A parketta előnyei, hátrányai és története

 • Olvasási idő:5perc

A parkettapadlót kis keményfából lévő lapok ismétlődő mintázatú (leginkább halszálka) elrendezésével hozták létre – ami egykor gyakori volt az otthonokban. Az 1960-as években úgy tűnt, hogy szinte minden otthonban volt egy étkező, dolgozószoba vagy rekreációs szoba, ahol ez a fajta geometrikus elrendezésű keményfa padló volt.


Kapcsolódó cikkek


Az 1960-as évekbeli fénykorából ez a keményfa padlóburkolati stílus fokozatosan kiesett a népszerűségből, ahogy más olcsó lehetőségek jelentek meg, például a laminátumok és a vinil. Ahol a keményfa még mindig kívánatos volt, ott tömör keményfa vagy mesterséges (préselt) keményfa formájában telepítették.

Régebbi hagyományos halszálka telepítésű parketta
Régebbi hagyományos halszálka telepítésű parketta

A parkettakereskedők már jónéhány éve visszafogták az eredeti, fából készült parketták választékának forgalmazását, ezért ma már csak néhány nagyobb kereskedői forrásból lehet eredeti fa parkettát vásárolni. Sokkal több ajánlatot találhat azonban fa parketta mintájú vinil padlóburkolatokra, (szinte már csak ilyen létezik) mint tényleges fa parketta burkolólapokra, amiket már nem halszálka mintázatban, hanem “átfedéses mintázattal” telepítenek (ez a fajta telepítési módszer egyszerűbb).

Manapság használt átfedéses telepítésű laminált parketta
Manapság használt átfedéses telepítésű laminált parketta

A faparkettát még mindig gyártják, bár lehet, hogy egy kicsit vadászni kell, hogy megtalálja a kívánt stílust. Ha ezt választja a padlójához, az azt jelenti, hogy a mai szabványok szerint kissé egyedi padlót hoz létre, bár ez a választás nagyszerű a korhű restaurálásokhoz és átalakításokhoz. Választását gondosan hozza meg, mert a látogatói a parkettát lehet hogy elavultnak fogják találni.

Előnyök

 • Régebbi, korhű stílusú.
 • Könnyű telepítés az átfedéses módszernél, de a halszálka se lehet gond egy szakembernek.
 • Nincs szükség kezdeti befejezésre.
 • Ideális a hagyományos stílusokhoz.
 • Lehetséges az újrafényezés ha már megkopott.

Hátrányok

 • Nehéz megtalálni az eredeti, jó minőségű faparkettát.
 • Elavultnak tűnhet.
 • Nem jó választás nedves, párás helyeken.
 • Hajlamos a karcolások okozta sérülésekre.
 • Ha nem megfelelően előkészített fogadófelületre van telepítve akkor recseghet.

A parketta története

A legkorábbi valódi parketták a 16. században terjedtek el, amikor a gazdag arisztokraták a márványpadlózat fölé, mesterembereket megbízva, akik az apró keményfalapocskák geometrikus mintákba rendezett aprólékos elrendezésével újszerű hatást értek el. A különböző típusú keményfa padlók, köztük a parketta a felső kategóriás házakban évszázadokon át alap volt, de az 1960-1970-es években, amikor a szőnyegek kezdtek uralkodni a lakásokban, akkor is kedvelt padlóburkolatnak számított.

A padlóburkolat-gyártók az1970-es és az1980-as években elkezdték tömegesen gyártani a vékony parkettákat. A gyártók a keményfa furnérdarabokból álló, geometrikus mintázatokba rendezett, mesterséges falapkák létrehozásával újra felelevenítették a drága parketták megjelenését, elfogadható áron. Nem sokkal később azonban a laminált padló, a vinil, és a porcelánlapok is divatba jöttek, mint kedvelt padlóburkoló anyagok.

Karbantartás és javítás

A fa parketta ápolása hasonló a bármilyen keményfa padló ápolásához. A napi ápolásnak magában kell foglalnia a söprést és a száraz felmosást mikroszálas felmosóval. A kiömlött folyadékokat és foltokat papírtörlővel kell felitatni, majd nedves ronggyal kell áttörölni. Körülbelül havonta egyszer a padlót fapadlóra kifejlesztett termékkel kell tisztítani. Kerülje a viaszokat, amelyek csúszóssá tehetik a padlót, és károsíthatják a gyári felületet. Soha ne használjon gőzmopot parkettán (vagy bármilyen fapadlón), mivel ez a nedvességet a fába közvetíti.

