Tanácsok a fürdőszobai felújítás során

  • Olvasási idő:5perc

Könnyen lehet, hogy a fürdőszoba felújítása vagy átalakítása túlterheli az embert pénzügyileg és lelkileg, még akkor is, ha a fürdőszobák gyakran a ház legkisebb helyiségei. A fürdőszobafelújítás általában szinte minden szakmát érint, a vízvezeték-szerelőktől a burkolókig, a festőktől a gipszkartonosokig.


Kapcsolódó cikkek


Olyan sok embert kell irányítani ilyenkor, hogy csak a megfelelő szervezés a kulcs ahhoz, hogy az összes munkálat zökkenőmentes legyen. Itt van pár tanács, amely segít, hogy a fürdőszobafelújítás folyamata stresszmentes és a lehetőségekhez képest a legkönnyebb legyen.

Semmit se bízzunk a véletlenre

Amikor készen áll a fürdőszoba felújítására, csábító lehet az a gondolat, hogy azonnal nekiálljon a munkálatoknak (vagy a szervezésének). Ha minél szervezettebb történik mindez, annál kevésbé valószínű, hogy további költségek merülnek fel. Először is szánjon tehát időt a költségvetés összeállítására, és tartsa magát hozzá, bármi is történjen.

Ezek a projektek hajlamosak elhúzódni, ezért annak érdekében, hogy a kivitelező és a munkásai a lehető leggyorsabban végezzenek a munkával, próbáljon meg mindent megvásárolni, mielőtt elkezdenék a fürdőszoba felújítását. Ez azt takarja, hogy minden alapanyag, építőanyag ott van, amint szükség van rá, elkerülve a várakozásokat, a felesleges késedelmeket és költségtúllépéseket.

Gondolja át, milyen elemeket vagy eszközöket szeretne beépíteni, és beszéljen meg mindet még a munka megkezdése előtt. Ha például szeretne egy polcot a zuhanyzóban a sampon és a testápoló tárolására, akkor ezt már a kezdetektől fogva tisztázza, mivel nehéz és költséges lesz a beszerelése a munkálatok után.

A meglévő szerelvények és felületek eltávolítása

Mielőtt a fürdőszobafelújítás munkálatai megkezdődnének, fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy ki lesz felelős a meglévő fürdőszobai szerelvények és felületek eltávolításáért. Ha az építési vállalkozó beleegyezett, hogy gondoskodik erről, győződjön meg róla, hogy az árajánlat tartalmazza ezt a tételt.

Ha ez nincs benne, akkor az Ön feladata lesz megszabadulni a tárgyaktól, eszközöktől és a lebontott sittől, ami azt jelenti, hogy a költségvetésébe kell majd beterveznie egy konténer bérlését vagy a sitt ártalmatlanítást.

Kétszer is ellenőrizze a méréseket és mennyiségeket

A fürdőszoba felújításakor gyakori buktató, hogy nem rendelünk elég csempét, vagy burkolóanyagot (mármint ha Ön rendeli meg, nem az aki a felújítási munkát elvégzi). Ez késedelmeket okozhat, különösen akkor, ha az anyagok nincsenek raktárkészleten, és rendelni kell.

Számítsa ki külön a padló és a fal területét, és számoljon rá legalább 5-10%-os többletet a felmerülő veszteségekre (selejt munka közben, vagy az apróbb felületekre). Amikor árajánlatot kér a burkolóanyagokra, legyen figyelemmel, hogy az ár tartalmazza a fugaanyagot, és a csemperagasztót is, mivel ezek nemkívánatos többletköltséget jelenthetnek, ha már elkötelezte magát egy adott design mellett.

Nem minden munka egyforma

Bizonyos felületekkel nehezebb dolgozni, mint másokkal. Vegyük például a mozaikokat vagy a szokatlan formájú csempéket – ezek beépítése hosszabb időt vesz igénybe, és ezért költségesebb is. A legjobb, ha az összes burkolatot kiválasztja és megvásárolja, mielőtt a vállalkozó elkezdi a fürdőszoba felújítását. Így az építési vállalkozó tisztában lesz azzal, hogy Ön mit tervez felhasználni, és ennek megfelelően fogja beárazni a munkát.

Hasonlóképpen, a márvány vagy a kő, amik speciális elemeket vagy anyagokat igényelhetnek, “rá kell készülni”, például az élek készre dolgozása. A legjobb módja az élek befejezésének, ha a csempéket fazettázzák. Ezt a helyszínen vagy a helyszínen kívül is el lehet végezni. Mindezt előzetesen meg kell beszélnie a burkolóval, mivel ez hatással lesz az árra.

Villanyszerelési munkálatok

Ha a fürdőszoba elrendezésének megváltoztatását tervezi, valószínűleg át kell helyeznie a lámpákat és esetleg a villanykapcsolókat is, ezért fontos, hogy ne feledkezzen meg az új vezetékezés költségeiről sem. Ha bármi elektromos dolgot szeretne hozzáadni vagy megváltoztatni a felújítási munka során, akkor villanyszerelőt kell hívnia, hogy korszerűsítse a vezetékeket.

Ez lehet olyan egyszerű változtatás, mint egy plusz aljzat hozzáadása, vagy olyan bonyolult, mint új lámpatestek külön áramkörökre történő bekötése. Jól működik például, ha az egyik áramkörön van a felső világítás, a másik áramkörön pedig a szekrény vagy a fali világítás. Az ilyen jellegű munkák költségei az adott munka bonyolultságától függenek, ezért fontos, hogy a fürdőszoba felújítás tervezésekor ezt is figyelembe vegyük.

Tegyen félre tartalékot

Nehéz felmérni a munkálatok teljes terjedelmét, amíg mindent ki nem dobnak, vésnek, és levernek a régi fürdőszobából. Otthonának korától és általános állapotától függően a fürdőszoba felújításának költségei eltérőek lesznek, mivel előfordulhat, hogy sokat kell költenie a falak vagy a padló javítására vagy előkészítésére.

Ha például az eredeti padlóburkolatokat eltávolították, előfordulhat, hogy a felület nem tökéletesen egyenletes. Ilyenkor a kiegyenlítéshez a kivitelezőknek plusz munkát kell majd belefektetnie, ilyenkor a padlószint szintváltozása akár azt is eredményezheti, hogy az ajtókat is ki kell igazítani. Az ilyen előre nem látható extrák növelik a költségeket.

A testreszabott tételek többe kerülnek

Bármi, amit speciálisan kell elkészíteni, drágább lesz, mint egy készen kapható változat. A szokatlan formájú zuhanykabinok vagy a testre szabott szekrények például megnövelik a fürdőszoba felújítási költségeit. Az egyedi készítésű termékeknek hosszabb átfutási-kiszállítási ideje is van, ezért fontos, hogy ezt már korán jelezze a kivitelezőnek hogy Ön ilyet szeretne, hogy ne legyen időbeli késés.

Vízszigetelés

Még ha nem is tervezi, a zuhanyzó vagy kád körüli falakat vízszigetelni kell, de nyilván ezt az építési vállalkozó tudni fogja. A zuhanykabinok kialakításához nedvességálló gipszkartont kell használni. Alternatív megoldásként üvegszálas anyag is használható az egész terület lefedésére. Mindkét módszer többletköltséget jelent, ezért még akkor is számolnia kell ezzel a kiadással, ha csak ezeket cseréli ki.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....