A befúvott szigetelés: alapok

  • Olvasási idő:6perc

Amikor arra gondol, hogy szigetelést adjon otthonához, akkor általában az üvegszálas szigetelőanyag hosszú lapjai jutnak eszébe, amelyek üvegszálas alapanyagból, és a kötőanyagból készültek, vagy tekercsek formájában kaphatóak. Az üvegszálas szigeteléssel borított lapok az új építkezések során a falak és gerendák üregeinek szigetelésére használt szabványos anyagok, és a padlások szigetelésének javítása érdekében gyakran magában foglalja a padlás padlóját üvegszálas szigetelőanyaggal való lerakását.


Kapcsolódó cikkek


Az üvegszálas lapok és tekercsek azonban korlátozottak az utólagos felújítás során, és a lakástulajdonosok bölcsen teszik, ha a ház R-értékének javítására alternatívaként a befúvott szigetelést választják. Az R-érték iparági szabvány az egyes szigetelőanyagok ellenállási értékének mérésére: minél magasabb az R-érték, annál jobban szigetel az anyag.

Anyagok

A befúvásos szigetelés (laza anyagú szigetelés) kifejezés arra a folyamatra utal, amikor a gerendák üregeit, vagy akár a fal és a gipszkarton közé (ha úgy van kialakítva) befújva kitöltik, bármilyen laza anyaggal, amely jó R-szigetelési értékkel rendelkezik. Bár többféle anyag használható, például hungarocell pellet, a befúvásos alkalmazásokhoz leggyakrabban használt anyag a cellulózpellet.

Befúvott szigetelés
Befúvott szigetelés

Az újrahasznosított újságpapírból, kartonpapírból és más faalapú anyagokból készült befúvott cellulózt bórsavval és más anyagokkal kezelik, amelyek lángállóvá és penészállóvá teszik. Ezután szorosan csomagolják bálákba vagy zsákokba. A beépítéshez mechanikus fúvógépet használnak, amely a cellulózanyagot felszívja, és felveri, hogy fellazítsa és levegővel keverje, majd a bolyhos szigetelést a gép csövén keresztül a kívánt helyre fújja. Ezek nagyon drága gépek, de bérelhetőek, és egyes barkácsközpontok ingyenesen kölcsönadják a gépeket a nagy mennyiségű szigetelést vásárló háztulajdonosoknak. Gyakrabban azonban ezt a telepítést egy erre szakosodott vállalkozó végzi.

A befúvásos szigetelést széles körben a legjobb eszköznek tartják a meglévő építmények szigetelésének hozzáadására, mind a padlástérben, mind a falüregekben.

Előnyök

A padláson a szigetelés hozzáadása történhet úgy, hogy az üvegszálas szigetelő tekercseket felviszik, és lerakják őket, hogy a padlás padlóján egy összefüggő takarót képezzenek, de ez fárasztó folyamat lehet, különösen, ha csak egy kis hozzáférési nyílással rendelkezik a padlás. A befúvásos szigetelés sokkal gyorsabb megoldást kínál a padlásszigetelés jelentős javítására. Egy-két óra alatt egy beépítő szakember egyetlen, a padlásnyíláson keresztül felvezetett tömlő segítségével egy vastag, laza szigetelőtakarót fújhat a padlás padlójára. A fali üregek esetében a befúvásos szigetelés az egyetlen praktikus módja az üregek R-értékének javítására, hacsak nem távolítjuk el a teljes falfelületet, hogy üvegszálas lapokat szereljünk be.

A befúvásos cellulózszigetelés a környezetbarát termékeket kedvelő lakástulajdonosok kedvence, mivel az anyag teljes egészében újrahasznosított papírból és fatermékekből készül, és kevés szintetikus folyamatot vagy vegyi anyagot tartalmaz.

Hogyan történik a padlások esetében a befúvás ?

Amikor a padlástér szigetelése befúvásos szigeteléssel történik, a szerelőcsapat általában két személyből áll. Az egyik munkás a fúvótömlővel járja körbe a padlásteret, és a pelletet a padlóra és az üregekbe fújja. A szigetelés könnyen elhelyezkedik, és terül a padláson lévő akadályok körül. A másik munkás egy belső helyiségből vagy a házon kívülről működteti a fúvóegységet, zsákokból vagy bálákból cellulózt adagol a tartályba, és szabályozza a levegőmennyiség keverékét, hogy a tömlők megfelelő sűrűségben terítsék a pelletet.

