Lakberendezési tanácsok

  • Olvasási idő:5perc

Akár nincs pénze arra, hogy belsőépítészt alkalmazzon, akár egyszerűen csak tetszik az ötlet, hogy maga csinálja, egy szoba tervezése a semmiből félelmetes lehet a beavatatlanok számára. Ne feledje, hogy a belsőépítészet inkább művészet, mint tudomány, és nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogyan kell berendezni egy szobát. Ha azonban útitervet keres, ez az útmutató az elejétől a végéig segít szemléltetni a szükséges lépéseket, hogy profi módon alakíthassa ki a teret.


Kapcsolódó cikkek


Milyen hangulatú helységet szeretne ?

Ahelyett, hogy azt kérdezné magától, hogyan szeretné, hogy nézzen ki a tér, kérdezze meg magától, milyen érzést szeretne kelteni benne, és hagyja, hogy ez vezesse a színek, textúrák, bútorválasztás és dekoráció felé.

A helység hangulata Önön múlik
A helység hangulata Önön múlik

Egy könnyed és légies zen oázis esetleg minimálbútorokat és természetes anyagokat sugallhat. Egy energizáló, laza családi térben merész színek és minták is szerepelhetnek. Ha inkább a hangulatra koncentrál, mint egy adott stílusra vagy trendre, akkor olyan eklektikus teret hozhat létre, amely megfelelhet Önnek.

Inspirálódjon

Nézze meg kedvenc közösségi médiacsatornáit, lakberendezési magazinokat, könyveket és weboldalakat inspirációért. Gondolkodjon el azokon a helyeken, ahová szívesen menekül el egy kis nyugalomért, és elemezze, hogy miért. Ha kedvére való a hangulattábla, akkor készítsen egyet. Ha egyedül él, itt az alkalom, hogy egy kicsit jobban megismerje magát. Ha másokkal él együtt, ez egy lehetőség arra, hogy közösen dolgozzanak egy olyan közös téren, amely mindenkit jó hangulattal tölt el az otthonban.

Legyen önmaga

Ahelyett, hogy valamilyen vágyálomszerű elképzelésre törekedne arról, hogy szerinte hogyan kellene kinéznie az életének, inkább tervezze meg a teret úgy, ahogyan most él. Ha féktelen gyerekei vagy háziállatai vannak, olyan kárpitanyagokat és felületeket válasszon, amelyek bírják a strapát, és mégis jól néznek ki. Ha egyedül él, és ritkán vendégeskedik Önnél valaki, akkor nincs szükség arra, hogy egy hatszemélyes étkezőasztallal foglalja el az alapterületet. Ha otthonról dolgozik, költöztesse át a nappali sarkában lévő rögtönzött irodát a tartalékszobába, amelyet csak az ünnepek alatt használnak. És mielőtt bármit is vásárolna, állítson össze egy reális költségvetést, amely segít a kiadások rangsorolásában az lakberendezési út során.

Rendetlenség felszámolása

Ha átrendezi a lakást, kezdje azzal, hogy eltüntet mindent, amit nem használ, amire nincs szüksége, vagy amit nem szeret. Ha egy üres szobát alakít ki a semmiből, gondolkodjon, mielőtt bármit is behozna. Minden térben van hely a személyes tárgyaknak és a fontos dolgoknak, de a sikeres lakberendezés a lényeges dolgok felkarolásával kezdődik, és onnan építkezik.

Térképezzen fel lehetőségeket

Rengeteg ingyenes online helyiségtervezési eszköz és lakberendezési szoftver áll rendelkezésre, ha alaprajzot szeretne készíteni, de a tértervezésnek nem kell túlságosan technikai jellegűnek lennie. Vázolja fel az elrendezési ötleteket papírra, vagy jelölje ki a bútorok elhelyezését festőszalaggal, hogy érzékeltesse a méretarányokat. Mielőtt egyetlen bútordarabot is vásárolna, mérje ki a teret. Mérjen kétszer. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a megrendelt kanapé túl nagy ahhoz, hogy átférjen a bejárati ajtón, vagy túl kicsi a nappaliba.

