Hogyan javíthatja a levegő minőségét otthonában ?

  • Olvasási idő:4perc

Általában sokkal jobban ismerjük azokat a különböző intézkedéseket, amelyekkel javíthatjuk otthonunk energiahatékonyságát. Egy elem azonban általában kevesebb figyelmet kap, mint a többi: a szellőzés és a jó levegőminőség fenntartására szolgáló rendszerek otthonunkban. Még egy A-kategóriás házban is lehetnek problémák a páralecsapódással, ha a szellőzés nem megfelelő.


Kapcsolódó cikkek


Mi vezethet a penész és a kondenzációs problémákhoz ?

Gyakori, hogy a ház északi oldalán, vagy a két vagy több külső falból álló helyiségekben penész vagy kondenzáció keletkezik. Ennek oka, hogy ezek a helyiségek általában hidegebbek, mint a ház más helyiségei.

A problémák további okai a túlzott nedvességfelhalmozódás és a rossz szellőzés. Nedvességet termelünk a légzéssel, a főzéssel, a mosással és a ruhaszárítással. Két ember, aki éjszaka egy szobában alszik, 40-50 gramm vizet termelhet, ami, ha nincs szellőzés bent marad a térben.

Lakóház szellőző berendezése
Lakóház szellőző berendezése

A fürdőszobai kapcsolattal rendelkező hálószobákban nagyobb a veszélye a páralecsapódás vagy a penészesedés kialakulásának, különösen akkor, ha a fürdőszobában nincs természetes szellőzés, vagy a nedvesség elszívása csak ventilátorra támaszkodik. Ha a szellőzés nem megfelelő, akkor a hideg felületeken kondenzáció képződik.

Tipikus fürdőszobai elszívóventilátor
Tipikus fürdőszobai elszívóventilátor

A legtöbb házba szerelt ventilátorok axiális ventilátorok. Ezeket a ventilátorokat úgy tervezték, hogy egy pár deciméteres, egyenes csővezetéken keresztül a falra szerelhetők legyenek. Gyakran azonban több méteres csővezetékkel szerelik őket, ami azt jelenti, hogy nem működnek olyan hatékonyan, mint ahogy kellene.

Milyen lehetőségek vannak az otthoni levegőminőség javítására ?

Az egyik lehetőség a fürdőszoba szellőzésének javítására az axiálventilátor centrifugálventilátorra cserélése. Ez a legkönnyebb amit tehetünk, mivel ez csak egy csere, de jobb teljesítményt ad.

A szabványos axiálventilátor úgy működik, mint egy repülőgép propellere. Nem nagy ellenálláshoz, vagy nagynyomáshoz tervezték. Másrészt a centrifugális ventilátor úgy működik, mint egy turbina. Úgy tervezték, hogy sokkal nagyobb nyomást adjon, amivel így nagyobb teljesítményű is, így ezt a csatornába illesztheti, és elérheti a kívánt eredményt.

Otthoni légcsatornás rendszer csatornája
Otthoni légcsatornás rendszer csatornája

Az alternatíva egy mechanikus szellőztető rendszer telepítése lenne, amelyből két fő rendszer létezik – központosított és csatornázott, vagy decentralizált és légcsatornamentes.

Légcsatornázott rendszerek

A központosított vagy csatornázott rendszer egy olyan rendszer, amely az egész ház szellőztetéséről gondoskodik. Ez a legjobb rendszer, amelyet akkor érdemes telepíteni, ha teljes mértékben ellenőrizni szeretné az otthonában zajló légáramlást, és jó teljesítményt szeretne. Sajnos ezeknek a rendszereknek a telepítése vagy utólagos felszerelése a legnagyobb kihívást és a legnagyobb fennakadást okozza. 10-20 cm átmérőjű csatornákat igényelnek, amelyek a hővisszanyerő egységtől a ház minden egyes helyiségébe szétfutnak.

Légcsatornás szellőzőberendezés házon kívüli része
Légcsatornás szellőzőberendezés házon kívüli része

A hővisszanyerős szellőztetés három fő dolgot tesz. Friss, szűrt levegőt juttat a helyiségekbe ami be van csatornázva, elszívja az állott, nedves levegőt a nedves helyiségekből, és a téli hónapokban visszanyeri a elveszített hőenergia 80-85%-át.

Csatornamentes rendszerek

A csatornamentes rendszereket közvetlen szellőztető, vagy központi elszívó rendszereknek is nevezik. Ezek egy-egy, általában vizes helyiségekhez csatlakoztatott ventilátorból állnak. Ezek a ventilátorok érzékelők segítségével mérik a helyiségek páratartalmát. A páratartalom szintjétől függően a ventilátorok automatikusan beállítják a légáramlást az egyes helyiségekben, hogy fenntartsák a megfelelő páratartalmat.

Sima szellőző a ház falán
Sima szellőző a ház falán

Amikor ezek a ventilátorok elszívják a nedves levegőt, és kivezetik a szabadba, akkor a lakótérben lévő ablakba szerelt ventilátorokon keresztül (vagy a meglévő réseken keresztül, leginkább az ajtókon, annak is az alján a küszöbnél, mert semelyik se légmentesen zárt), pótlódik a friss levegő. A csatornamentes rendszerek a legnépszerűbb megoldások ott, ahol az emberek nem akarnak túl sok fennakadást, és kiadást a házukban a szellőzés miatt.

Hogyan lehet fenntartani a jó levegőminőséget otthon ?

Fontos a megfelelő szigetelés és szellőztetés, esetleg egy, vagy több párátlanító használata. Ha a szigeteléssel magas minőségű, de a szellőzésen spórol, vagy fordítva, akkor a végén problémákat fog tapasztalni. Ha problémája van a rossz levegőminőséggel, először mindig próbálja meg megállapítani az okot. Ha például penészfoltok vannak a mennyezeten, keressen rést a padlásszigetelésben. A szellőzőrendszerek nem javítják ki az ablakok sérült tömítéseit vagy a szigetelés hiányát, ezért először ezeket a problémákat kell megoldani.

Hővisszanyerős modern szellőztető rendszer telepítése az új épületben
Hővisszanyerős modern szellőztető rendszer telepítése az új épületben

Amikor csak teheti, szárítsa a ruhákat a szabadban, és főzéskor nyissa ki az ablakokat, hogy megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Mindannyian másképp használjuk otthonunkat, így mindenki otthona kissé eltérő megoldást igényel. A jó hír az, hogy a legtöbb problémára egyszerű megoldások léteznek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....