Tervezési stratégiák a fenntartható építésnél

  • Olvasási idő:3perc

A fenntartható építészeti stratégiák egyre inkább megjelennek a középületek tervezésénél. Bár a költségek mindig a legfontosabb szempontok közé tartoznak a polgári épületek tervezői számára, ne feledje, hogy a fenntartható stratégiákra fordított előzetes kiadások nem csak jelentős megtakarításokat eredményezhetnek idővel, hanem pozitívan befolyásolhatják a levegő minőségét, a jólétet, és egy regeneratív jövő felé vezethetnek.


Kapcsolódó cikkek


Fenntartható építészeti stratégiák magyarázata

A fenntartható építészet olyan tervezési stratégiák alkalmazása, amelyek csökkentik az épített környezet negatív környezeti hatásait. Az építészek a tervezés során figyelembe veszik a terepet, az energiagazdálkodást és a csapadékvíz-kezelést, majd az építkezés során környezetbarát rendszereket és építőanyagokat használnak.

A középületek fenntarthatóságot szem előtt tartó tervezésénél az építészek az alábbi fenntartható építészeti stratégiákat alkalmazzák:

Passzív fenntartható tervezés

A passzív stratégiák, mint például a napfényorientáció és az éghajlat figyelembevétele az elhelyezéskor, valamint az ablakok elhelyezésének és működtetésének átgondolása, a napfény és a természetes szellőzés legjobb kezelésére szolgálnak, és nagyban hozzájárulnak az épület energiaigényének csökkentéséhez. Bizonyos éghajlatokon a napenergia hasznosítására a hőtömeg-technikák is alkalmazhatók. Ilyen esetekben a vastag falak nappal elnyelik a nap hőjét, és éjszaka pedig leadják.

Aktív fenntartható tervezés

Az építészek konzultálnak a gépész- és villamosmérnökökkel a nagy hatékonyságú elektromos, vízvezeték-, HVAC- és egyéb rendszerek megvalósítása érdekében, amelyeket úgy terveznek, hogy kis környezeti lábnyoma legyen.

Megújuló energiarendszerek

A megújuló energiarendszerek, beleértve a nap és szélenergiát hasznosító rendszereket, szintén nagyszerű lehetőségeket jelentenek egyes épületek számára. Ezeket a rendszereket gyakran passzív tervezési stratégiákkal együtt alkalmazzák.

Zöld építőanyagok

Azzal, hogy az építészek prioritásként kezelik az acél, a faanyag, a beton és a befejező anyagok, például a szőnyegek és a bútorok beszerzését olyan cégektől, amelyek környezetileg felelős gyártási technikákat vagy újrahasznosított anyagokat használnak, az építészek növelik a fenntarthatóságot.

Tájépítészet a fenntarthatóság érdekében

A kertépítészeti választások nagy hatással lehetnek a polgári épületek vízfogyasztására. A területen őshonos fák, növények és fűfélék használatával az építészek nagymértékben csökkenthetik az öntözési igényeket. A kertépítés a passzív energiastratégia részeként is használható. Olyan fák ültetésével, amelyek a nap legmelegebb időszakában árnyékot vetnek a tetőre és az ablakokra, csökkenthető az épületben a napfény okozta hőségnövekedés.

Csapadékvíz-kezelés

Amikor az eső egy érintetlen területre esik, a nem elpárolgó víz visszaszivárog a talajba, és feltölti a természetes talajvízkészletet. Ha azonban egy épületet helyeznek el a telken, parkolókkal, járdákkal, bekötőutakkal és egyéb kemény burkolatokkal együtt, az eső másképp viselkedik. A víz lefolyik ezekről a felületekről és a csatornákba kerül. A csapadékvíz-kezelési stratégiák – mint például a vízáteresztő burkolatok, amelyek segítenek csökkenteni a lefolyást, valamint a vízvisszatartó eszközök, amelyek felfogják a lefolyást, és lassan visszaengedik a vizet a talajba – alkalmazásával csökkenthető az épületek negatív környezeti hatása.

Tehát a fenntartható építészet még az építkezés előtt elkezdődik, és a fenntartható anyagok használatával folytatódik. Ezek a tervezési stratégiák nem csak jobb környezetet kínálnak a leendő lakóknak, hanem később is jelentősen csökkenthetik a hűtési-fűtési, azaz a rezsiköltségeket is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....