A Wi-Fi 6 előnye, és hogyan javíthatja az építkezés biztonságát

  • Olvasási idő:6perc

Az 1999-es megjelenés óta számos különböző vezeték nélküli LAN-szabvány született, így azóta nehéz lehet nyomon követni a fejlődést. Nem tudja, melyik volt a leggyorsabb vagy a legbiztonságosabb ? Ne aggódjon tovább, az iparág rájött, hogy némi elnevezési problémája van, ezért a legújabb verziónak egy kissé barátságosabban hangzó nevet adott: ez a Wi-Fi 6.


Kapcsolódó cikkek


Mi a Wi-Fi 6 ?

Egyszerűen fogalmazva, a Wi-Fi 6 a szabványos Wi-Fi technológia hatodik generációja.

A vezeték nélküli szabványok kb 1999-óta velünk vannak, ezért íme egy gyors összefoglaló, mielőtt belekezdenénk a Wi-Fi 6 újdonságaiba. A Wi-Fi szabványok kronológiája.

Wi-Fi 1 802.11b, 1999 körül.
Wi-Fi 2 802.11a, 1999 körül.
Wi-Fi 3 802.11g, 2003 körül.
Wi-Fi 4 802.11n, 2009 körül.
Wi-Fi 5 802.11ac, 2014 körül.
Wi-Fi 6 802.11ax, 2019 körül.

A Wi-Fi 6-tal jóval stabilabb lehet az adatkapcsolat mint eddig volt
A Wi-Fi 6-tal jóval stabilabb lehet az adatkapcsolat mint eddig volt

A Wi-Fi 6 valódi előnyökkel jár, szupergyors, hatékonyabb és lehetővé teszi az ipar által ma megkövetelt sűrűséget. Nézzünk bele egy kicsit, hogy lássuk, mit tehet a Wi-Fi 6 az építkezéseken, ma és a jövőben.

A Wi-Fi 6 legfontosabb előnyei

A Wi-Fi 6 számos kézzelfogható előnnyel jár, amelyek lehetővé teszik a modern megoldások alkalmazását olyan problémákra, mint a munkavállalók biztonsága és az építkezések hatékonysága, a gépek közötti kapcsolatok növekedése a tárgyak internetének (IoT) érzékelői révén, valamint a streaming videóhoz való gyors hozzáférés iránti igény egyre nő, és a Wi-Fi 6 olyan előnyöket kínál a korábbi szabványokhoz képest, amelyek támogatják a gyors, megbízható és biztonságos vezeték nélküli kapcsolatok iránti egyre növekvő igényt.

Gyorsabb megoldás

A Wi-Fi 6 gyorsabb ? A rövid válasz igen, de ez nem mondja el a teljes történetet. Hivatalosan 9,6 Gbps-ra van értékelve, ami jelentős növekedés az előző szabvány 3,5 Gbps-os sebességéhez képest, de tényleg 3x-os sebességnövekedést fog látni a készülékén ? Valószínűleg nem, ez az igazi válasz. Amit valójában látni fog, az a sebességcsökkenés hiánya, ahogy egyre több eszköz kerül online-ba. Ez volt a probléma a Wi-Fi régebbi generációinál, a sávszélesség megosztott volt, így minél több eszköz volt a hálózaton, annál lassabban ment mindegyik. Ez ma már nem működik, a Wi-Fi 6 ezt a problémát már ki tudja küszöbölni.

Gyors még akkor is, ha túlterhelt

Ahogy nő az eszközsűrűség, úgy csökken a sebesség, legalábbis általában ez történt, de a Wi-Fi 6 kihasznál néhány okos technológiát, az OFDMA-t (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) annak érdekében, hogy jelküldéskor megossza a terhelést. Ez azt jelenti, hogy egyetlen hozzáférési pont egyszerre több eszközzel is beszélhet. Ez nagy előny, amikor a sűrűség növekedni kezd.

Fókuszált sugarak

A korábbi Wi-Fi szabványok tanulságainak további kihasználása érdekében a Wi-Fi 6 még a jelet is képes a vezeték nélküli eszköz helyére fókuszálni, hogy javítsa a sebességet és a megbízhatóságot. A Beamforming alkalmazásával a jel az eszköz irányába fókuszálódik, ahelyett, hogy egyenletes jelként egyenletesen szétterülne a helyszínen. Ez javítja a kapcsolat sebességét és megbízhatóságát.

Javított biztonság

2018-ban bevezetésre került egy új, továbbfejlesztett biztonsági protokoll, a WPA3, így a vezeték nélküli hálózatok elkezdhették kihasználni annak új funkcióit. Ez egy nagy előrelépés a biztonságos vezeték nélküli hálózatok terén, de a régebbi Wi-Fi hálózatokban való használata opcionális.

A Wi-Fi Alliance tanúsítványainak bevezetése valójában kikényszeríti a használatát, és így összességében biztonságosabb elrendezést biztosít. A felhasználói élmény még mindig ugyanaz, de ha jobban belemerülünk a működésébe, akkor a hackerek megállításának képessége, a jobb titkosítás és – ami a legfontosabb az IoT-ot használni kívánók számára – az új szabvány az eszközök biztonságos csatlakoztatására is irányul.

