Megosztott fürdőszoba előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:4perc

A megosztott, vagy közös fürdőszobák, olyan hasznos funkciójú helységet jelentenek, amely megfelelő, és hatékony lehet az Ön és családja számára. Ha saját otthont épít, vagy felújít, akkor lehet hogy megosztott fürdőszobát szeretne a régi helyett csináltatni, de azért mégsem ilyen egyszerű a helyzet.


Kapcsolódó cikkek


Közös fürdőszobában jó ha két mosdókagyló is van legalább
Közös fürdőszobában jó ha két mosdókagyló is van legalább

A megosztott fürdőszobának számos előnye és hátránya van, és mindegyiket figyelembe kell vennie, hogy eldöntse, szeretne-e ilyet otthonában.

Mi az a megosztott fürdőszoba ?

A megosztott fürdőszobák olyan közös fürdőszobák, amelyekhez legalább két ajtó vezet ki, két különböző hálószobába, vagy helységbe. Ha például hálószobáról van szó, akkor mindkét hálószobában van egy ajtó, amely a fürdőszobába vezet, így a két hálószobában élők mindegyike közvetlen hozzáféréssel rendelkezik.

A megosztott fürdőszobában általában külön mosdók vagy dupla mosdókagylók vannak, egy-egy hálószobánként, de ez nem mindig van így. A zuhanyzó, a kád és a WC közös, de néha külön helyiségben vagy területen található a magánélet védelme érdekében.

Egyes megosztott fürdőszobáknál előfordulhat, hogy van egy harmadik ajtó is, amely a folyosóra vezet. Néha a közös fürdőszoba olyan fürdőszobára is utalhat, amelynek egyik bejárata a hálószobába, a másik pedig a folyosóra nyílik.

Mik az előnyei ?

A közös fürdőszobáknak rengeteg előnye van. Íme néhány, amely meggyőzheti Önt arról, hogy jól illeszkedik az Ön otthonába.

Kényelmet biztosít. A közös fürdőszoba lehetővé teszi, hogy két vagy több ember megossza a fürdőszobát, miközben a hálószobából közvetlenül hozzáférhet a fürdőszobához. Ez a második legjobb dolog a saját fürdőszobához képest.

Helyet takarít meg. A közös fürdőszobával helyet takaríthat meg. Több fürdőszobával rendelkezni kényelmes, de ha két hálószobára egy fürdőszoba jut, akkor helyet takarít meg az alapterületből. Ez azt jelenti, hogy a többlet négyzetmétert nagyobb helyiségek vagy további tárolóhelyek kialakítására használhatja.

Pénzt takarít meg. Mivel két hálószobára csak egy fürdőszoba jut, és lemond a két különálló fürdőszobáról, pénzt takarít meg az építkezés vagy felújítás során.

Ideális nagycsaládosok számára. Ha nagy családja van, a közös fürdőszoba remek ötlet. Ez lehetővé teszi, hogy egynél több hálószobának legyen hozzáférése egy fürdőszobához. Ez azt jelenti, hogy sok családtag hozzáférhet egy fürdőszobával egybeépített hálószobához.

Nagyszerű a látogatók számára. A közös fürdőszobák nagyszerűek a látogatók számára, és ők nagyon fognak örülni, ha olyan vendégszobában helyezi el őket, amely közvetlenül egy fürdőszobához kapcsolódik. Csak mindenképpen magyarázza el nekik, hogy a fürdőszoba közös, és más is használhatja akár.

Mik a hátrányok ?

A közös fürdőszobák nem nélkülözik a hátrányokat. Íme néhány ok, amiért érdemes lehet átgondolni a közös fürdőszobát.

A magánélet hiánya. A közös fürdőszoba legnagyobb hátránya a magánélet hiánya. Mivel két hálószoba használja ugyanazt a fürdőszobát, előfordulhat, hogy egyszerre mindkét személy szeretné használni a fürdőszobát. A magánélet hiányát úgy tudja orvosolni, ha gondoskodik arról, hogy a két ajtó mindkét oldalán legyen zár.

Közös eszközök, és használati tárgyak. A közös fürdőszoba azt jelenti, hogy a berendezéseket is meg kell osztani, és ez azt jelenti, hogy mindenkinek felváltva kell használnia azokat. Ennek egyik megoldása, hogy a közös fürdőszobában dupla mosdókagyló legyen, hogy egyszerre többen is használhassák a fürdőszobát.

A tárolás hiánya. Mivel két ember osztozik a fürdőszobán, kétszer annyi tárolóhelyre van szükség. Sajnos a közös fürdőszobákban általában nincsenek extra tárolási lehetőségek.

Elszigetelt lehet. Ha a közös fürdőszoba kizárólag csak a két hálószobához csatlakozik, és nincs előszobaajtó, a fürdőszoba eléggé elszigetelt lehet. Ilyen esetben át kell sétálni a hálószobán, hogy eljusson a fürdőszobába, ami nem ideális, ha vendégei vannak. De ha van más fürdőszoba is az otthonában, ez nem biztos, hogy probléma.

Konfliktust okozhat. Bárminek a megosztása konfliktusokat okozhat, és ez bizonyára igaz a közös fürdőszobákra is. Mindenkinek ki kell vennie a sorát, és tiszteletben kell tartania egymás idejét. Egy jó fürdőszoba elrendezés segíthet enyhíteni az efféle konfliktusokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....