Az újabb típusú parketták gyakran nem furnérból, hanem tömör keményfából készülnek, és bár a csiszolás és újrafényezés lehetséges, viszont ezt megnehezíti az, hogy a fa szálainak az iránya váltakozik. Ezeknek a padlóknak a nagyobb felújítását tapasztalt szakembereknek kell elvégezniük. A könnyebb felújítást a háztulajdonosok is elvégezhetik, csiszolódobbal enyhén lecsiszolva a felületet, majd friss fedőlakkréteget alkalmazva.

Tervezés

A parketták több darabból álló szerkezete egyedi megjelenést kölcsönöz, amely merész dizájnmegjelenítést tesz lehetővé a lakásban (ha úgy telepítik). De vegye figyelembe, hogy nem mindenki szereti a parketta burkolatot Lehet, hogy otthona jövőbeli tulajdonosai nem fogják ugyanúgy szeretni az Ön ízlését, és egyes leendő vásárlók elavultnak és régiesnek fogják tartani.

Parkettázott terem
Parkettázott terem

Ha a (közel)jövőben eladás tárgya lesz az otthona, akkor valószínűleg nem ez a padlóburkolat a megfelelő. A parketták stilisztikailag jól illeszkednek a (20.-ik) századközepi modern otthoni stílusokhoz, de más stílusokhoz nem annyira illenek. Ha azonban egy történelmileg pontos felújításon vagy átalakításon dolgozik, a parkettapadló lehet a legjobb megoldás, attól függően, hogy milyen korszakot szeretne tükrözni.

Telepítés

A parketta burkolólapokat lényegesen egyszerűbb telepíteni, mint a keményfa deszkapadlót, mivel egyszerűen csak leragasztják az aljzatra. Az uretán alapú ragasztóknak 60 perces, kényelmes hatóidejük van, ami azt jelenti, hogy bőven van idő a lapok beépítésére. A lapok viszonylag vékonyak, így könnyen vághatók asztali körfűrésszel. A legtöbb parketta-lap előre elkészített, ami azt jelenti, hogy a kész padlót nem kell festeni vagy lakkozni.

A lapok vékonysága azonban azt jelenti, hogy az aljzatnak tökéletesen síknak és szilárdnak kell lennie. Ha az aljzat a legkisebb mértékben nem sík, akkor a felszíni padlóburkolat láthatóan meghajlik a láb alatt, és recseg. A parketta minták geometriája azt is jelenti, hogy ügyelni kell a helyes telepítésre, hogy a minták egyenesek és szimmetrikusak legyenek a szélek mentén.

A parketták tulajdonsága nagyjából olyan, mint a keményfa padlóé. Bármilyen fapadló valamivel puhább és melegebb érzetű lesz a láb alatt, mint a kemény padlóanyagok, például a kerámia, vagy kőburkolat, de hidegebbek és keményebbek, mint a szőnyeg, a parafa vagy a vinil padlóburkolat. A többi fapadlóhoz hasonlóan a parketta is lehet zajos. Sokan szőnyegekkel szeretik javítani (legalább a padló egy részén) a parkettapadló recsegését (ha az aljzat nem megfelelően van kialakítva).

Parketta vs. keményfa padlóburkolat

Egyes stílusszakértők szerint a parketta “a nagy” visszatérésre készül, köszönhetően a századközépkori modern stílusok újbóli népszerűségének. A továbbfejlesztett termékek pedig segítenek megújítani a parketta iránti érdeklődést.

Keményfa padló telepítés
Keményfa padló telepítés

Ha a fa parkettaburkolatot fontolgat, valószínűleg a hagyományos keményfa padlóval szemben mérlegeli az előnyeit. A parketta előnyei a keményfával szemben megjelenésében, könnyű telepíthetőségében és a századközepi modern lakberendezéshez való alkalmasságában rejlenek.

A keményfa deszkák jobb választásnak bizonyulnak, ha Ön nagyobb dekorációs rugalmasságot biztosító padlóburkolatot keres, vagy ha fontos az otthona jövőbeli eladása. A parketta egyesek számára elavultnak tűnhet, míg a keményfa padlóburkolat univerzálisabb.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....