséhez.

Őszi takarítási ellenőrzőlista

 1. Tisztítsa meg és tárolja el a kültéri bútorokat.
 2. Kertészeti eszközök karbantartása és eltárolása.
 3. Tisztítsa meg az ereszcsatornákat és a lefolyókat.
 4. Téliesítse a kültéri medencéket és a kiegészítőit.
 5. Külső és beltéri ablakok mosása.
 6. Kültéri házellenőrzés elvégzése.
 7. Kémények és kandallók kéményseprése és ellenőrzése.
 8. Cserélje ki a füstérzékelők elemeit.
 9. Tisztítsa meg vagy cserélje ki a HVAC-szűrőket.
 10. Tisztítsa meg a mennyezeti ventilátorokat.
 11. Mélytisztítás a házban (hálószoba, fürdőszoba, nappali és konyha).
 12. Tárolja a nyári ruhákat, és ellenőrizze a téli szekrényeket a molyoktól, vagy az esetlegesen beköltözött rovaroktól.

Kerti bútorok

Az évszakváltáskor válasszon egy száraz, napos napot, hogy a kültéri bútorokat alaposan megtisztítsa, hogy felkészítse őket a tárolásra. Különösen fontos, hogy a foltokat ilyenkor kezelje, mert ha hagyja, hogy azok több hónapig a kárpiton vagy a kültéri napernyő szövetén maradjanak, az később rendkívül megnehezíti a tisztítási feladatot.

A kerti bútorokat ponyvázzuk le, és tegyük az udvari tárolóba
A kerti bútorokat ponyvázzuk le, és tegyük az udvari tárolóba

Ha nincs hely arra, hogy a bútorokat egy tárolóhelyiségbe költöztesse, védje őket egyedi huzatokkal vagy bungee-zsinórral rögzített időjárásálló ponyvákkal. Helyezzen ponyvát a fémbútorok és kiegészítők alá, hogy megelőzze a rozsdafoltokat a terasz padlóján.

Kertészeti berendezések elrakása

Ahogy a kertje, úgy a gyep, és kerti berendezései is nyugalmi állapotba kerülnek a téli hónapokban. Itt az ideje, hogy minden eszközt alaposan megtisztítson, és elvégezze a szükséges javításokat. A fűnyírókat és minden gázüzemű berendezést megfelelően téliesíteni kell, hogy a tavasz első jeleire csúcsformában legyenek. Üzemanyagot leengedni, fűnyírót, és elektromos gépeket letakarni, leponyvázni.

Ereszcsatornák megtakarítása

Az őszi levelek gyönyörűek, egészen addig, amíg el nem tömítik az ereszcsatornákat és a lefolyókat. A levelekkel és fenyőszalmával teli ereszcsatornák amellett, hogy rendetlenül néznek ki, dugulás, nedvesség, és penészproblémákat okozhatnak az ereszcsatornákon, ami a fa korhadásához és a tető beázásához vezethet. Előfordulhat, hogy az ereszcsatornákat az ősz folyamán többször is ki kell tisztítani, mivel a levelek folyamatosan hullanak. Mindig ügyeljen a megfelelő biztonságra, és egy nagyon stabil létrára.

Ősszel lehet hogy többször ismeg kell takarítani az ereszcsatornát
Ősszel lehet hogy többször is meg kell takarítani az ereszcsatornát

Ha van olyan kültéri medencéje, vagy vízi létesítménye van, amelyet nem fűtenek, engedje le a vizet, és használjon takarófedelet. A költséges javítások elkerülése érdekében szánjon időt a szabadon lévő csövek és csapok téliesítésére is.

Ablakok, függönyök

Az ablakok téliesítése közben végezzen több feladatot: Ez a tökéletes alkalom az ablakmosásra. Kezdje az ablakok külső oldalával. Ha az utolsó ereszcsatorna-tisztítás is megtörtént, lehetőleg akkorra időzítse az ablakok külső mosását.

Ahogy halad befelé az ablakok tisztításával, mossa ki a függönyöket is. Néhány szövetet be lehet dobni a mosógépbe, de a legtöbb drapéria száraz tisztítást igényel. Ez a tökéletes alkalom a redőnyök és árnyékolók leporolására és tisztítására, valamint az ablakpárkányok letörlésére.

Mielőtt az időjárás hidegre fordul, szánjon időt arra, hogy körbejárja otthonát, és feljegyezze azokat a területeket, amelyeket téliesíteni, vagy javítani kell. Ha nem sokat tud az esetleges otthoni javításokról, bízzon meg egy profi szakemberrt, hogy segítsen Önnek.

 • A nyári hőség után ellenőrizze a tetőt, hogy nincs-e rajta repedés vagy meglazult zsindely. Végezze el a javításokat, mielőtt a téli hó, szél és eső szivárgást okozna.
 • Végezzen kártevőirtást, hogy megakadályozza, hogy az egerek és más rágcsálók és rovarok menedéket keressenek otthonában.
 • Ellenőrizze otthona alapzatát, hogy megnézze, nincsenek-e repedések, és végezze el ezeket a javításokat ha szükséges.
 • Ellenőrizze az ablakokat és ajtókat, hogy nincsenek-e sérült tömítések, és cserélje ki a már nem tökéletes tömítőanyagokat a nagyobb energiahatékonyság érdekében.
 • Időzítse erre az időszakra a fűtési rendszer karbantartási ellenőrzését.

