Tudnivalók a sínvilágításáról

 • Olvasási idő:4perc

A régebbi nehéz sínek, és lámpafejek helyett a mai sávfények számos lehetőséget kínálnak mind a sáv, mind a lámpatestek mérete, stílusa és színe tekintetében.


Kapcsolódó cikkek


A sínlámpák könnyen telepíthetők, még akkor is, ha egy helyiség átalakítása, vagy újratervezése történik, mivel a meglévő mennyezeti lámpatestek kábelezéséhez általában már rendelkezésre áll a tápellátás. A sínlámpák tökéletesek, ha tárgyakat szeretne fénnyel kiemelni, vagy irányított feladatfény alatt szeretne dolgozni. Íme néhány alapvető tipp arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelni, amikor a sínvilágítás telepítését fontolgatja.

Mikor előnyös a sínvilágítás ?

A sínvilágítás egy olyan kortárs lámpatest formáció, amely éppúgy tökéletes az új építésű otthonokba, mint a meglévő, régebbi otthonok megújult tereihez.
A sínek sokoldalúak, rugalmasságot biztosítanak a méretezés, az elhelyezés és a lámpatestek stílusa tekintetében.

A sínvilágítás több esetben nagyon előnyös lehet
A sínvilágítás több esetben nagyon előnyös lehet

A fényt szükség szerint bármilyen műalkotásra, munkalapra, falra vagy más szobai jellemzőre lehet irányítani, így végtelenül hasznosak, ha időről időre szeretné megváltoztatni a bútorok elrendezését, vagy a műalkotások helyét. Válasszon fehér lámpafejeket, hogy beleolvadjon a mennyezetbe, vagy tegyen feltűnő fekete vagy ezüst lámpatestet.

Mikor használjon sínvilágítást ?

A sínvilágítás különösen akkor hasznos, ha egy helyiségben már van egy meglévő elektromos elosztó doboz a mennyezeten, mégis további fényre van szükség, amelyet az egész helyiségbe terveznek beépíteni. Például egy régebbi konyhába, vagy otthoni irodába szereljen sínes világítást, amikor egy elavult mennyezeti lámpát lecserélhet egy olyan sínes világításra, amely pontosan oda irányítja a fényt, ahová szüksége van rá – a munkafelületekre, asztalra vagy a falra.

Hová helyezzen sínes lámpatesteket ?

Futtasson egyenes sínt a folyosó mennyezete mentén, hogy a lámpatesteket a két falon lévő műalkotásokra, vagy csak simán a falra irányítsa.

Sínes világítás a konyhában
Sínes világítás a konyhában

Testre szabhat egy sínt, hogy illeszkedjen a konyhai térhez. Egy U alakú konfiguráció lehetővé teheti, hogy a fényt pontosan oda irányítsa, ahol szüksége van rá – egy konyhasziget fölé hogy oda világítson, vagy a munkalapokat borítsa fénybe.

 • Szereljen fel egy sínt 50-60 cm-re a mennyezettől egy helyiségben a sima belső világításhoz.
 • Fontolja meg egy sín telepítését, hogy kiemelje a kandalló fölé vagy a falra akasztott nagy műtárgygyűjteményt, mivel a fejek beállíthatók úgy, hogy a tárgy meghatározott területeire mutassanak.
 • Egy sötét szekrénybe szerelt sín segítségével több lámpafejet is elhelyezhet pontosan ott, ahol irányított fényre van szüksége – a ruhákra vagy a polcokra.
 • A magasabb mennyezetek olyan sínes egységeket is elbírnak, amelyeket egy központi elektromos doboz helyéről vagy tartószárakon vagy kábelrendszereken keresztül csatlakoznak a lámpafejekhez.
 • Figyeljen arra, hogy a sín, és lámpafejek ne zavarják az ajtók, szekrények vagy más mozgatható helyiségelemek mozgását.

Méretezés

A sínek, és lámpafejek nagy, kis és mini méretben kaphatók.
A sínvilágítást meghatározott hosszúságban gyártják (például 40-60-80-120 cm hosszú szakaszokban), és a sínszakaszok csatlakozókon keresztül egyenes vonalban, L-alakban vagy T-alakban is összekapcsolhatók.

Sínvilágítás a szobában
Sínvilágítás a szobában

Alapvető tudnivalók

A sínvilágítás megvásárlásakor az összes alkatrészt egy gyártótól vásárolja meg, mivel az alkatrészek nem cserélhetők fel egymással. Az áram a sínben fut vezetékeken, hogy minden egyes, a sínbe illesztett lámpafejet működtessen. A fejek általában bármilyen irányba irányíthatók, illetve szükség szerint felfelé vagy lefelé, illetve oldalra is elforgathatók.

Izzók a sínvilágításhoz

Érdemes kiválasztani az izzó típusát, mielőtt kiválasztaná a rendszerhez szükséges fejeket és sínt.

 • A hálózati feszültségű halogénlámpák (más néven PAR-lámpák) jó univerzális izzók a legtöbb alkalmazáshoz.
 • Az MR16-os (más néven kisfeszültségű halogén) lámpák a legjobbak az akcentusvilágításhoz, vagy a mennyezeten szerelve, a falra irányítva.

Mikor nem előnyös a sínvilágítás

 • A sínvilágítás speciális világítás, és nem arra tervezték, hogy egy helyiségben általános világításként használják.
 • Az alacsony mennyezetű helyiségek nem alkalmasak sínvilágításra, mivel a lámpafejek a mennyezetről lógnak lefelé, és akadályt jelenthetnek.
 • Végül, fontolja meg más világítási alternatívákat a nagyon hagyományosan vagy formálisan berendezett helyiségek esetében, ahol a sínvilágítás túlságosan korszerű megjelenésű lehet.

Erre figyeljen

Kérjen tanácsot egy tapasztalt villanyszerelőtől, hogy milyen alkatrészek szükségesek a sínvilágítás telepítéséhez az Ön helyiségében – beleértve a csatlakozókat, a fejeket, a síneket és egyéb alkatrészeket. Ha a felszerelési projekt túl bonyolult az Ön képességeihez képest, akkor az új sínvilágítást szakképzett villanyszerelővel szereltesse fel.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....