A hűvös, “zöld”, és hosszú élettartamú tetők anyagai és kialakításuk

  • Olvasási idő:6perc

A tető hűvösen tartása, és fenntarthatósága többféle formában is megvalósulhat, amit most a szigetelőképesség és az élettartam szempontjából vizsgálunk meg. Vannak, akik szó szerint veszik a zöld tető megvalósítását, és növényeket termesztenek a nyílt tetőterükön. Ez nagyszerű megoldás, de időigényes és sok odafigyelést igénylő tevékenység.


Kapcsolódó cikkek


Ha ez túl sok munkát jelent Önnek, választhat más megoldásokat is, amivel fenntarthatóbbá, hatékonyabbá, és energiagazdaságosabbá teheti az otthonát a tetője segítségével, és “közreműködésével”. Az itt felsorolt anyagok és kialakítások egy része csak lapostetőkre, másik része mindenfajta tetőre kivitelezhető.

Energetikailag mindenképp megéri úgy kialakítani a tetőt, hogy a forró nyári napokon visszaverje a hőt, télen pedig a megfelelő szigetelés miatt ne engedje a belső hőt el a szabadba, ezzel már óvjuk a környezetünket. Ha rendelkezik a szükséges ráfordítással, napelemeket is telepíthet a tetőre, amik nyáron árnyékot is adnak a tetőnek. Viszont lényeges, hogy a tető hosszú élettartamát tartsa szem előtt, mert minél tovább tart, annál kevesebb hulladék keletkezik a korszerűsítésekből, cseréből és javításokból adódóan. Ezért érdemes hosszú élettartamú anyagokat keresnie, hogy meghosszabbítsa a tető élettartamát.

Ezért vizsgáljunk meg pár tetőfedő anyagot és eljárást, amelyekkel csökkenthető a hűtésre és fűtésre fordított rezsiköltség, és még hosszú élettartamúak is.

Egyrétegű, hőre keményedő anyag a szigetelés javítására

Az egyrétegű, hőre keményedő tetőfedő anyag, amely kőolaj és földgáz felhasználásával készül, hő hatására kikeményedik, és a tetőfedéshez használt általános anyagokhoz ragasztva kell telepíteni. Hasonló a kátránypapírhoz amikor megkeményedik, telepítéskor viszont még kenhető állapotban van, de a hozzáadott adalékanyagok miatt sokkal jobb tulajdonságai vannak. Ez egy megfelelően tömítő tetőfedő anyag, amely kiválóan szigeteli az épület tetejét.

Egyrétegű hővisszaverő anyag telepítése
Egyrétegű hővisszaverő anyag telepítése

Ez a hőre keményedő szigetelőanyag jól bírja a napfény károsító hatásait, és kiváló hőszigetelő képességgel bír. Általában fekete színben készülnek, de választhatja a fehéret is, amely a “hűvös” tető tökéletes színe. Igaz hogy a felhasznált anyagok ebben az esetben nem túl “zöldek”, de az élettartama, és a szigetelőképessége miatt rengeteg energiát, és költséget megtakarít.

Speciális bevonattal készült fémpanelek

Lehet hogy ellentmondásosnak hangzik, hogy fémtetőt válasszon, ha a nyári meleg csökkentése a cél, de nem az 1970-es éveket éljük, és nem közönséges fémtetőről van szó. Ezek speciális anyaggal bevont fémpanelek, amelyek kiválóan tartják vissza a hőt azáltal, hogy a speciális bevonat nem engedi felmelegedni őket.

Speciális, hővisszaverő anyaggal bevont fémpanel
Speciális, hővisszaverő anyaggal bevont fémpanel

A speciális bevonat mellett érdemes világos színű paneleket választani, hogy még kevésbé melegedjenek. Ennek a fajta tetőfedésnek az az előnye, hogy a meglévő tetőre is felszerelhetőek. Ezenkívül a tartóssága az egyik legjobb tulajdonsága, és az anyagot is újrahasznosíthatja ha esetleg lebontásra kerül a tető.

Módosított kátrányréteg

Ismétlem, a kátrány nem olyasmi, amit általában egy szép megjelenésű tetővel társítana, de az itt tárgyalt kátrányt a célnak megfelelően módosították. Ezt a fajta kátrányt műanyaggal keverik, és plusz egy megerősített felső réteggel is ellátják. Ez a technológia alkalmazható egy szigetelt tető plusz rétegeként (elsődleges felhasználás), vagy lehet az elsődleges tetőfedő anyag is (inkább ipari épületekre, több rétegben telepítve).