Döntsön a színpalettáról

Akár semlegesen szeretné tartani, akár egy feltűnő színpalettán jár az esze, a korai döntés segít az egységes megjelenés kialakításában. A semleges szobákat könnyen cserélhető kiegészítőkkel lehet feldobni.

Válasszon hangulatához illő színpalettát
Válasszon hangulatához illő színpalettát

Ha eldöntötte, hogy szobája a zöld, a rózsaszín vagy a kék ódája legyen, válasszon három egymást kiegészítő árnyalatot, hogy érdekes maradjon. Ha tetszik a teljesen fehér szoba megjelenése, akkor a fehér árnyalatokhoz való ragaszkodás lehetővé teszi, hogy a bútorstílusokat és a korszakokat könnyedén keverje.

Ha csak átalakítani szeretne….

Ha inkább átalakításra, mint felújításra törekszik, gondolja át, hogyan építhet a szoba meglévő padlóburkolatára, falszínére és berendezési tárgyaira, hogy felújítás nélkül szépítse és személyre szabja a teret. Ha üres szobával kezd, fényezze újra a padlót, fesse le a falakat, csempézzen vagy tapétázzon, vagy vigyen be szekrényeket, mielőtt bútorokat és kiegészítőket hozna be.

Válasszon meghatározó darabokat

A nappali kialakításakor összpontosítson a legfőbb darabokra, ami általában egy kanapé, mielőtt a díszpárnákkal babrálna.

A kanapé meghatározó bútordarab
A kanapé meghatározó bútordarab

Ha először a legnagyobb, legdrágább beszerzéseket végzi el, az segít biztosítani, hogy ne spóroljon a minőségen a főbb bútordarabok esetében, és segít reális képet kapni a költségvetéséről, valamint megjeleníti, hogy mennyi hely marad további bútorok számára, miután az alapdarabok behelyezésre kerültek.

Válassza ki a másodlagos bútorokat

Miután kiválasztotta a tökéletes kanapét, kezdje el nézegetni a dohányzóasztalokat, hogy meghatározza, milyen méretek és stílusok illenek hozzá, vagy hogy egy túlméretezett puff jobban működne-e. Ha rusztikus, fából készült asztalt választott az étkezőbe, adjon kontrasztot a kortárs fémszékekkel. Egy modern kárpitozott fejtámlát egészítsen ki vintage világítással vagy éjjeliszekrénnyel.

Válassza ki a szőnyegeket, függönyöket és textíliákat

Most, hogy már van egy elképzelése arról, hogyan nézzen ki a szoba, kiválaszthatja a szőnyegeket, függönyöket és textíliákat, például ágyneműt, és díszpárnákat, amelyek kiegészítik a fontos bútordarabokat, és színt, mintát, textúrát és egy kis érdekességet adnak hozzá a teljes megjelenéshez.

Világítás

A sikeres szobatervezés egyik kulcsa a világításra való odafigyelés. Napközben maximalizálja a természetes fényt, az estére pedig rengeteg fénytechnikai lehetőséggel készüljön, a funkcionális feladatvilágítástól kezdve a meleg hangulatú asztali lámpákon vagy sconces-en át a dekorációként funkcionáló szoborszerű függő világításig.

A világítás az estéket teszik hangulatossá
A világítás az estéket teszik hangulatossá

Ügyeljen arra, hogy a szoba mind a négy sarkát megvilágítsa, hogy elkerülje az árnyékok kialakulását, és elősegítse a jó hangulat érzését sötétedés után.

Kiegészítők

Most, hogy minden lényeges dolog a helyén van, tegyen egy lépést hátra, és kérdezze meg magától, mi hiányzik. Válasszon ki és akasszon fel művészeti alkotásokat, fényképeket vagy dekoratív tükröket.

Egy kiegészítőkkel teli fal jól mutat
Egy kiegészítőkkel teli fal jól mutat

Szerezzen be további díszpárnákat és díszdobozokat. Tegye stílusossá a polcokat, és asztalokat dizájnkönyvekkel, gyertyákkal, dísztárgyakkal, növényekkel vagy értékes ajándéktárgyakkal. Itt a lehetőség, hogy személyes érzéseket adjon a szobának, ami életre kelti a helységet, és otthonos érzést kelt Önben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....