Konyhai felújításoknál fellépő késedelmek minimalizálásához tippek

  • Olvasási idő:4perc

Számos iparághoz hasonlóan az építőipart is a közelmúlt történéseinek (orosz-ukrán háború) következtében súlyos ellátási problémái adódtak (és ki tudja meddig tart). Ez, valamint a lakásfelújítási, bővítési és javítási projektek iránti szinte töretlen kereslet fennakadásokat okoz.


Kapcsolódó cikkek


A konyha felújítása továbbra is az egyik legnépszerűbb lakásfelújítás. A késések és a fennakadások azonban a projekt méretétől függetlenül normává váltak. Nézzünk neg egy-két tippet arra vonatkozóan, hogy miként lehet megbirkózni a hosszabb átfutási idővel (ha nincs raktáron a kiszemelt termék) és késedelmekkel.

Rendelje meg konyhai készülékeit, építőanyagait időben

Az építési projektek szinte minden területén szokatlanul hosszú átfutási idők vannak most. A konyhai készülékek esetében is jelentős ellátási lánc, és ezáltal a kiszállítási időkkel is problémák adódnak, ha azok nincsenek készleten.

A konyhai készülékek és az építőanyagok tekintetében legyen előrelátó, és rendeljen meg mindent időben
A konyhai készülékek és az építőanyagok tekintetében legyen előrelátó, és rendeljen meg mindent időben

Előfordulhat, hogy az a konyhai készülék, amelynek a felkutatásával sok időt töltött, nem lesz raktáron, amikor leadja a megrendelést. Egyes készülékek esetében ilyen esetben több hetes átfutási idővel is számolhatunk, amíg a házunkhoz kiszállítják, vagy amikor érte mehetünk az üzletbe. A legtöbb konyhafelújításnál nem lehet megengedni ennyi átfutási időt.

Például egy 12 hónapra tervezett nagyobb építkezésnél is 5-6 hónappal jó ha előre rendelni meg az építőanyagokat vagy eszközöket. Így egy sima konyhai felújításnál is érdemes, jóval a projekt kezdete előtt megrendelni a kívánt konyhai készülékeket, eszközöket, építő, és burkolóanyagokat.

Elkeserítő az, amikor sok időt és energiát fektetett valaminek a felkutatásába, csak hogy utána rájöjjön, hogy az átfutási-kiszállítási idő irreális az Ön projektje számára. Érdeklődjön a beszállítóknál, hogy képet kapjon az átfutási időkről és a rendelkezésre állásról. Ha pedig eldöntötte, hogy mit, vagy milyen konyhai készüléket szeretne, a lehető leghamarabb adja le a megrendelést (emlékeztetve, akkor ha a kiszemelt konyhai készülék nincs raktáron).

A korai megrendelés nemcsak a megfelelő időbeni kiszállítást biztosítja (segíti elő), hanem segít az áremelkedések leküzdésében is. Folyamatosan áremelkedéseket tapasztalunk, amik szinte mindennaposak az építőanyagok, de a háztartási berendezések esetében is. Tehát minél hamarabb leadja a rendelését, annál jobb jár anyagilag is.

Támaszkodjon a szakértőkre

A konyha tervezője (ha tervezőt vesz igénybe) vagy a konyhai eszközei értékesítője, vagy beszállítója rendelkezik a legfrissebb átfutási-kiszállítási időkkel és árral kapcsolatos információkkal. Ők legtöbbször heti, (vagy akár napi) jelentéseket kapnak arról, hogy mi mikor érkezik raktárkészletre, mi nem lesz elérhető, milyen termékcsaládok szűnnek meg, és milyen árképzést kell alkalmazniuk.

Ez a valós idejű információ azt jelenti, hogy a konyhai készülékek, vagy a hozzávaló építőipari anyagoknak a beszállítója-értékesítője van a legjobb helyzetben ahhoz, hogy tanácsot adjon Önnek, és szükség esetén alternatívákat javasoljon a készülékek, vagy építőanyagok, burkolóanyagok tekintetében.

A legtöbb beszállító úgy igazította a kínálatát az ellátási problémákhoz, hogy a nehezen beszerezhető termékeket kivette a kínálatból. Amit nem tudnak beszerezni, azt leveszik a listáról, mert nincs értelme olyasmit kínálni a vásárlónak, amit nem kaphat meg. Amikor, (vagy ha) konyhai eszközök, vagy például a konyhába való burkolóanyagok bemutatótermébe látogat, mindig kérdezze meg, hogy az, amit kinéz, elérhető-e. Ne csüggedjen, ha nem kapja meg pontosan azt, amit szeretne, hiszen rengeteg alternatíva létezik.

Tervezzen a késésekre

Sajnos még ha jól szervezete meg a konyhai felújítást, és mindent megrendelt, akkor is előfordulhat, hogy késésekkel kell számolnia. Az építési projekteknél most is előfordulnak olyan késedelmek, amelyekre senki sem tud befolyást gyakorolni. A tetőfedő elemek, ablakok és más, a ház felújításához szükséges anyagok is nehezen voltak beszerezhetők az elmúlt hónapokban (vagy csak nagyon drágán), ezért ha (csak) a konyhát kívánja rendbetenni, akkor is számítson előre nem látható késésekre.

Tehát rendeljen meg mindent, amit csak tud (lehetőleg minél korábban), hogy megelőzze a hosszú átfutási-kiszállítási időket, és beszéljen a beszállítókkal, értékesítőkkel hogy szükség esetén tudnak-e készletet fenntartani az Ön számára. A szakemberekről nem is szólva, akiknek néha hónapokra előre be vannak tervezve az építési, szerelési vagy felújítási munkák.

A szakemberekről is gondoskodjon időben
A szakemberekről is gondoskodjon időben

Ezek a tippek nem csak kizárólag a konyha felújítására vonatkoznak. Mostanában nem csak az építőanyagoknak, hanem a háztartási készülékeknek az ára is emelkedik, és ezenfelül a hozzáférhetőségük bizonytalan (főleg ha nincsenek raktáron). Ezért legyen előrelátó, ha építési vagy felújítási projektbe fog.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....