Fugázás nélküli burkolás hátrányai

  • Olvasási idő:5perc

Lehet-e hézagmentes (fuga nélküli) csempeburkolatot készíteni ? Nos, a rövid válasz az hogy technikailag lehetséges, de inkább ne válassza a fuga nélküli csempe vagy járólap beépítését. Talán elgondolkodik azon, hogy miért. Nem mintha a fugázásnak hozzá kéne járulnia a csempe vagy járólap stabilitásához (hacsak nem beszélünk néhány kivételes esetről), akkor miért van szükség fugára a burkolólapok között ?


Kapcsolódó cikkek


Egyszerűen fogalmazva, a különböző burkolólapokat, például a csempéket vagy járólapokat (a leggyakrabban előforduló burkoláshoz használt elemeket, amik lehetnek bármilyen kemény anyagból vagy kőzetből, kivéve a puha burkolóanyagokat, például PVC vagy vinil amiről most nem lesz szó)  meglehetősen egységes méretűre (szeretnék) gyártják.

Ezért lehet, hogy egy kezdő burkolónak az első gondolata az, hogy fugázás nélkül telepíti a burkolatot, mert akkor azzal nem lesz gondja (ha esetleg barátnak vagy rokonnak készít burkolatot, ahol nincs technikai előírás a burkolás kivitelezéséhez, ahol annak megfelelően kell elvégezni a munkát).

Azzal is lehet érvelni, hogy a fuga nélküli burkolat egyszerűen jobban néz ki, és a munka egységesebbnek tűnik. A tapasztalt kivitelezők vagy burkolók mégis azt fogják mondani, hogy ez nem jó megoldás, és még a legvékonyabb fugázás is nagy különbséget jelent, főleg a burkolat jó minőségének megőrzésében.

Érthető, hogy a legtöbb burkolónak szeretem-nem szeretem kapcsolata van a fugázással. Sok időt vesz igénybe, és aprólékos munkát igényel. De a helyzet a következő: ha azt szeretné, hogy a burkolat tartós legyen, akkor (sajnos) fugázni kell. A fuga nélküli csempék nagyobb eséllyel törnek el, vagy pattannak le róla darabok, ami azt jelentheti hogy azt utána ki kell javítania (lehet hogy hetek vagy hónapok múlva).

Fugázás nélküli csempe törése és lepattanásai
Fugázás nélküli csempe törése és lepattanásai

Ezeket a megfontolásokat szem előtt tartva essen pár szó arról, amiért a fuga nélküli burkolás nem hatékony módszer, hiába esetleg jobban néz ki, olcsóbban kivitelezhető a burkolás és hamarabb befejezhető a burkolólapok telepítése.

A burkolólapok nem egyformák

Lehet, hogy a burkolólapok úgy néznek ki, mintha azonos méretűek lennének, de jó eséllyel biztos hogy van bennük méretpontatlanság. A különbségek viszonylag kicsik lehetnek, és mérés nélkül lehetetlen észrevenni őket, de ezek a kis eltérések is zavarhatják a fugázás nélküli telepítés folyamatát. Amikor a lapokat telepíti akkor ezek az apró szabálytalanságok összeadódnak, így a végeredmény kissé (vagy szembetűnően) szakszerűtlenül fog kinézni. Az utolsó dolog amit szeretne látni, hogy miután órákig dolgozott a burkolólapok telepítésén, észrevegye azt, hogy azok nem megfelelően illeszkednek.

A fugázás lehetővé teszi hogy elfedje a burkolólapokban lévő méretkülönbségeket. Valójában még a legvékonyabb fugával is elérheti azt, hogy a csempék tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, így a végeredmény szép, és szimmetrikus megjelenést tud kapni.

Szennyeződés kerül a lapok közé

Függetlenül a projekt méretétől, bizonyos elemek bejuthatnak a burkolólapok közé ha nincsenek fugázva. Ez lehet por vagy más törmelék, amelyek előbb-utóbb utat találnak a csempék közé, függetlenül attól hogy mennyire tűnik kompaktnak a telepítés. A fugázás megakadályozza az ilyen jellegű problémát.

Órákat tölthet a lapok összeillesztésével, és elégedett lehet az eredménnyel, fuga nélkül azonban mindig lesz egy aprócska rés a csempék között, amely mágnesként vonzza a törmeléket. Idővel ezekben a résekben elég por és törmelék gyűlik össze ahhoz hogy tönkretegyék (elkoptassák vagy kipattintsák) a burkolólapok széleit.

A burkolólapok minimális mozgása

A másik ok, amiért érdemes átgondolni a fuga nélküli burkolás egész koncepcióját, az az, hogy a lapok valamelyest mozognak (dilatáció miatt vagy nehezebb tárgyak súlyától). Mivel a lapok szélei folyamatosan egymáshoz dörzsölődnek, valószínű hogy valamikor lepattannak vagy akár el is törnek. Ami, legyünk őszinték, nem ideális forgatókönyv. A habarcs viszont pufferként működik, és megakadályozza, hogy a csempék érintkezzenek egymással, miközben tágulnak vagy összehúzódnak.

A rektifikált (mechanikusan pontos méretre szabott) burkolólapokhoz is kell fuga ?

Talán hallott már a rektifikált csempékről, és elgondolkodott azon, hogy ezeknél a mechanikusan méretre szabott burkolólapoknál talán nincs szükség fugázásra a beépítéskor.

A rektifikálás egy mechanikus eljárás, amely a csempe szélének meghatározott szögben történő marását jelenti, ami azt sugallja, hogy az burkolólapok azonos méretűek lesznek. Mint ilyen, anélkül telepítheti őket, hogy aggódnia kellene amiatt, hogy a végeredmény egyenetlenül és szakszerűtlenül fog kinézni a nem megfelelő méretpontosság miatt. Az eljárás lehetővé teszi, hogy minden egyes burkolólapnak azonos mérete legyen, körülbelül 0,2 mm-es méretszórással, ami nagyon kismértékű. 

A rektifikáláson átesett lapokkal a közhiedelem szerint el lehet hagyni a fugázást, mivel közel azonos méretűek és tökéletesen vágott széleik vannak. Ez azonban nem egészen így van.

Még ha a rektifikált burkolólapok lehetővé is teszik, hogy elhagyja a fugázást úgy, hogy az eredmény is megfelelőnek tűnik, az lapok szélei még mindig veszélyben vannak a csorbulás vagy a lepattanás veszélye miatt. A tökéletesen vágott élek nem teljesítenek jobban mint a normál lapok amikor súrlódás lép fel, és ilyen téren még mindig számos problémát okozhatnak, ha a fugázás nélküli telepítés mellett dönt.

Az igazság az, hogy a rektifikált csempék vékonyabb fugázást tesznek lehetővé. De az a tévhit, hogy fugázás nélkül is telepíthetőek a fentebb sorolt veszélyek nélkül. A rektifikált csempék nagyon is függenek a fugázástól, ha azt szeretné, hogy a burkolat kiállja az idő próbáját.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik