Nagy méretű burkolólapok előnyei

  • Olvasási idő:3perc

A nagyformátumú (nagy méretű) burkolólapokat átalakítási és belsőépítészeti projektekhez használják. Bár már jó ideje használják a nagyméretű burkolólapokat, egyre népszerűbbé válnak a nem olyan aprólékos telepítés, a praktikusság, és nem utolsó sorban az esztétikus megjelenése miatt.


Kapcsolódó cikkek


A nagyméretű burkolólapokat aránylag könnyű felszerelni (esetleg a súlya miatt lehetnek nehézségek), különösen, ha megfelelő eszközöket használunk, (például a tappancs amivel megfogjuk), és könnyen karbantarthatók. Ami azt illeti, egy nagyméretű porcelánlap falra burkolása sokkal egyszerűbb, mint a kisebb méretű márvány vagy a természetes kő telepítése. Így, ennyi előnyük mellett nem nehéz belátni, hogy ezek a lapok miért trendik.

Nagy formátumú burkolólap telepítése
Nagy formátumú burkolólap telepítése

A nagyméretű kerámialapokkal lenyűgöző falburkolatok hozhatók létre, míg a nagy formátumú porcelánlapok segítségével látványos zuhanyzót lehet kialakítani.

Mekkora méretűek a nagyformátumú burkolólapok ?

Ezek a burkolólapok méretei legtöbbször 60×120, 60×60, 80×80 cm, az igazán nagy méretűeket pedig 90×180, 100×200 cm méretű formátumokba is lehet kapni. Ezeket sokszor négyzetméter áron számítják, ami azt jelenti hogy egy nagyobb lap biztos hogy nagyobb 1 négyzetméternél, tehát a költségekkel is így kell kalkulálni.

A nagyformátumú burkolólapok előnyei

A nagyméretű porcelán vagy kerámialapok és csempék rendkívül sokoldalúak. Egész falakat vagy padlókat fedhet le kereskedelmi helyiségek belsejében “pillanatok” alatt. Egy nagy térben lévő fal vagy padló burkolása természetes kővel rendkívül nehézkes és hosszadalmas. A nagyméretű lapok sokkal könnyebbek, mint a természetes kövek, és bármilyen felületet vagy mintázatot tudnak utánozni.

A nagyméretű lapok használatának egyik fő előnye még hogy kevesebb az illesztéssel való pepecselés és a fugázás. Ez kevesebb fugázóanyagot és kevesebb fugavonalat jelent. Képes lehet végigfuttatni a kezét a falon vagy a padlón, úgy hogy nem érez semmilyen egyenetlenséget..

A kevesebb fugavonal elegánsabb megjelenést, könnyebb telepítést és kevesebb karbantartást is jelent. A fugát nehéz lehet bizonyos esetekben tisztán tartani, de a nagy formátumú lapoknál ez a művelet is egyszerűbb és gyorsabb, mert sokkal kisebb összhosszúságú fugával kell megbirkózni, ha tisztán akarjuk őket látni.

A nagyméretű porcelánlapok a konyhába

A nagyméretű porcelánlapok nagyszerűek konyhai munkalapoknak. Mivel a porcelán hőálló, egy forró serpenyőt közvetlenül a felületére helyezhet anélkül, hogy a sérüléstől kellene tartania. Ez teszi a nagyméretű porcelán burkolólapokat a konyhai szigetek és pultok egyik lehetséges felületévé.

Ami a foltokat illeti, a porcelán foltmentes is. Gyakorlatilag lehetetlen foltot hagyni egy porcelánfelületen. A márványon és a kvarc felületen lehet foltot hagyni, és nehéz lehet tisztán tartani. Egy porcelánlapot nehéz lehet megkarcolni is. Ez a tartós felület tökéletes a nagy forgalmú területek számára. A fürdőszobától a konyháig vagy akár kereskedelmi helyiségekig a nagy formátumú porcelánlap nagy igénybevételnek is ellenáll.

Nagyformátumú burkolólap telepítése

A nagyméretű porcelán vagy kerámialap beépítése trükkös lehet, ezért azt a megfelelő eszközökkel rendelkező szakembernek kell elvégeznie.  Ezeknek a lapoknak a méretaránya miatt a súly és a szállítás fontos tényezővé válik, amit figyelembe kell venni.  Arra is ügyelnie kell, ha Ön telepíti a lapokat, hogy megfelelően előkészítse a felületet, és háromszorosan ellenőrizze a méréseket. Általában a nagyformátumú lapok telepítését kontaktcementtel ellátott habarccsal rögzítik, és vékony fugákat használnak (1-2 mm) így a lapok úgy néznek ki, mintha a fuga nélkül telepítették volna őket.

A nagyméretű kerámialapoknak rengeteg előnye van, és ezért válnak olyan népszerűvé. Ezenkívül mind a kerámia, mind a porcelán anyagok megjelenése és tapintása a természetet utánozza, és esztétikusan kellemes. A nagyméretű kerámialapok és porcelánlapok a színek és minták széles választékában kaphatók. Bármilyen dekorációhoz találhat megfelelő lapot. A nagyméretű mediterrán stílusú kerámiáktól a modern hatású porcelánokig, a lapok ezernyi lehetősége közül választhat.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik