A fenntartható építészet megértése

  • Olvasási idő:5perc

A fenntarthatóság az a koncepció, amelyet manapság a legtöbb új épületbe beépítenek. Ez inkább ideológiává vált, és az építészek a világ minden tájáról gyakorolják a fenntarthatóságot a terveikben. A globális felmelegedés és az éghajlatváltozás fenyegetése miatt itt az ideje, hogy olyan lehetőségeket keressünk, amelyek kisebb szénlábnyomot hagynak maguk után.


Kapcsolódó cikkek


A modern építészeti közösség virágzik az online jelenlévő források sokaságának köszönhetően. Bárki megoszthatja a birtokában lévő információkat bármilyen témáról. Ez ösztönözte a tudásmegosztást globális szinten, és az emberek ezáltal jobban megismerik az fenntartható építészetet, mint valaha.

Bár sok információ kering a fenntartható építészet abszolút szükségességéről, ez a bejegyzés segít megérteni, mi történik jelenleg a fenntartható építészet világában. Az alapvető meghatározásoktól kezdve néhány meglévő fenntartható épület példájáig a fenntartható építészet néhány különböző aspektusát fogjuk megvizsgálni. Azt is megvitatjuk, hogy miért van szükség egyáltalán fenntartható épületek tervezésére és építésére.

A fenntartható építészet megértése

Az építészetnek az a típusa, amelyet úgy viteleznek ki hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt negatív hatásait, hívják fenntartható építészetnek. Azon az elképzelésen alapul, hogy a terek, az energia és az anyagok megfelelő felhasználásával csökkenthetők a káros környezeti hatások. Ez a módszer a meglévő anyagok és erőforrások felhasználására helyezi a hangsúlyt, hogy olyan új lakásokat építsenek, amelyek esztétikai és környezetvédelmi szempontból is hozzáadott értéket képviselnek a környezet számára. A hulladékgazdálkodástól az energiafelhasználásig mindenre összpontosítanak a fenntartható tervezés során.

Hogyan segíthet a fenntartható építészet ?

Az elmúlt évtizedekben a természet sokat szenvedett az emberi fejlesztések miatt. Megnőtt a szén-dioxid-kibocsátás, és az ökoszisztéma veszélybe került. A helyzetet tovább súlyosbította az ózonrétegben keletkezett lyuk (ami szerencsére már sokkal kisebb) és a sarki jégsapkák olvadása.

Tisztább levegő, kevesebb energiaköltség, elviselhetőbb hőmérséklet, ezt kínálja a fenntartható építészet
Tisztább levegő, kevesebb energiaköltség, elviselhetőbb hőmérséklet, ezt kínálja a fenntartható építészet

A károk visszafordítása érdekében a fenntartható építészeti megközelítés segíthet. Azáltal, hogy erős, de természetes anyagokat használunk az építkezéshez, hagyhatjuk, hogy a természet tovább virágozzon. Ez a fajta építészet figyelembe veszi a természeti tényezőket – például az árnyékot, a tájolást, a szellőzést, a napfényt és a megújuló energiarendszereket. Az ilyen anyagok használata mögött az áll, hogy harmóniában állnak a környezettel, és kevesebb hulladékot termelnek.

Energiahatékonyság

A fenntartható építészeti megközelítés elfogadásának elsődleges célja, hogy olyan épületeket építsenek, amelyek a szokásos épületekhez képest élettartamuk alatt energiahatékonyabbak, mint a hagyományos alapanyagokkal és technológiákkal építettek. Ehhez aktív és passzív energiatakarékossági technikák alkalmazására van szükség. E technikák célja, hogy az épület a szokásosnál több energiát képes legyen megkötni vagy előállítani.

