Költséghatékony építkezés

  • Olvasási idő:5perc

Mennyibe fog kerülni az Ön építési vagy átalakítási projektje ? Talán kevesebbet, mint gondolná ! Íme néhány ötlet, hogyan csökkentheti a költségeket anélkül, hogy a kényelem, a minőség, és a szépség rovására menne.


Kapcsolódó cikkek


Korai becslés

Mielőtt a tervezési folyamatban messzire jutna, kezdje el a becslések gyűjtését. Ezek a korai becslések hozzávetőlegesek lesznek, de segíthetnek Önnek fontos építési döntéseket hozni. Ne feledje az alapokat, mielőtt építkezik, és értse meg az építés és a tervezés folyamatát. Ha már ismeri a valószínű rejtett költségeket, úgy módosíthatja terveit, hogy azok megfeleljenek a költségvetésnek. Az építési költségek becsléséhez akkor kerülhet közelebb, tehát a minél pontosabb összeghez, ha egyre több és több információt gyűjt. Az építészet, beleértve a házépítést és felújítást is, egy iteratív folyamat, amely több tervváltozaton megy keresztül, és ezáltal annál közelebb kerül a kívánt eredményhez, a pontosabb összeghez.

Az építési terület

Hol fogja felépíteni új otthonát ? A legolcsóbb építkezésre szánt telek nem biztos, hogy a legolcsóbb is. A költségek a magasba szöknek, ha az építőknek “sziklát kell robbantaniuk”, fákat kell eltávolítaniuk, vagy kiterjedt vízelvezetést kell biztosítaniuk. Ne felejtse el figyelembe venni a közművek kiépítésének költségeit sem. A legolcsóbb építési telkek gyakran olyan környezetben találhatók, ahol nincs, villany, gáz, közüzemi vízvezeték, vagy valamelyik közülük, hacsak nem tervezi, hogy a hálózaton kívül él !

Válasszon egyszerű formákat, vagy…

Az íveket, háromszögeket, trapézokat és más összetett formákat nehéz és drága a vállalkozónak megépíteni. Válasszon négyzet vagy téglalap alakú egyszerű alaprajzokat. Kerülje a katedrális mennyezeteket és a bonyolult tetővonalakat, mert az építkezés olcsóbb lesz.

Viszont ha a hatékonyságra helyezi a hangsúlyt, akkor minél kisebb a teljes külső felület (falak és mennyezetek), annál nagyobb a hatékonyság a fűtésre és hűtésre használt energiafelhasználásban. Egy kupola körülbelül egyharmaddal kisebb külső felülettel rendelkezik, mint egy dobozszerű szerkezet.

A geodéziai kupolákat és más térvázas szerkezeteket gyakran készletként árulják, előre gyártott panelekkel, előre kivágott és előre kifúrt, számozott és színkódolt alkatrészekkel. Mint mondják, csak az összeszerelésre van szükség.

Kisebb ház

Ha összehasonlítja a négyzetméterenkénti költségeket, egy nagy ház kedvezőnek tűnhet. Végül is, még a legkisebb házban is szükség van olyan magas költségű tételekre, mint a vízvezeték, és fűtésrendszer. De nézze meg a végeredményt. A legtöbb esetben a kisebb házakat olcsóbb megépíteni és gazdaságosabban fenntartani. Emellett egy 6-7 méternél magasabb ház speciálisan kialakított tetőgerendákat, és jóval több építési anyagot igényelhet, ami a költségeket az egekbe szökteti. Ha szeretne hozzászokni a kicsiben élés gondolatához, nézze át a hangulatos, megfizethető házikókról szóló számos videót, valamint a sok-sok könyvet a pici házak építésének jelenlegi trendjéről.

Egy, vagy többszintes ?