Megnövelt akkumulátor-üzemidő

Előfordult már, hogy lemerülő félben volt az akkumulátora, vagy kénytelen volt kikapcsolni a Wi-Fi-t, hogy a készülékét működésben tartsa ? Ez nem egy jó helyzet. Bosszantó, és valóban jobb lenne csökkenteni az akkumulátor-használatot az ilyen személyes eszközök esetében, de van néhány más nagy előnye is annak, hogy kevesebb energiát használ a Wi-Fi 6.

Az építőiparnak egy jobban összekapcsolt, biztonságosabb és hatékonyabb környezet felé kell haladnia, és ezt most megteheti a Wi-Fi 6 alacsonyabb energiaigényének kihasználásával és a kisméretű IoT-érzékelők használatának felgyorsításával. Ezek az eszközök nem rendelkeznek a nagyobb személyes használatra szánt eszközök akkumulátorának kapacitásával, és kihasználhatják a Wi-Fi 6 hatékonyabb energiaellátási szabványait, amelyek a Target Wake Time (TWT) alkalmazásával fix ütemezésű kommunikációt használnak.

A TWT egy új Wi-Fi 6 funkció, amely lehetővé teszi az eszközök számára, hogy ténylegesen ütemezzék, mikor kommunikálnak a vezeték nélküli hálózattal. Csak akkor kapcsolhatják be a rádiós interfészeiket, amikor várhatóan kommunikálniuk kell a hálózattal, és csak akkor kapcsolják ki őket, amikor ez megtörtént. Ez a fajta funkció kulcsfontosságú az IoT-eszközök alacsony energiaigénye szempontjából, és a kis méretű eszközök teljesen új skáláját nyitja meg, amelyek az építkezések számos szempontjának javítására használhatók.

Az intelligens építkezés

Ahhoz, hogy lássuk, mit jelent mindez az építőipar számára, egy kicsit hátrébb kell lépnünk, és meg kell néznünk, hogy az intelligens technológia valójában mire képes. Az olyan új technológiák, mint a drónok és a viselhető IoT-érzékelők első pillantásra nem illenek az építkezésekhez, de ahogy az iparág változik, hogy megfeleljen a 21. század új követelményeinek, úgy válik egyre világosabbá, hogy mit kínálnak. Az építkezések veszélyes helyek – a biztonság elsődleges fontosságú, de jellemzően folyamatvezérelt, és kérdés, hogy segíthet-e a technológia ezen a kritikus területen ?

Biztonságosabb és gyorsabb adatkapcsolat a Wi-Fi 6-tal
Biztonságosabb és gyorsabb adatkapcsolat a Wi-Fi 6-tal

Íme néhány módszer, amellyel az építkezések kihasználhatják az építési területek előnyeit, hogy az építkezések biztonságosabbá váljanak:

  • A drónok használata a magas színvonalú videoközvetítéshez az építkezésről, amelyet a szakértők távolról is megtekinthetnének, hogy a kritikus eljárások tervezésekor minimalizálják a kockázatot.
  • A hálózatra csatlakoztatott tolatókamerákkal felszerelt járművek összekapcsolhatók a mesterséges intelligencia (AI) rendszerekkel és a hálózatra csatlakoztatott járművekkel, hogy csak akkor engedjék a járművet hátramenetben közlekedni, ha az biztonságos.
  • A munkavállalók életjeleit, például a pulzusszámot mutató, viselhető IoT-eszközök valós időben nyomon követhetők, hogy a magasban vagy a veszélyes zónákban dolgozó munkavállalók biztonságos fiziológiai paramétereken belül működjenek.
  • A munkavállalók helyének nyomon követése a Wi-Fi jelek háromszögelésével biztosíthatná a biztonságot, és a biztonság érvényesítését, a vezeték nélküli eszközökön keresztül nyomon követve a felhőalapú megoldásokat, amelyek figyelmeztetni tudják az illetékes csapatokat, ha a folyamatokat vagy a szabványokat megszegik.

Ez csak néhány példa a modern építkezések biztonsági szempontjai közül, és ezek a gyors, biztonságos és stabil vezeték nélküli hálózatokra támaszkodnak. A holnap építkezései biztonságosabbak, hatékonyabbak és automatizáltabbak lesznek, de ez csak gyors, biztonságos és megbízható hálózatokkal valósulhat meg, és a Wi-Fi 6 most már pontosan ezt biztosítja.

A Wi-Fi6 egy evolúciós lépés, amelyet a nagyobb hatékonyság és kapacitás iránti igény vezérel, és ezt minden oldalról sürgetik. Az építkezések digitálisak, ahol minden eddiginél több eszköz található ! A Wi-Fi 6 biztosítja, hogy minden eszköznek olyan hálózata legyen, amelyre támaszkodni lehet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....