Tippek a fugakereszetek (távtartók) használatához

  • Olvasási idő:7perc

Ha egy burkolási projekt munkálataiba kezd, és történetesen ez az első alkalom, hogy csempével dolgozik, akkor lehet, hogy egy kicsit össze van zavarodva. Sok mindent kell tudni a csempe lerakásáról és elhelyezéséről. A habarcs bekeverésétől kezdve, a fogadófelület előkészítésén át a csempevágóval történő vágáson át a végeredmény fugázásáig – a dolog eléggé zavarba ejtő, és először akár ijesztő is lehet.


Kapcsolódó cikkek


Nézzük meg most minden csempézési projekt egyik “legfontosabb” elemét a távtartókat. Vizsgáljuk meg, hogy miért olyan fontosak a fugakereszetek, és olvassunk pár tippet is a használatukkal kapcsolatban.

Mik azok a fugakereszetek (vagy távtartók) és mire használhatóak ?

A csempetávtartók kis műanyag tárgyak, amelyek általában T vagy kereszt alakban vannak kialakítva. Elég sokféle méretben kaphatók: 0,5, 1, 1,5, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 és 10 milliméteres vastagságban gyártják őket, így szinte minden igényt ki tudnak elégíteni. Arra szolgálnak, hogy a csempék között egyenletes távolságot vagy “rést” tartsanak fenn, amikor a csempéket a (padlóra vagy falra felhordott) habarcsra telepítik.

Ez lehetővé teszi az egyenletes kivitelezést, amikor eljön a csempék fugázásának ideje. Bár szinte minden burkoló használja a távtartókat (egyedül a fuga nélküli telepítésnél nincs szükség rájuk), de aki először telepít csempét vagy járólapot otthon barkácsprojektként, annak is tudnia kell hogy a jó munkához elengedhetetlen a használatuk.

Távtartó (fugakereszt) a csempék között burkoláskor
Távtartó (fugakereszt) a csempék között burkoláskor

Távtartók használata: helyezzen a csempék minden sarkához egy darabot, (a csempe feléhez is be szokták helyezni őket, főleg nagyobb formátumú csempék vagy járólapok esetében) miközben lerakja őket, és nyomja össze a csempéket, amíg a távtartó nem érintkezik minden sarokkal. Röviddel a csempefektetés befejezése után el kell távolítani őket (és mossa le), hogy egy későbbi projektben újra felhasználhatók legyenek (ha olyan méretű távtartóra van szükség), de a lényeg hogy többször is lehet őket használni. A csempe távtartók több okból is fontosak. Nézzük meg most ezeket az okokat.

Többféle fugavastagság kialakíthatóak velük

Ha csempepadlót vagy csempefalat készít, vagy bonyolult, mozaikszerű csempekialakítást hoz létre, nagyon nehéz kézzel elhelyezni a csempéket. Ez különösen igaz, ha több fugaszélességet szeretne használni. De a többféle méretű távtartók használatával könnyedén létrehozhat olyan csempemintát, amely többféle fugaszélességet használ, ami fokozhatja a késztermék tartósságát és vonzerejét, vagy a csempe kitűzése (csempe kimérése hogy hova kerüljenek) során valamelyik fugaszélességgel könnyebb lehet a kitűzés.

Nagyobb méretű csempéknél vagy járólapoknál nem csak a sarkokba tesznek hanem közéjük is, ígya burkolólap teljes hosszában még pontosabb lesz a fuga szélessége
Nagyobb méretű csempéknél vagy járólapoknál nem csak a sarkokba tesznek hanem közéjük is, így a burkolólap teljes hosszában még pontosabb lesz a fuga szélessége

A mindig egyenlő távolság biztosítja az egyenességet

Ha nem használ távtartókat, akkor azt kockáztatja, hogy a csempék ferdén fognak végződni. A távtartók, mivel minden egyes csempe sarkába illeszkednek, teljesen egyenes és egyenletes kivitelezést tesznek lehetővé.

Könnyebb projekttervezés

A csempék lerakásakor és a projekt megtervezésekor a távtartók nagy segítséget jelentenek. Pontosan tudni fogja, hogy mekkora hézag lesz a csempék között. Ez megkönnyíti a csempék kitűzését (kimérését) a lerakásuk, és vágásuk során.

Szükséges a megfelelő kivitelezéshez

A távtartó használata az egyetlen módja annak hogy igazán professzionális kivitelezést kapjon a projekt végén. Távtartók nélkül a projektje amatőr módon fog kinézni, egyenetlen hézagokkal és ferde csempékkel.

Védi a csempe épségét is

A távtartók lehetővé teszik hogy biztosítsa azt, hogy minden egyes csempe megfelelő mennyiségű fugázóanyaggal legyen kitöltve. Ha a csempék túl közel vannak egymáshoz, akkor a tágulásuk esetén a sérülésüket is kockáztathatja. Emellett a csempék elmozdulhatnak, ezért biztonságosabb és tartósabb felületet is biztosítanak ha távtartókat használ.

Gyorsabb a csempe/járólap telepítése

Mivel a távtartók használatakor nincs találgatás, a projektje sokkal gyorsabb és sokkal hatékonyabb lesz. Nem kell időt szánnia arra, hogy minden egyes hézagot megmérjen a csempék között, és nem kell aggódnia az egyenetlen végeredmények miatt.