Teljes tetőt beborító napelemek
Teljes tetőt beborító napelemek

A fenntartható tervezéssel foglalkozó építészek szerint az energiahatékony épületek tervezésének lényege az épület tájolásában és általános elhelyezésében rejlik. Hasonlóképpen, egy jól szigetelt épület kevesebb energiát igényel fosszilis tüzelőanyagokból, és csökkentené a légkondicionálás által kibocsátott aeroszolokat. Ezenkívül a napenergia, szélenergia hasznosítható az otthonok villamosenergia-termeléséhez. Hasonló napelemes rendszerek használhatók az energia átalakítására is, amikor például a vízmelegítésről van szó.

Építőanyag megőrzés

A fenntarthatóság az építészetben is a takarékos építőanyagok használatára összpontosít, mivel fontos, hogy az anyagok pozitív, vagy legalább semleges hatást gyakoroljanak a környezetre. Az elképzelés az, hogy minél több újrahasznosított anyagot használjunk. Az építkezés során figyelembe veszik a régi, lebontott épület tégláinak, ajtóinak, ablakainak, cserepeinek, deszkáinak az újrafelhasználását.

Növényszőnyeg az épületben
Növényszőnyeg az épületben

Ha új anyagokat kell felhasználni az építkezéshez, manapság a tervezők a gyorsan megújuló anyagokat, például a bambuszt választják. Ezeket kifejezetten kereskedelmi célokra termesztik, és nagyszerű építőanyag-ellátást biztosítanak. Így ahelyett, hogy fákat vágnánk ki faanyagért, saját bambuszt termeszthetünk, hogy később építőanyagként “szüretelhessük” le. Amikor olyan beépítésekről van szó, mint a szigetelés, a cél az, hogy olyan anyagokat használjunk, amelyeknek alacsony a környezeti hatása. Az alacsony illékony szerves vegyület (VOC) tartalmú anyagok előnyben részesülnek. Ezek vagy cellulózzal vagy tejbázissal rendelkeznek.

Hulladékgazdálkodási rendszerek

A fenntartható építészet másik fontos szempontja a hulladék megfelelő kezelése. Az évek során a Földet az emberek által termelt hulladékkal szórták tele. Mivel az összes hulladék végül a vízekbe kerül, a vízi élővilág szenved. Az intelligens hulladékgazdálkodási elvek építészetbe való beépítésének fő célja olyan rendszerek létrehozása, amelyek úgy kezelik a hulladékot, hogy annak káros hatásai a lehető legkisebbre csökkenjenek.

A háztartási melléktermékek magas színvonalú kezelése a fenntartható építészet célja. A vízfelhasználás csökkentése, a komposztáló WC-k használata, és a vízgyűjtés a kerti ágyások számára a tervezés során napjainkban is kiemelt figyelmet kap.

Híres fenntartható épületek a világban

A fenntarthatósági csodák építéséhez az igazi inspirációt a természetes lakóépületek megtekintésével lehet gyűjteni – elvégre a természet a legjobb inspirációs forrás. Az építészek egy idő után zseniális fenntartható épülettervekkel rukkoltak elő. Néhány a közelmúltban épült vagy javasolt tervek közül a következő:

The Green Hill – Ez a dizájncsoda rengeteg fát foglal magába, és a kínai Sanghajban épül. Ebben az épületben minden “teraszt” fák fognak borítani, és iskolákat, bevásárlóközpontokat és otthonokat tartalmaz majd.

A Green Hill Sanghajban
A Green Hill Sanghajban

Ez a tervező új megközelítést alkalmazott ennek a lakásnak a tervezése során. Ennek eredménye egy egyedi épület lett, ami bambuszból készült amely befogadja a természetet, amellett stabil és tartós.

Bambuszból készült lakóház
Bambuszból készült lakóház

Ezeken a példákon keresztül láthatjuk, hogy a fenntartható építészet területén sok minden történik. Jelenleg a környezet megóvása a legjobb dolog, mivel ez segít abban, hogy egy jobb világot építsünk a következő generációk számára.

Az építészet művészet. Az épületeket tervezőjük fantáziája szerint alakítják ki. Ezért az építészek jobbá tehetik ezt a világot azáltal, hogy képzeletüket használják, és azt a gyakorlatba átviszik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....