Népszerű kőzet burkolólapok kinti használatra

  • Olvasási idő:4perc

Ha már eldöntötte hogy a kinti terület egy részét vagy a teraszt leburkolja, akkor nézzük meg néhány, kőzetből lévő burkolólap anyagot, amik a legnépszerűbbek, és amelyek alkalmasak a kinti környezeti hatások “elviselésére”.


Kapcsolódó cikkek


Kerámia

A kerámia az enyhe időjárási viszonyokat és a nem nagy terhelésű kültéri használatot is bírja, de nem olyan erős, mint más kültéri burkolólapok. Emiatt kerámiát csak fedett teraszok vagy olyan területre érdemes választani, amelyeken nem túl nagy a (fizikai) igénybevétel. És ne feledje, nem minden kerámiacsempe készül egyformán.

Kerámiaburkolat az erkélyen
Kerámiaburkolat az erkélyen

Egyes típusok gyengébbek vagy erősebbek, mint mások, ezért győződjön meg róla, hogy tartós opciót választ. Attól függően, hogy milyen minőségűt vásárol, a kerámia megfizethető választás lehet, de az árakban nagy a szórás a felület, minta, és a kialakításuk miatt.

Porcelán

A porcelán lapok egy nagy sűrűségű és erős anyag, ami jó választás kültéri használatra. De győződjön meg róla, hogy kültéri használatra alkalmas porcelánlapot vásároljon, és a kemény tárgyaktól származó ütésszerű behatásoktól kímélje.

Porceláncsempével burkolt kinti terület
Porceláncsempével burkolt kinti terület

A beltérre szánt porcelánlapoknak gyakran fényes a felülete, amely nagyon csúszóssá válik ha nedves lesz, ezért nem annyira alkalmas kintre.

Pala

A pala a természetes kövek egyik fajtája, bár a műpalával (eternit) ki szokták váltani Ez a burkolólapok tartósak és erősek, és jellegzetes, természetes felületi textúrával is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy csúszásmentes lesz anélkül, hogy bármilyen felületi kezelést kellene alkalmazni.

Palalapokból készült sétány a kertben
Palalapokból készült sétány a kertben

A pala többféle színben is megtalálható, beleértve a sötét színeket, mint a fekete és a szürke, és az élénkebb színeket, mint a zöld vagy a narancssárga, a palából is több fajta létezik mint például a zöldpala, turmalinos pala, gránátos pala, glaukofánpala. amelyek a bennük lévő kísérő anyagot mutatja.

Gránit

A gránit, egy másik természetes kő, amelyekből gyönyörű beltéri munkalapokat lehet készíteni, de ha kintre vannak telepítve akkor felületkezeltet (vagy csak szigorúan kinti használatra valót) kell vásárolni. A gránit amellett, hogy csúszós, porózus anyag is.

Gránitlapok kültéren
Gránitlapok kültéren

Más szóval, ha néhány évente nem tömítjük őket, akkor magába szívja a nedvességet, és foltok vagy egyéb nem kívánatos megjelenéssel kapcsolatos gondok adódhatnak.

Beton

A betonlapok olcsóbb megoldást kínálnak a “kőből” készült kültéri padlóhoz. A gyártók a betonlapokat a megfelelő textúrát alakíthatják ki és színezik, ha kinti burkolólaponak szánják, hogy úgy nézzen ki mint a természetes kő. Ezáltal otthonának csúcskategóriás megjelenést biztosíthat a drágább anyagok költségének a töredékéért.

Betonlapok
Betonlapok

A betonlapok tartósak, és ellenállnak a zord időjárásnak és a nagy igénybevételnek, néhány évente azonban újra kell majd tömítenie a felületüket hogy a megjelenésük sokáig újszerűnek hasson.

Travertin

A travertin, vagy travertino, egy természetes kőzet, amely gyönyörűen textúrált és színű lapokat eredményez. Ez a kőzetfajta kemény, de egyenetlen (kis gödröcskék vannak bennük) a felülete (hacsak nem csiszoltak a járófelületek), amely idővel szennyeződéseket “gyűjthetnek”.

Travertin burkolat
Travertin burkolat

Ezt a problémát elkerülheti, ha a felületet felpolírozza (vagy eleve olyat vásárol), hogy sima legyen, ha azonban ezt választja, akkor nedvesen csúszósak lesznek a lapok.

Szappankő

A szappankő szintén természetes kő, de nem porózus. Ez ellenállóvá teszi a foltokkal és más típusú vízkárokkal szemben. Emellett ellenáll a nagy hőnek és a fagyos hőmérsékletnek is. Emiatt a szappankő szinte bármilyen éghajlatra jó választás. Ha a medencéje köré keres burkolatot, akkor érdemes megfontolni a szappankő választását.

Szappankő
Szappankő

Mészkő

A mészkő egy puha kőzetfajta, ami azt jelenti, hogy könnyen karcolódhat és sérülhet, ezért nagyobb fizikai behatásoktól távol kell tartani. Az ilyen kőzetből készült lapokat gyakran kell tömítenie, hogy megelőzze a vízkárokat. Bár a homokkőnek gyönyörű a textúrája, még törékenyebb és sérülékenyebb, mint a mészkő.

Mészkő járda telepítéskor
Mészkő járda telepítéskor

Homokkő

Mivel ez a kőzetfajta az idők során összepréselődött homokrétegekből áll, puha, és nem viseli jól a karcolásokat és a nagyobb igénybevételt. A víz is sok problémát okozhat a homokkőnek. De ha gyakran tömíti és nem nagy igénybevételű területre van telepítve, akkor ezek a fajta kőzetlapok gyönyörű kiegészítője lehet az udvarának.

Homokkő burkolat
Homokkő burkolat

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....