Amire figyeljen amikor távtartókat használ

Szánjon időt és pénzt arra, hogy kiváló minőségű műanyag távtartókba fektessen be. Ha nem a megfelelő termékeket használja, és rossz minőségű távtartókat szerez be, akkor lehet hogy eltörnek amikor megpróbálja eltávolítani őket, ami hátráltatja és megnehezíti a munkát, arról nem is beszélve hogy a törött darabokat már nem tudja újra felhasználni.

Jól számolja ki hogy mennyi távtartó szükséges a munkához

Bármilyen terméket is használ, meg kell becsülnie a megfelelő számú távtartót a projekthez. Ha túlbecsüli, pénzt pazarolhat olyan távtartókra, amelyeket végül nem használ fel. Ha pedig alulbecsüli, akkor komoly késedelmet szenvedhet a projektben.

Hogyan becsülheti meg a megfelelő számú csempetávolítót ? Egyszerű, csak szorozza meg a felhasznált csempelapok teljes számát 4-gyel, így tudni fogja, hogy menni távtartó szükséges a projektjéhez. Ugyanakkor az is megfontolandó hogy vegyen pár darabbal többet belőlük, arra az esetre ha valamelyik megsérülne.

A megfelelő időben távolítsa el a távtartókat a habarcsból a projekt során különben beragadhatnak

A távtartókat körülbelül 20-30 perccel azután kell eltávolítani, hogy a ragasztó elkezdett megkötni (a felhasznált habarcs kötési idejétől függ) a telepített csempén/járólapon. Nem szabad túl hamar eltávolítani őket, mert ez a csempék elmozdulását is okozhatja.

És fordítva, nem szabad túl sokáig bent hagyni őket, mert ez a távtartók beragadásához vezethet. Megfontolandó, hogy a habarcskeverés előtt ellenőrizze a habarcsgyártó utasításait (a kötési időt illetően), hogy biztosítsa azt hogy a megfelelő időben tudja eltávolítani a távtartókat.

Burkolásnál ilyen szerszámokra is szüksége lehet a beragadt távtartók kiszedéséhez
Burkolásnál ilyen szerszámokra is szüksége lehet a beragadt távtartók kiszedéséhez

Ha a távtartók már nehezen eltávolíthatók a megszilárduló habarcs miatt, vagy ha kisméretű (kis fugaszélességhez) távtartókat használ, akkor javasolható, hogy a kihúzásukhoz használjon tűfogót, vékony csipeszt, vagy akár szikét (mint a sebészek). Fogja meg erősen a távtartót a tűfogóval, és függőleges mozdulattal húzza ki. Kerülje a (közel) vízszintes irányú mozdulatokat. A közel vízszintes irányú kihúzás a még kötési idő alatt lévő habarcson fekvő csempék elmozdulását okozhatja.

Soha ne fugázza be a távtartókat

Ha olyan alacsony profilú távtartókkal rendelkezik, amelyeket nehéz eltávolítani, kísértésbe eshet, hogy egyszerűen rájuk fugázik. Ezt soha nem szabad megtennie. A távtartók fölé fugázás nem megfelelő eredményt fogja hozni, és még a padlót is károsíthatja.

Bár a dolgok néhány hétig – vagy akár néhány hónapig – jól nézhetnek ki, a távtartók befugázása károsítja a fuga szerkezeti integritását, és később egy kis “+” alakú repedést fog látni minden egyes távtartó felett a már rég megkötött fugában, mivel a távtartók kopást okoznak bennük (a fugában). Tehát  ne fugázza be a távtartókat semmiképpen. Még akkor is ha a távtartók beragadtak, ki kell őket húzni valahogy, vagy vésővel el kell távolítani a távtartókat, és újra kell fugázni azt a területet.

Lehetőleg megfelelően vágja a csempét

A távtartókat nagyon nehéz megfelelően használni, ha saját maga vágja a csempéket, és nem azok nem teljesen egyenesek vagy egyenletes a vágott felületük. Ha csak egyetlen ferde csempénél is távtartót használ (és a pontatlanság tovább adódik), az az egész projektet felboríthatja. Emiatt javallott, hogy a projekt során használjon kiváló minőségű csempevágót. A jó minőségű csempevágók teljesen egyenes, és egyenletes oldalú vágást biztosítanak, emellett tartósak is. Így biztos lehet benne, hogy egyetlen rosszul vágott csempe sem fogja az egész projektet (vagy egy területet) elrontani.

A vékonyabb fuga általában jobban kezelhető

A vékony fugákkal általában kevesebb gond van a telepítéskor, és utána is ha már elszíneződött és tisztani kell őket, meg a vékonyabb fugák egyre népszerűbbek mind a barkácsolt csempézési projektek, mind a professzionális projektek esetében.

A rendkívül vékony fugák (0.5, 1, 2 mm) azonban csak olyan kiváló minőségű csempéknél használhatók, amelyeknek nagyon egyenletes élük van. Egyes agyag, és kerámialapokat kemencében égetnek, ami a szélesség és a vastagság enyhe eltéréseit (nem mérethelyesek, esetleg enyhén hajlottak is) eredményezi.

Ezeknek a csempéknek legalább 3mm-es fugával kell rendelkezniük az egyenletes és szép eredmények biztosítása érdekében. Ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen méretű távtartót használjon, egyszerűen forduljon a csempe gyártójához, és tájékoztassa őket a projektjének részleteiről. Ez biztosíthatja, hogy a helyes döntést hozza meg a projekt részleteit illetően.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....