A munkások olyan vastagságú szigetelőréteget visznek fel, amely eléri a kívánt R-értéket. Ha a padláson már van üvegszálas szigetelés, akkor a további befúvott szigetelést általában közvetlenül az üvegszálas takaróra terítik.

Hogyan történik a falak esetében

Meglévő, zárt falak esetén a befúvásos szigetelés a legelőnyösebb megoldás – kivéve, ha a falüregekhez való hozzáférés érdekében le akarja szedni a külső burkolatot vagy a belső gipszkartont. Egy nagyobb átalakítási projekt jó alkalmat kínál az üvegszálas szigetelésre, de egyébként a befúvásos szigetelés egyszerű módszer a falak R-értékének javítására.

A szakemberek általában két lyukat fúrnak minden falüregben – az egyiket körülbelül 30 cm-re a mennyezettől, a másikat pedig körülbelül 1 méterre a padlótól. Ezt általában a falak külső oldalán végzik, bár a lakás belsejéből is elvégezhető a gipszkartonon vagy a vakolaton keresztül. A szakemberek ezután egy fúvógép segítségével cellulózt vagy más laza szigetelőanyagot nyomnak az egyes falüregekbe. A falüregben lévő lyukakat ezután műanyag dugókkal töltik ki, amelyeket a külső falakhoz illeszkedő festékkel lehet lefesteni, vagy bevakolják. Az eljárás egyik hátránya, hogy ezeket a dugókat néha nehéz elrejteni, különösen a stukkó- vagy téglafalakon.

Milyen a pelletbefúvógép ?

A szigetelésfúvó egy olyan gép, amely a szigetelést a falüregekbe, padlásokba és egyéb terekbe nyomja. Egy tartályból áll, amelyben a laza szigetelés van, egy motor ami a fúvást végzi, és egy tömlőből áll leegyszerűsítve.

A befúvásos szigetelés nem tökéletes megoldás a falak esetében. Különösen a régebbi házakban a fal üregeiben lehetnek akadályok, például elektromos vezetékek, tűzgátlók, amelyek megakadályozzák hogy a szigetelés kitöltse teljesen az üregeket. A jó szakemberek rendelkeznek olyan technikákkal, amelyekkel megkerülhetők ezek az akadályok. És függetlenül attól, hogy milyen jól van beépítve, minden befúvott szigetelés idővel némileg leülepedik, ami csökkenti a szigetelési értéket.

Összehasonlítás az üvegszálas szigeteléssel szemben

R-érték: a befúvásos szigetelés költségben és R-értékben meglehetősen hasonló az üvegszálas szigetelőlapokhoz képest.

A befúvásos szigetelés a házi barkácsolók számára nehézkes, különösen a falüregek esetében. A padlásszigetelés egy bérelt vagy kölcsönkapott fúvógép segítségével megvalósítható lehet, de mindig kihívást jelent. Ezzel szemben az üvegszálas lapok vagy tekercsek beszerelése, bár munkaigényes, nem nehéz a barkácsolók számára.

Anyagköltségek. Maga a szigetelés hasonló R-értékek esetén körülbelül ugyanannyiba kerül mint a normál szigetelés.

Beépítési költségek. Mivel általában profi személyzet végzi, a befúvásos szigetelés általában valamivel költségesebb mint a normál üvegszállapos szigetelés. Egy padlás általában négy-öt órát vesz igénybe összesen, beleértve a gépek fel, és leszerelését is.

R-érték. A befúvott cellulóz R-értéke körülbelül 3,2 és 3,8 között van. Az üvegszálas lapok körülbelül 3,7-et adnak ugyanolyan vastagságban.

Hátrányok

Ha a befúvott cellulóz nedves lesz, hosszú időbe telik, amíg megszárad, ha egyáltalán megszárad teljesen. Egy tető, vagy falszivárgás átitathatja a padláson vagy a fal üregében lévő cellulózszigetelést. Bár a szigetelést úgy kezelik, hogy megakadályozzák a penészedést, az adalékanyagok azért nem bolondbiztosak. Miután a cellulóz megpenészedik, hosszú és fáradságos feladat a pelletet műanyag zsákokba kanalazni, és zsákról zsákra elhordani.

És bár a cellulóz befúvott szigetelés viszonylag tűzálló, nagy hőhatás hatására megperzselődhet. Ez gondot jelenthet a padlásokon, különösen a süllyesztett lámpatesteknél, vagy körülötte. A padlásszigetelés befúvása előtt bölcs dolog a süllyesztett lámpatestek gyártóitól ajánlásokat kérni a hőproblémák kezelésére vonatkozóan.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....