Tértervezési gyakorlatok konyhai átalakításokhoz

  • Olvasási idő:4perc

A konyha átalakításának vágya gyakran az esztétikával kezdődik, majd gyorsan átmegy a praktikumba. A foltos mosogató, a piszkos festés és az elavult munkalapok minden reggel feltűnnek, amikor a kávéját issza.


Kapcsolódó cikkek


De aztán elkezdi észrevenni a funkcionális hiányosságokat. Lehet, hogy rengeteg szekrénye van, de nehezen hozzáférhetőek. Van egy hatalmas konyhaszigete, de úgy tűnik, csak arra jó, hogy a postát és a kutyapórázokat tartsa rajta.

Amikor elkezdi új konyhája tervezését, koncentráljon a konyha fő funkcionális területeire – előkészítő területek, főzés, hűtés, mosogatás. Gondoljon a hozzáférésre és arra, hogy milyen gyakran fog valamit valóban használni.

Vegye figyelembe a mozgatandó tárgyakat

Az ideális konyhaátalakítás az, ahol egyáltalán semmi sem mozgatnak – ahol a funkciók egyszerű, egy az egyben történő cseréje történik, anélkül, hogy a helyüket áttenné máshová.

A való világban azonban a konyha átalakítása általában azzal jár, hogy néhány puzzle-darabot egy kicsit át kell helyezni. Sok pénzt és nehézséget spórolhat meg magának, ha néhány fontosabb készüléket és szolgáltatást ott hagy, ahol vannak.

Páraelszívók: A páraelszívó könnyen áthelyezhető, de egy új csatornát kell kialakítani, és a régit le kell zárni. A nem a szabadba szellőző tűzhelyeket könnyebb áthelyezni.

Mosogató: A mosogatók vízvezeték-függőek. A vízvezetékeknek van némi mozgástere, de a vízelvezetést nehezebb áthelyezni.

Mosogatógép: A mosogatókhoz hasonlóan a mosogatógépeknek is van egy kis mozgástere a rugalmas lefolyótömlőkkel, tápvezetékekkel és elektromos vezetékekkel.

Tűzhelyek: Az elektromos tűzhelyek gyakran néhány méterrel áthelyezhetők. A gáztűzhelyek nehezebben mozgathatók. Egy szerelőnek kell vezetéket fektetnie az új területre. Ha a gáztűzhely csak néhány centiméterrel kerül áthelyezésre, akkor nem biztos, hogy a csövek áthelyezésére van szükség, mivel a csövektől a tűzhelyig rugalmas gázvezeték fut.

Hűtőszekrények: A hűtőszekrények, még a vízzel felszerelt modellek is, viszonylag könnyen áthelyezhetők, mivel a vízvezetékek hosszúak. Az új helytől néhány méteren belül kell lennie egy külön erre a célra kialakított konnektornak.

Szekrények: A legtöbb felső faliszekrény áthelyezhető. A fali szekrények esetében kevésbé az eltávolítás a lényeg, mint inkább az, hogy új helyet találjunk nekik, mivel a konyhákban általában korlátozott a hely. Az alsó szekrényeket nehéz mozgatni, mivel ezek a konyhai alapterület nagy részét meghatározzák. Emellett a padlóburkolat általában az alapszekrények köré épül. Ha a szekrények elmozdulnak, a padlóburkolatot meg kell javítani vagy újra kell telepíteni.

Fontolja meg, hogy tényleg szüksége van-e szigetre

A konyhai szigetek a legtöbb lakástulajdonos számára a konyhák átalakítása során kiemelt fontosságúak. A szigeteket pedig általában értékesnek tekintik a ház eladásakor.

De kérdezze meg magától, hogy valóban szüksége van-e arra a konyhaszigetre, és mire fogja ténylegesen használni. Ha nincs világos elképzelése a rendeltetéséről, akkor a végén a posta, a piszkos edények és az autókulcsok drága tárolójaként végezheti.

Meglehetősen nagy konyhára van szükség ahhoz, hogy egy szekrényes/asztalos sziget a rendeltetésének megfelelően működjön. Egy konyhasziget belekényszerítése egy szerény méretű konyhába nem nyújt különösebb előnyt, és megnehezítheti a konyhában való mozgást.

A minőségi munkalapok fontosak

A konyhai munkalapok nap mint nap Önnel vannak, és hosszú éveken át ott lesznek. Megéri a többletköltséget, hogy olyan konyhai munkalapot kapjon, amilyet valóban szeretne, legyen az gránit, kvarc, laminált vagy szilárd felületű anyag.

Ezt a döntést már a tervezéskor hozza meg. A munkalap az egyik legnagyobb vizuális elem a konyhában.

Ráadásul a megfelelő munkalap szemet gyönyörködtető lesz egy nap, amikor eljön az ideje, hogy eladja otthonát. A lakásvásárlók nagyra értékelik a jól megtervezett konyhát, és a munkalapok minden konyha egyik fő jellemzője.

Nem minden szekrény egyforma

A szemmagasság felett elhelyezkedő szekrények, például a hűtőszekrények és a tűzhelyek fölött kevésbé értékesek, mint a könnyebben hozzáférhető szekrények.

A szemmagasságban vagy alatta lévő konyhaszekrények azok, amelyek értelmes tárolást kínálnak. A konyhai tárolószekrények szintén értékes tárolóhelynek számítanak.

A szekrények értékelésekor összpontosítson a valóban praktikus, könnyen hozzáférhető szekrényekre. Ha egy konyhai fellépőre kell felállnia, hogy hozzáférjen a szekrényhez, akkor valószínűleg nem fogja gyakran használni.

A tervezők segíthetnek a tértervezésben

A konyhatervezők számos nagyszerű funkciót látnak el. De ami a konyhai tervezők esetében nagy értéket képvisel, az a tértervezési szakértelmük.

A konyhai tereket nem lehet félvállról venni. A konnektorokat megfelelően kell elhelyezni. Hacsak nem egyedi megrendelésre készült konyhaszekrényeket kíván beépíteni. Emellett a készülékek és a munkalapok elrendezését hatékonyan kell elvégezni, hogy praktikus munkafolyamatot hozzanak létre.

A konyhatervezők úgy tudják ezeket a helykihasználási gondokat enyhíteni, ahogyan azt csak a konyhatervező szoftverek tudják megismételni. Néhány lakástulajdonos elkerüli a konyhatervezőket, mert pénzt szeretne megtakarítani, de csak néhány óra egy konyhatervezővel, és a különbség szembeötlő lehet a pusztán kozmetikai átalakítás, és az otthon legfontosabb terének tényleges javítása között.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik