Tippek az otthoni iroda kialakításához

  • Olvasási idő:7perc

A “puha irodát” (azaz az ágyat és a kanapét) gyakran tekintik az informatikai, újságírói, vagy a munkájukat csak egy laptoppal elvégezhető szabadúszók és a távmunkások természetes otthonának, de sokan a világjárvány során tapasztalták meg először, hogy a valóságban ez nem igazán kedvez a legjobb munkavégzésnek. A COVID-19 miatt emberek milliói kényszerültek megszokni, hogy egy térben éljenek és dolgozzanak (esetleg kisgyerekekkel együtt), amiben sajnos (vagy nem sajnos) idén, 2022-ben ősszel is lehet hogy részünk lesz.


Kapcsolódó cikkek


Ha inspirációt keres arra vonatkozóan, hogyan alakítsa ki az optimális otthoni munkavégzéshez való környezetet, akár egy külön erre a célra kialakított szobában, akár egyszerűen csak egy sarkot amit munkaállomásnak nevez ki, olvassa el alábbi tippeket, hogy nyugodt és produktív környezetet teremtsen az otthoni munkavégzéshez.

Jelöljön ki egy munkaterületet

Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy az otthoni munkavégzés számára egy kizárólagos helyet alakítson ki, ami csak a munkavégzésre szolgál. Ideális esetben ez egy szobában lenne, de még akkor is, ha kevés a hely, az irodai “zóna” – legyen az akár a nappali, a vendégszoba vagy a konyha egy kihasználatlan helye – fontos a határok megteremtése a koncentráció fenntartásához.

Jelöljön ki magának egy helyet ahol csak a munkát végzi
Jelöljön ki magának egy helyet ahol csak a munkát végzi

Ügyeljen arra, hogy másokkal is tudassa, hogy ez az Ön munkaterülete, és hogy nem szabad zavarni, amikor Ön jelen van, ami egy másik módja annak, hogy otthon is érvényesítse a munka és a magánélet egyensúlyát.

A természetes fény kulcsfontosságú

A természetes fény jelentős hatással van a jó közérzetre – ami érthető: hiszen ki érzi magát inspiráltnak egy sötét, gyengén megvilágított szobában ? Ez viszont hatással lehet a termelékenységre sokan számoltak be arról, hogy komornak érzik magukat, és sokan azt is említették, hogy fáradtabbnak érzik magukat, ha nincs természetes fény az irodában. Ezért hogy ha lehetséges, az íróasztalát ablak mellé helyezze.

Természetes fény, jobb hangulat
Természetes fény, jobb hangulat

Ha a természetes fény jelenléte az otthoni munkaállomásán nem, vagy csak nehezen megoldható, akkor próbáljon meg trükközni. A tükrök használata segít, hogy a fény visszaverődjön a falról, így a tér szellősebbnek és világosabbnak tűnik. A tükrök használatának egy másik fontos előnye, hogy a tükrök használatával kiválóan megteremtheti a nagyobb tér illúzióját a helyiségben, ami különösen előnyös lehet, ha otthoni irodáját egy kissé szűkös térben, például a hálószobában kell kialakítania.

Segítse a magánélet megteremtését matt ablakfóliával

Ha a munkaterülete a háza vagy lakása földszintjén lett kialakítva, a kinti járókelők vagy bámészkodók zavarhatják Önt a munkavégzésben. Vagy talán csak azon kapja magát néha, hogy az ablakon bámul kifelé, ami elvonja a figyelmét. Szüntesse meg az álmodozás kísértését, egy matt, vagy esetleg egy mintás ablakfóliát használatával.

A könnyen felhelyezhető, matt ablakfóliával percek alatt kizárhatja a kíváncsi szemeket, anélkül, hogy fel kellene áldoznia a természetes fényt. Ez kifinomult és elegáns megoldás otthoni irodai igényeinek kielégítésére.

Ha valami kicsit dekoratívabb jellegű ablakfóliát keres, akkor a mintás ablakfóliák széles választéka közül választhat, hogy egy kis személyiséget adjon a helyiségnek. Friss, és új megjelenést kölcsönözhet egy mintás és matt fóliával, amelyek között számos gyönyörű dizájn létezik.

Személyesítse meg  a munkaterületet

Lehet, hogy otthon van, de vajon “otthon is érzi magát” a munkaállomásán ? Egy jellegtelen térben dolgozni – akár otthon, akár egy irodában van – bénító lehet, de néhány elegáns, személyes elemmel kiegészítve a kreativitás szintje (és a hangulata) is emelhető.

Tegye munkaállomását barátságosabbá egy-két személyes tárggyal
Tegye munkaállomását barátságosabbá egy-két személyes tárggyal

Ez lehet egy kis ajándéktárgy, egy szép falikárpit, vagy esetleg a kisgyermeke által a múlt héten az óvodában készített mesterművek egyike. Még egy váza néhány frissen vágott virággal az asztalon, vagy egy növénnyel is segíthet a kreativitását felpezsdíteni. Végtére is ha tetszik a tér amelyben dolgozik, akkor logikus, hogy nagyobb kedve lesz ott lenni, és ez a produktivitása szintjére is kihatással lesz.

