Meddig kell ősszel locsolni a gyepet ?

  • Olvasási idő:3perc

Lehet, hogy a nyarat a gyep öntözésének idejének tekinti, de ne gondolja, hogy ősszel abbahagyhatja a fű öntözését. Még a hűvösebb éghajlaton élők sem ússzák meg a dolgot. A fű optimális magasságra történő nyírása, trágyázása és a levelek gereblyézése mellett a megfelelő öntözés az őszi gyepápolás egyik legkritikusabb szempontja.


Kapcsolódó cikkek


Mikor hagyja abba a gyep öntözését ősszel ?

A gyep öntözését ősszel nem szabad teljesen abbahagyni, amíg a talaj meg nem fagy. Miután a talaj megfagy, a füvet felesleges lenne öntözni, mert a fagyott talaj akadályt képezne, és elzárja a víz útját a gyökerekhez.

Még ősszel is nő a fű, habár lassan
Még ősszel is nő a fű, habár lassan

Ezért mondják, hogy a hideg telek sivatagi körülményeket teremtenek. A “sivatag” a forró homokban növő kaktuszok és szukkulensek képét idézheti fel, de olyan területekre is vonatkozik, ahol a víz jég formájában nem tud a növények gyökereihez eljutni. A növények a vízhiányt úgy vészelik át, hogy nyugalmi állapotba kerülnek, egy alváshoz hasonló állapotba, amelyben nincs szükségük öntözésre.

Miért fontos az őszi öntözés ?

Ha az Ön fűfajtája hideget elviselő fajta, akkor az ősz fontos növekedési időszak a gyep számára. A fű az ősz nagy részében még akkor is növekszik, ha már nem látszik annyi növekedés, mint nyáron. Ehelyett a növekedés nagy része a föld alatt, a gyökérrendszerben történik. Ez elengedhetetlen a gyep szilárd alapjának megteremtéséhez, és a nyár folyamán keletkezett esetlegesen a növényben való károk helyreállításához.

Ne fossza meg az öntözéstől ebben a kritikus időszakban. A fű gyökereinek megfelelő vízellátása elengedhetetlen a megfelelő tápanyagfelvételhez a növekedési időszakokban. Ha a gyep nem veszi fel kellőképpen a tápanyagokat, nem fogja elérni az optimális egészséget, és lehet, hogy nem éli túl a kemény telet.

Hogyan lehet kiegyensúlyozottan öntözni a gyepet ősszel ?

Amilyen fontos, hogy ősszel a talaj fagyásáig öntözze a gyepet, ugyanolyan fontos, hogy ne öntözze túl. A túlöntözés károsíthatja a fű gyökérzetét, a felesleges nedvesség pedig a gyepet a gombás betegségek kockázatának teheti ki.

Ha az Ön területén ősszel elegendő csapadék hullik (körülbelül 1 cm hetente-kéthetente), akkor előfordulhat, hogy csak azokat a területeket kell öntöznie, amelyeket újravetettek, vagy ahol új gyepet kezdtek ültetni. Ha azonban viszonylag mérsékelt, száraz téli időszak következik be, akkor készüljön fel arra, hogy ugyanúgy kell öntöznie a gyepet, mint nyáron.

A napszak, amikor öntözi a füvet, szintén fontos. A kora reggeli öntözés a legjobb, mert a fűnek egész nap van ideje a vizet felszívni, mielőtt besötétedik. Ugyanezen okból kifolyólag az esti órák a legrosszabbak a gyep öntözésére. Ez az egyik ok, amiért az automata öntözőrendszerek jól jönnek. Ezek időzítőkkel rendelkeznek, amelyeket be lehet állítani, így nem kell korán kelni ahhoz, hogy a fű a megfelelő időben locsolva legyen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....