Foltok és kisebb leverődések javítása a falon

 • Olvasási idő:4perc

A falakat otthonában sokszor érik olyan behatások amelyektől foltos lesz a fal. A gyerekek, a háziállatok és a mindennapi élet, és elhasználódás miatt a karcolások és foltok elkerülhetetlenül megjelennek. Azonban nem biztos, hogy elég sok ilyen csúnya folt van, hogy az egész fal újrafestése indokolt legyen. Ha ez a helyzet, akkor egy javítófestés lehet a megoldás.


Kapcsolódó cikkek


A javítófestés egyszerűnek tűnhet, de ha nem a megfelelő eszközöket és technikákat használja, akkor olyan csúnya foltok keletkezhetnek, amelyek éppúgy kilógnak, mint azok a hibák, amelyeket elfedni hivatottak. Ha a falára ráférne egy kis ráncfelvarrás, olvassa el, hogy megtudja, hogyan kell helyesen kijavítani a foltos falakat.

Mielőtt elkezdené

Annak érdekében, hogy a javítófesték zökkenőmentesen illeszkedjen a környező falba, ugyanazt – vagy a lehető leghasonlóbb színű festéket és festékfelhordó eszközt (hengereket és ecseteket) kell használnia, amelyet eredetileg a fal festéséhez használtak. Ideális esetben van némi festék, és applikátormaradvány a fal első festéséből. Ha nem, akkor ugyanolyan színű és fényű festéket kell találnia. Megfelelő festéket a következőkkel találhat:

Festékillesztő okostelefon-alkalmazások: Számos ingyenes okostelefon-alkalmazás létezik, amely képes a fal színét egy kompatibilis festékkel összevetni. Bár ez a lehetőség a legkényelmesebb, nem biztos, hogy a legpontosabb eredményt adja.

Színillesztési technológia: Számos barkácsáruház és festékbolt spektrométeres elemzést használ a falfesték színének és fényének meghatározásához. Ennek a szolgáltatásnak az igénybevételéhez be kell hoznia egy mintát az egyeztetni kívánt festékből. Ez a minta általában egy kis mennyiségű festék amit a javítandó falról kapar le (ha úgyis ki kell javítani a falat akkor nyugodtan kaparhat le róla valamennyi festéket). Egyes üzletek esetleg képesek elemezni a telefonjával készített képet, de ez nem biztos, hogy olyan pontos, mint egy fizikai minta.

Mivel vigyük fel a falra a javítófestéket ?

Ha nem biztos benne, hogy milyen típusú applikátort használtak, a javítófestéshez gyakran a (teddy) hengereket tartják a legjobb megoldásnak. Általában a kisebb festőhengereket ajánlják, mivel ezek nyújtják a legmagasabb szintű ellenőrzést és pontosságot.

Biztonsági megfontolások

Ha fest, akkor a festékgőzöknek való kitettség szédülést, látási problémákat, szem- és tüdőirritációt, valamint fejfájást okozhat. A kockázatok leküzdése érdekében olyan helyen dolgozzon, ahol megfelelő szellőzés van, és nyissa ki a helyiségben lévő ablakokat és külső ajtókat. Fontolóra veheti arcmaszk vagy légzőkészülék viselését is ha érzékeny a festékgőzökre.

Amire szüksége lesz

Felszerelés és szerszámok

 • Festékfelhordó eszköz: kis ecset vagy henger
 • Kis habkefe
 • Gitt-kés
 • Rongy
 • Ventilátor (opcionális)
 • Arcmaszk vagy légzőkészülék (opcionális)

Anyagok

 • Festék
 • Beltéri latex alapozó
 • Gitt
 • 120-as csiszolópapír
 • Festékhígító: víz, terpentin vagy ásványi szesz
 • Festékkeverő keverőpálca

A terület előkészítése

Mielőtt elkezdené a festést, a falnak mentesnek kell lennie a szennyeződésektől, lyukaktól, és egyéb hibáktól, amelyek megakadályozhatják a festék tapadását.

Kezdje a fal nedves szivaccsal történő tisztításával, utána egy tiszta rongy segítségével szárazra. Folytassa a terület tisztítását, amíg nyoma sem marad a szennyeződésnek, zsírnak vagy piszoknak.

Ezután töltse ki az apró lyukakat, bemetszéseket vagy leverődéseket festőgittel. A foltos fal falfelületek lecsiszolását 120-as (vagy finomabb) csiszolópapírral végezze, és utána nedves ronggyal törölje le a por maradványait.

A gittkés végére kenjen egy kevés gittet, és kenje be vele a foltot, amíg teljesen el nem fedi. Miután a gitt megszáradt, finom csiszolópapírral simítsa el a gittet, amíg egy szintbe nem kerül a fal többi részével. Utána takarítsa el a gitt maradék porát egy nedves rongy segítségével.

Tipp

A 20 cm-nél nagyobb leverődésekhez használjon gipszkartonkijavító anyagot. Ellenkező esetben a gitt száradás után túlzottan összemehet, vagy repedések keletkezhetnek rajta.

Egy vékony réteg beltéri latex alapozó felvitele segíthet a javítófestéknek a környező falba való beilleszkedésben, és elősegíti a festék jobb tapadását. Egy kis ecsettel alapozza le az előző lépésben előkészített területet, és ügyeljen arra, hogy ne fessen túl messzire a javítandó területen kívül.

Készítse elő a festéket

Alaposan keverje össze a javítófestéket, hogy az összes pigment és kötőanyag megfelelően elkeveredjen. Keverheti a festéket kézzel egy keverőpálcával, vagy használhat egy fúrógéphez csatlakoztatott keverőt.

Fontolóra veheti a festék hígítását is, hogy könnyebben beleolvadjon a falba. Általános szabályként a latexfestéket annyi víz hozzáadásával kell hígítani, hogy a festék térfogatának 5-10 százalékát tegye ki, az olajfestékeket pedig ugyanennyi terpentinnel vagy ásványi szesszel kell hígítani. Olvassa el az Ön által használt festék gyártója által megadott konkrét hígítási utasításokat. A festék hígítása kissé világosabbá teszi a festék színét, ezért a festés előtt tesztelje egy kis területen a színmegfelelőséget.

Festék felvitele

Kezdje a javítandó terület közepén, és haladjon a szélek felé. Anélkül, hogy újra bemártaná az ecsetet, a széleket könnyed, és a széleken kissé túlmutató, a környező falra is kiterjedő mozdulatokkal ecseteljen, vagy ahogy mondani szokták festők körében “tollazzon”. A tollazás kevésbé észrevehető átmenetet képez az új és a régi festék között, ami segít a javítófestéknek a falba illeszkedni.

A 2 cm alatti területek esetében egy kis ecsettel enyhén pöttyözze a festéket a foltra.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....