Beltéri kert ötletek a hidegebb időkre

  • Olvasási idő:4perc

Ha Ön városban él és nincs lehetősége a saját kertjébe kimenni, mert nincs, vagy ha a téli hónapokban is szeretne ehető zöldségeket fogyasztani, vagy egyszerűen csak szereti magát növényekkel körülvenni, akkor miért ne hozhatna létre egy beltéri kertet ? A beltéri kert jellemzői attól függnek, hogy milyen esztétikát szeretne teremteni, milyen tapasztalattal rendelkezik, milyen céllal termeszti a növényeket, és milyen körülmények állnak rendelkezésére.


Kapcsolódó cikkek


Nem tudja, hol kezdje ? Íme néhány kreatív szobakerti ötlet, hogy némi inspirációt nyújtson a kezdéshez.

Beltéri üvegház

Szeretne egy beltéri dzsungelt létrehozni, de aggódik, hogy nincsenek meg a trópusi növények tartásához szükséges feltételek ? Nem gond. Egy nagyobb szobában, zöld szépségekkel teli üvegházi környezetet hozhat létre. Így gondosan szabályozhatja a hőt, a fényt és a páratartalmat.

Szobához hozzátartozó kis üvegház
Szobához hozzátartozó kis üvegház

Dekoratív növényszaporító fal

Ha szeretné bővíteni a növénygyűjteményét, vagy néhányat ajándékba szeretne adni, miért ne nevelhetne néhány dugványt a népszerű vizes (aquapónia) szaporítási módszerrel ? A dugványoknak egy polcot is szentelhet, és üvegedényekbe helyezheti őket, hogy még dekoratívabbá tegye őket. Hetente cserélje ki a vizet, és helyezzen el néhány növényeknek szánt növekedési lámpát a polc fölé, hogy segítse a dugványok gyökeresedését és nevelését.

A falnak is dísze lehetnek a kis palánták
A falnak is dísze lehetnek a kis palánták

Élő zöld növényfal

Ha kevés a hely, vagy ha egyedi “faliképet” szeretne, érdemes megfontolni a növényekkel teli élő falat. Tökéletes egy olyan területre, ahol sok fény van, ráadásul gyönyörű hátteret ad egy semleges térnek. A legjobb, ha hasonló gondozási igényű növényekhez ragaszkodik, mivel egyszerre egyszerre célszerű öntöznie és táplálnia őket.

Dekoratív zöld fal
Dekoratív zöld fal

Japán kert árnyékos helyekre

Néhány Kokedama mohagolyó felakasztása a mennyezetre tökéletes megoldás lehet, ha békés és nyugodt hangulatot szeretne teremteni egy árnyékos élettérben. Ügyeljen arra, hogy nedvesen tartsa őket, mert a nedvesség kulcsfontosságú az életmódjukhoz.

Kokedama golyók lelógatva
Kokedama golyók lelógatva

Megoldás a kezdő szobakertészeknek

Ha még nem foglalkozott szobakertészettel, vagy most mutatja be az első növénygyűjteményét a családnak vagy a barátoknak, akkor érdemes olyan növényeknél maradnia, amelyek könnyen termeszthetők beltérben. A kígyónövények tökéletes alanyok erre a feladatra.

Kezdő kertészeknek ajánlott kígyónövények
Kezdő kertészeknek ajánlott kígyónövények

Nedvességkedvelő fürdőszobai növények

A fürdőszobák tökéletes környezetet biztosítanak a nedvességet kedvelő növénygyűjtemény számára. Ráadásul remek kiegészítő stresszoldó lehet, amikor a kádban pihen. A fürdőszobai környezetet kedvelő növények szeretik a meleg, párás, levegőt és a gyenge fényviszonyokat.

Tegyen a fürdőszobába is növényeket a jobb hangulatért
Tegyen a fürdőszobába is növényeket a jobb hangulatért

Kreatív minikert

Ha nem szeretné, hogy a lakásban mindenhol növények legyenek, akkor helyette kisebb növényekből álló terráriumot is kialakíthat. Érdekesen néznek ki, és lehetővé teszi hogy olyan növényeket termesszen, amelyeket másképp nem tudna szobai környezetben gondozni, és szabadjára engedheti a kreativitását.

Kis helyekre való minikertek
Kis helyekre való minikertek

Növények a Boho stílus kiegészítésére

Nem számít, hogy milyen stílusú otthona van, vannak olyan szobanövények, amelyek kiegészítik azt. Ha a nyugodt és hangulatos boho dekoráció rajongója, akkor az olyan leveles növények, mint a monstera és a kocsányos indák választása jól működhet a térben.

Boho stílus növényekkel gazdagítva
Boho stílus növényekkel gazdagítva

Gyógynövény-gyűjtemény egy napos ablaknál

Ha egy napos ablakpárkányon vagy annak közelében van hely, alakítson ki egy kis szobai fűszerkertet. Ez a tökéletes módja annak, hogy egész évben friss fűszernövényekkel rendelkezzen. Néhány könnyen termeszthető fűszernövény a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és az oregánó.

Használjon kis egy ablakot gyógynövények részére
Használjon kis egy ablakot gyógynövények részére

Alacsony karbantartást igénylő kaktuszok kollekció

A kaktuszok nem csupán szinte gondozásmenetes növények, amelyek száraz otthoni környezetben is jól érzik magukat, hanem szokatlan formájukkal és megjelenésükkel olyanok mint valami díszes szobrok. Ha otthonában kaktuszgyűjteményt helyez el, azzal fókuszpontokat teremthet a térben, a nagyobb kaktuszok pedig beszédtéma lesz a vendégek körében. Csak tartsa a tüskés növényeket háziállatok vagy kisgyermekek számára elérhetetlen helyen.

Kaktusz dekoráció
Kaktusz dekoráció

Javítsa fel a pihentető kuckót növényekkel

Tanulmányok azt mutatják, hogy a növényekkel körülvett környezet segíthet csökkenteni a stresszt. A növényekkel teli térben kialakított pihentető sarok tökéletes módja annak, hogy kikapcsoljon és élvezze a nyugalmat.

Kis kuckó növényekkel
Kis kuckó növényekkel

Dekoratív növényi polcok

Ha egy sor könyvespolc teljes egészében a növénygyűjteményének van szentelve, az nem csak jól néz ki, de a gondozásukat is megkönnyíti. Minden növénye egy helyen van az öntözéshez, és akár elkülönítve tudja őket gondozni.

Fogja be a polcokat is a növények számára
Fogja be a polcokat is a növények számára

Trópusi gyűjtemény

Teremtsen egzotikus virágokkal, színes levelekkel és kúszó indákkal teli beltéri dzsungelt a beltéri termesztésre alkalmas trópusi növények választékával. Víz, páratartalom és fényigényük miatt gondozásuk egy kicsit több odaadást igényel, de a hangulat, amelyet otthonában teremtenek, megéri a fáradságot.

Akár ilyen szinten is körülveheti magát növényekkel
Akár ilyen szinten is körülveheti magát növényekkel

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....