Kátrány telepítése a tetőre
Kátrány telepítése a tetőre

Egyes fajtáit ragasztóval rögzítik, míg másokhoz fáklyázás szükséges. Továbbá létezik tűz, és szélálló kivitelben is, és a megfelelő elsődleges tetőfedő anyaggal tökéletes “hűvös” tetőt lehet elérni.

Többrétegű tetőfedés kavicsággyal

Ennek a tetőfedési technológiának az alapja hogy több aszfaltréteget telepítenek a tetőre. Ami ezt jó hőszigetelővé teszi, az a felső réteg kialakítása, amely állhat fehér kavicsból, például murvából. Ez a napfény jelentős részét visszaveri (nagy albedójú), és a több réteg aszfaltfelület pedig még jobban hozzájárul a szigeteléshez télen-nyáron.

Kavicságy a tetőn
Kavicságy a tetőn

Az ok, amiért többrétegűnek is nevezik, az a tény, hogy legalább négy réteg kátrányból és plusz egy felső rétegből, például üvegszálból lévő panelekből, vagy szervesanyagból álló fedőrétegből állnak (akár mulcsot is lehet használni réteganyagnak). A rétegek miatt ez a fajta tető tökéletesen szigetelt, és jó a hővisszaverési képessége is (ha világos színű anyagból van a felső réteg).

Agyag és pala cserepek

Az agyag, és palacseréppel történő tetőfedés természetes alapanyagú, hosszú élettartamú tetőt biztosít. A vörös agyagcserepek és a pala a spanyol újjászületési stílusban épült házaknál gyakori megoldás. Ezekben az anyagokban az a nagyszerű, hogy még a fémnél is tovább tartanak – akár 100 évig is.

Agyagcserép, vagy más néven terracotta
Agyagcserép, vagy más néven terracotta

Ahogy korábban megállapítottuk, a világosabb színű cserepeket célszerű választani annak érdekében, hogy a tető hűvös maradjon. És mivel általában domborúak, szinte keletkezik egy szigetelő légréteg is (nyáron persze). Az a tény, hogy rendkívül nehezek, azt is jelenti, hogy a tető megerősítést igényel, ami tovább növelheti a költségeket. Ez a tetőfedő anyag inkább nyáron hasznos, a téli időszakban az általánosan használt tetőfedőanyagok tulajdonságainak felel meg.

Napelemes zsindely

A tökéletes “zöld” megoldás a tetőre, amely hosszú távon drasztikusan csökkentheti az energiaszámlákat, a napelemes zsindely telepítése. Ma már olcsóbbak, mint korábban, és sokféle tetőhöz illeszkednek. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy bár hosszabb távon nagyszerű megoldás, a napelemes zsindelyek telepítésének kezdeti költsége még mindig magas, ezért több évbe telik mire visszahozzák a ráfordított költségeket, de ha a házeladáson gondolkodik akkor ez egy értéknövelő megoldásnak minősül.

Napelemes zsindely
Napelemes zsindely

Élő tető

Ha tényleg szó szerint akarja venni a “zöld” kifejezést, szigetelje le a tető (akár a fentebb lévő megoldások valamelyikével), válassza ki a kívánt növényeket, ültesse őket egy vékony talajrétegbe, egy legfelső vízálló réteg tetejére, és máris megvan az élő tető. Ez egy nagyszerű megoldás, mivel szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és hőállóságot is biztosít.

Élő tető az épületen
Élő tető az épületen

Ezenkívül csökkenti a légkondicionálás költségeit, és hosszú távú megoldást jelent. Természetesen megfelelő karbantartást igényel, akárcsak egy talajszinten lévő kert. Ha ezt a lehetőséget szeretné választani, győződjön meg róla, hogy elegendő költségvetéssel rendelkezik, mivel nem olcsó. Emellett súlya is van, ezért előzetesen ellenőrizni kell a tetőszerkezet teherbírását.

A “zöld” tető számos előnnyel jár mind Ön, mind az Önt körülvevő világ számára. Azzal, hogy ily módon csökkenti otthona energiaköltségeit, kevesebb nyersolajat éget el, és ezzel jótékonyan hat mindenki számára. A szakértők szerint egy környezetbarát és fenntartható otthon értéke megnő, és alapvetően tartósabb. Mindez egészségesebb hellyé teszi az otthonát, és a forró nyári napokon az otthon hűtésére is kevesebb energia megy el.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....