Vegye magát körül növényekkel

A növényeknek nem csak a látványa kellemes, de légtisztító és hangulatjavító tulajdonságai is vannak, emellett a növények csökkentik a stresszt és növelik a termelékenységet. Hogy a növények karbantartása a lehető legegyszerűbb legyen, igyekezzen csak olyan zöld növényeket választani, amelyek nem igényelnek túl sok gondoskodást, mert valószínűleg nem szeretné hogy kókadó, vagy hervadó növényekkel legyen körülvéve miközben az íróasztalánál dolgozik, a nem megfelelő gondoskodásból adódóan.

Vegye körbe magát növényekkel az otthoni irodájában
Vegye körbe magát növényekkel az otthoni irodájában

Válassza a szukkulenseket, amelyeket általában csak néhány hetente kell öntözni, vagy kínai örökzöldeket, hogy stílusos, de mégis visszafogott szobanövényt találjon az otthoni irodájához.

Tartsa a dolgokat rendezetten

Mindannyian ismerjük a mondást: “rend a lelke mindennek”, és ez az otthonról történő munkavégzés során kiemelten fontos. Valójában egy olyan helyzetben, amikor az otthoni munka sokunk számára olyasmi amit nem tudunk irányítani, ez olyasmi amit tudunk.

Rendezett környezetben a munka is jobban megy
Rendezett környezetben a munka is jobban megy

A papírhalmok és az íróasztal körüli rendetlenség bizonyítottan még a munkamemóriára is hatással van: tanulmányok szerint a munkahelyi környezet rendetlenségének eltüntetése növeli a termelékenységet, a koncentrációt és az információfeldolgozási képességet. Egyszerűen fogalmazva, az agyunk szereti a rendet, így az ezt elősegítő tér kialakítása segít abban hogy produktívabb legyen az otthoni irodájában.

A munkanap után tegyen el mindent

Sokaknak kellett (vagy kell) egy rögtönzött irodát kialakítania otthon, de még így is rendezetten maradhatnak a munkához való eszközök, mappák, papírok, könyvek vagy akármik amik az otthoni munkához szükségesek. Tegye a munkához használt “kellékeket” olyan dobozokba, vagy tárolóhelyekre amelyeket a munkanap végén el lehet tenni egy szekrénybe, így azok kevéssé befolyásolják látványukkal a tér többi részét és a nagyobb rend érzetét közvetíti.

Ennek az is a hatása, hogy az elméjének azt üzeni, hogy “kapcsoljon ki” mert vége a munkanapnak.

Fektessen be egy kényelmes irodai székbe

A megfelelő szék kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az otthoni munka sikeres legyen. Végül is a nap majdnem felét ebben fogja tölteni, ezért kulcsfontosságú, hogy olyan széket válasszon, amelyben elég kényelmesnek érzi magát a munkavégzéshez, és amely segít a “bekapcsolódásban”, amikor az otthoni irodában dolgozik.

Az ergonómia végett ruházzon be egy kényelmes irodai székbe
Az ergonómia végett ruházzon be egy kényelmes irodai székbe

De mindenképpen töltsön némi időt a lehetőségek felkutatásával, mielőtt bármilyen szék mellett döntene. Meg kell találnia a legjobb irodai széket, amely megfelel az egyéni igényeinek. Ne felejtse el, hogy fontos, hogy olyan széket vásároljon, amely megfelelő hát, comb, és kartámasztást biztosít, és nézze át a potenciális székek online értékeléseit is, hogy megtudja, milyenek a visszajelzések. Senki sem szeretné, ha egy nem megfelelő szék kiválasztása miatt nyak vagy hátfájás kínozza.

Ruházzon be egy jó minőségű monitorba

Ha úgy gondolja, hogy belátható időn belül rendszeresen otthon fog dolgozni, akkor érdemes elgondolkodnia egy jó minőségű monitor vásárlásán. Ergonómiai szempontból nem túl jó megoldás, ha állandóan a laptopja fölé kell hajolnia, hogy lássa a képernyőt.

Használjon monitort hogy szemmagasságban tudjon dolgozni
Használjon monitort hogy szemmagasságban tudjon dolgozni

Ha beruház egy monitorba, és azt szemmagasságban helyezi el, jelentősen csökkentheti a nyak és hátfájást, amely gyakran összefügg a rossz testtartással.

Használjon egy szép háttérképet

Stílusos módja lehet, hogy egy kis színt adjon irodai munkaállomásának, ha beruház egy szép fali háttérképbe a hangulata jobbá tétele szempontjából. Próbáljon meg olyat választani, amely vizuálisan vonzó, mégis finom mintázatú, de ügyeljen arra, hogy ne válasszon semmi túlságosan zavarót vagy harsányat.

Zöld fali háttérkép
Zöld fali háttérkép

Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy éppen az ellenkező hatást váltja ki, mint amit Ön elérni kívánt, és túlságosan elvonja a figyelmét a munkáról. Az otthoni munka nem mindig olyan jó ahogy azt mások elképzelik, de egy megfelelően inspiráló de nyugodt környezetben nem válik olyan megterhelővé. Ezért fogadja meg a fenti tippeket hogy könnyedén át tudja “vészelni” a bent töltött napokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....