A legmegfizethetőbb házak kompaktak. Gondoljon a városi társasházakra, amelyek több emelet magasak, szemben a vidéki lakások helykihasználtságban nem a legjobb alaprajzaival. Ahelyett, hogy egyszintes házat építene, amely elterül a telken, fontolja meg a két- vagy háromszintes házat. Az emeletes házban több lakóterület lesz, de a tető és az alapozási költségek kevesebb. A vízvezetékek és a szellőzés is olcsóbb lehet a többszintes házakban. A kezdeti építési költségek és a későbbi karbantartás azonban drágább lehet. Ismerje meg az egyensúlyt és a kompromisszumokat a leendő lakóhelyén, különösen a lakóépületekre vonatkozó helyi építési szabályzat előírásait.

Az üres helyekért ne fizessen az építőnek

Mielőtt kiválasztja új otthona tervét, szeretné tudni, hogy miért fizet. Tudja meg, hogy a teljes terület mekkora részét teszi ki a tényleges lakóterület, és mekkora részét az “üres” terek, például a garázs, vagy akár a falszigetelés vastagsága. A gépészeti rendszerek elkülönülnek az alapterülettől ?

Amikor megkapja új otthona terveinek “első vázlatát”, alaposan nézze át azokat, és győződjön meg arról, hogy minden geometriailag illeszkedik egymáshoz. Tudjon tervrajzot olvasni, és kérdőjelezze meg az üres tereket, amelyekért nem akar építési költséget fizetni.

Használjon újrahasznosított építőanyagot, ha teheti

Az újrahasznosított építőanyagok környezetbarátok, és segíthetnek az építési költségek csökkentésében is. Keresse az olyan termékeket, mint az újrahasznosított acél, a préselt szalma burkolat, valamint a fűrészpor és cement kompozitok. Böngésszen az építészeti raktárakban is, ahol újrahasznosított ajtókat, ablakokat, faanyagot, lámpatesteket, vízvezeték-szerelvényeket, kandalló-kerítéseket és különféle építéshez való dolgokat találhat.

Használjon minőségi építőanyagot

Bár elhalaszthatja az olyan sallangokat, mint a díszes kilincsek és hasonlók, nem érdemes spórolni, ha olyan elemekről van szó, amelyeket nem lehet könnyen megváltoztatni. Az otthonépítésre szánt forintjait olyan építőanyagokba fektesse, amelyek kiállják az idő próbáját. Ne hagyja magát becsapni az eladási reklámokkal. Például soha egyetlen burkolat sem volt karbantartásmentes, meg ehhez hasonló kijelentések. Például rengeteg olyan burkolati lehetőség, vagy akár ablakkeret létezik, amelyek nem tartalmaznak olcsó műanyagokat, ami nem sokáig tart. Ezért a többi építészeti elemen, és anyagon se spóroljunk mert lehet hogy az olcsó később sokkal drágább lesz.

Legyen energiahatékony

Hosszú távon pénzt takaríthat meg a szigetelés, az energiahatékony készülékek, és a megfelelő HVAC-rendszerek kiválasztásával. Az energiahatékony fűtési rendszerek és az “Energy-Star” minősítésű készülékek kicsit többe kerülhetnek, de hosszú távon pénzt takaríthat meg velük. A leggazdaságosabb ház az, amelyikben még hosszú évekig megengedheti magának, hogy olcsón éljen.

Vegyen igénybe segítséget, vagy végezze maga

Nem kell építőipari szakértőnek lennie ahhoz, hogy bizonyos munkákat saját maga is el tudjon végezni el. Néha csak egy baráti társaságra van szüksége ahhoz, hogy a kisebb feladatokat be tudja fejezni. Talán a befejező munkálatokat, például a festést, vagy a tereprendezést is el tudja egyedül végezni. Azt is fontolóra veheti, hogy a projekt egyes részeit elhalasztja. Hagyja befejezetlenül a pincét vagy a garázst, és foglalkozzon ezekkel a helyiségekkel egy későbbi időpontban.

Fogadjon fel szakembert

Ha szűkös a pénz, csábító, hogy spóroljunk egy profi építészen. Ne feledje azonban, hogy az építészek és a professzionális lakberendezők segíthetnek elkerülni a költséges hibákat. A profik olyan pénztakarékos forrásokhoz is hozzáférnek, amelyeket önmaga talán nem találna meg. A konzultációs költségek csökkentése érdekében vázolja fel elképzeléseit már az első találkozó előtt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....