Kémények, kandallók ellenőrzése

A kéményt évente meg kell tisztítani és ellenőrizni kell. A kéményseprő segít megvédeni otthonát a kreozot felhalmozódása által okozott véletlen tűztől. Ha a múlt tél végén nem tisztíttatta meg alaposan a belső kandallóbélést, tegye meg most. Ha még egy szezont vár, az csak tovább növeli a korom felhalmozódását, és még nehezebbé teszi a tisztítást.

A gázfűtéses kandallókat és kályhákat is ellenőrizni és tisztítani kell, hogy biztonságosak és használatra készek legyenek.

A kályhát és kandallót lehetőleg szakember nézze át a fűtési szezon előtt
A kályhát és kandallót lehetőleg szakember nézze át a fűtési szezon előtt

Az évszakok változása egyben a füst, és szén-monoxid-érzékelők elemeinek cseréjét is jelzi. Ez egy olyan alapvető házimunka, amely segíthet megvédeni a háztartásban élők életét.

Amellett, hogy egy HVAC-technikus-szerelő ellenőrzi fűtési rendszerét, fontos, hogy rendszeresen cserélje a fűtési és légkondicionáló rendszer szűrőit. A szűrők cseréje vagy tisztítása javítja otthona levegőminőségét, és csökkenti a kazán elhasználódását.

Ventilátorok

Ha a mennyezeti ventilátorok otthonában egész nyáron működtek, itt az ideje kikapcsolni őket, és megtisztítani a ventilátort. Ezután keresse meg a ventilátor testén található kis kapcsolót, amely megfordítja a lapátokat, így a felmelegedett levegő lefelé áramlik, hogy a hűvös napokon melegebb levegőt továbbítson a padló felé.

Őszi nagytakarítás

Ha a nyár folyamán lazított, és csak a leglátványosabb szennyeződésektől szabadult meg, itt az ideje egy alaposabb tisztításnak, különösen azokon a helyeken, amelyeket elfelejtett megtisztítani, beleértve a tisztítóeszközöket is. Ahogy végigmegy otthonának szobáin, ügyeljen hogy minden megkapja a szükséges figyelmet.

A hálószobában

 • Porszívózzon az ágy alatt és az összes bútor alatt.
 • Mossa ki a téli ágyneműt.
 • Porszívózza ki és fordítsa át a matracot.
 • Tisztítsa meg a szőnyegeket.

A fürdőszobában

 • Kezelje a zuhanyfülkében található penészgombákat és szennyeződéseket.
 • Tisztítsa ki a fürdőszobaszekrényeket, és megfelelő helyre dobja ki a lejárt szavatosságú termékeket.
 • Mossa le a zuhanyfüggönyöket és a fürdőszőnyegeket.
 • Tisztítson meg minden berendezési tárgyat, beleértve a kapcsolótáblákat és a kilincseket.

A nappaliban

 • Porszívózzon ki minden kárpitozott bútort, beleértve a párnák alatti részeket is.
 • Tisztítson meg minden billentyűzetet, távirányítót és elektronikus eszközt.
 • Porolja le a szegélyléceket, a bútorok tetejét és a könyveket.
 • Tisztítsa meg a falakat és távolítsa el a karcolásnyomokat.
 • Tisztítsa meg a padlót, és a szőnyeget.

Miközben takarít, ne feledkezzen meg a szekrényről, és a nyári ruháiról sem. Ürítsen ki minden ruhásszekrényt, és válogassa szét a nyári ruhákat, mielőtt elrakja őket. Válassza ki azokat a ruhákat, amelyeket jövőre mosás vagy vegytisztítás céljából tárolni szeretne. A többit értékesítse, adományozza vagy dobja ki.

Amíg a szekrény üres, ellenőrizze, hogy nincsenek-e benne olyan kártevők, amelyek tönkretehetik a ruhákat, és porszívózza ki alaposan.

A konyhában

 • Ürítse ki és tisztítsa meg a kamrát.
 • Készítsen listát az ünnepi sütéshez szükséges kellékekről, különösen, ha ki kell dobnia a lejárt szavatosságú alapanyagokat, amelyekre az ünnepekkor szüksége lenne.
 • Tisztítsa meg a sütőt és a szellőzőt.
 • Tisztítsa meg a hűtőszekrényt és a fagyasztót, és dobja ki a használhatatlan dolgokat.
 • Porolja le és tisztítsa meg a hűtőszekrény hűtőtekercseit.
 • Ellenőrizze és tisztítsa meg a konyhai kisgépeket.

Ha már ennyi munkát megcsinált, ami egy hétvégén megvalósítható, akkor elmondható hogy a télre a lehetőségekhez képest felkészült.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik