Tanácsok a tetőtér lakótérré átalakításakor

  • Olvasási idő:3perc

A tetőtér beépítés nagyszerű módja annak, hogy további lakóterületet nyerjen, és növelje otthona értékét. Az építési költségek jelenlegi növekedési üteme azt jelenti, hogy költséghatékonyabb a meglévő otthonát bővíteni, mint egy újonnan vásárolt telken, vagy a meglévőn, a semmiből felépíteni egy házat. Tehát bárki számára, aki több helyet igényel otthonában, a tetőtér-átalakítás nagyszerű választás. Itt van pár tanács, amit jó figyelembe venni, hogy a lehető legjobban kihasználja a helyet, és a rá fordított összeget.


Kapcsolódó cikkek


A padlótól a mennyezetig terjedő magasság

Először is határozza meg, hogy van-e elegendő belmagassága a tetőtérben a jó élettér eléréséhez. Ahhoz, hogy a tetőtér lakható helyiségnek minősüljön, vagy más szóval, hogy otthonának eladásakor extra helyiségnek nevezhesse, a padlótól a mennyezetig 2,4 méteres magassággal kell rendelkeznie a hasznos tér legalább 50 százalékában.

Tetőtér beépítéskor ügyeljen a belmagasságra
Tetőtér beépítéskor ügyeljen a belmagasságra

Szüksége van építési engedélyre ?

Azt is meg kell vizsgálnia, hogy a tetőtér-beépítéshez tervezett munkálatokhoz szükség van-e építési engedélyre. Az ökölszabály az, hogy ha a tető megemelését vagy bármilyen tetőablak beépítését tervezi elöl vagy oldalt, akkor valószínűleg építési engedélyre lesz szüksége. Az ingatlan hátsó oldalára helyezett tetőablakok általában nem igényelnek tervezési engedélyt, de a tetőtéri ablakok esetében igen, de minden esetben kérje ki szakértő véleményét az ügyben, a változó szabályok végett.

Szerkezeti átalakítások

Meg kell kérnie egy statikust, hogy ellenőrizze, milyen szerkezeti átalakításokat kell végezni az új helyiség alátámasztásához. Szüksége lesz egy megfelelőségi tanúsítványra is, amely igazolja, hogy a munkálatokat az építési előírásoknak megfelelően végezték el. Ez magában foglalja az összes helyszíni építésfelügyeleti kérdést, például a szerkezetet, a szellőzést, a szigetelést, a biztonságot, a hozzáférést, az elektromosságot és így tovább. A dokumentumokra akkor is szüksége lesz, ha a ház eladására kerül sor.

Jól használja ki a rendelkezésre álló helyet

Győződjön meg róla, hogy minden rendelkezésre álló helyet kihasznál. A sikeres tervezésnek ki kell küszöbölnie a kényelmetlenül megmaradt területeket. Használjon alacsonyan lévő polcokat, vagy  tárolóhelyeket ha tárolni akarja valamilyen dolgait, és próbálja meg biztosítani, hogy azok a lehető legkönnyebben hozzáférhetőek legyenek.

Szinte teljes értékű helykihasználás ebben a tetőtérben
Szinte teljes értékű helykihasználás ebben a tetőtérben

Például ahelyett, hogy szekrényeket helyezünk el a tetőtérben, helyette fiókokat építsünk be, amelyek sokkal könnyebbé teszik a hozzáférést, és kevesebb helyet vonnak el a hasznos térből. Az ablakülőkék kialakítása a tetőtéri ablakokban nagyszerű ötlet, mivel nemcsak hasznos teret adnak (még ha keveset is), hanem további tárolóhelyet is biztosítanak, ha úgy vannak kialakítva.

Lépcső

A tetőtérbe jutást illetően van néhány gondolat, amelyet figyelembe vehet. Gondoljon a tetőtérbe vezető lépcső kialakítására és elrendezésére. Az alsóbb emeletről, vagy a földszintről induló lépcső kialakítása legyen olyan mintha egy emeletre vezetne, (végülis oda vezet) így a tetőtér sokkal inkább egy további emeletnek, mint egy utólagos gondolatnak fog tűnni.

A fürdőszoba

Ha a tetőtér átalakításának részeként fürdőszobát is tervez, gondolja át hogy  a belmagasság nem-e jelent gondot. A WC és a kád elhelyezhető a tér alsó részében, de a mosdóknak és a zuhanyzóknak megfelelő belmagasságra van szükségük. Jó ötlet a falra szerelt mosdók és WC-k választása a hagyományos padlóra szerelt szerelvények helyett, lehetővé téve az alattuk lévő tárolást, valamint nagyobb tér illúzióját is kelti. 

Világítás

Végül gondoljon a világításra. A ferde mennyezeteknél a világítás kihívást jelenthet, ezért jó ötlet, ha a függő lámpák helyett süllyesztett lámpákat választunk, vagy a falon keresztül futó nagyobb teljesítményű ledcsíkokat, amik már manapság megfelelő fényerővel rendelkeznek hogy akár csak ilyenfajta világítást építsen be a tetőtérbe.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik