Mi a teendő, ha a kazán áramszünet után nem működik ?

  • Olvasási idő:3perc

Sajnos télen, amikor a fűtési szezon javában zajlik, akkor is előfordulnak áramszünetek, és azok a kazánok amelyek vezérléséhez vagy a működéséhez villanyáram szükséges, lehet hogy gond adódik az elindításával. Ha a kazán áramszünet után nem működik, vagy nem akar “beindulni”, ne essen pánikba, általában nagyon egyszerűen újra működőképessé lehet őket tenni.


Kapcsolódó cikkek


Még ha gázkazánja is van, akkor is elektromos áram szükséges a működéséhez (a begyújtószikrához vagy a vezérléséhez). Ezért előfordulhat hogy áramszünet után a kazán általában nem kapcsol be, ami azt is jelenti egyben, hogy nem lesz fűtés.

Áramszünet után adódhatnak gondok a kazán újraindításával
Áramszünet után adódhatnak gondok a kazán újraindításával

A szén vagy fatüzelésű kazánoknál általában az okoz gondot hogy a keringetőszivattyú leáll fűtés közben, amikor az égéstérben ég vagy parázslik a fűtőanyag, mert ilyenkor akár a kazán tönkre is mehet (szélsőséges esetben akár fel is robbanhat), mert nem tudja a melegvizet forgatni a kazánon keresztül.

Ennek kivédésére be lehet (kéne) szereltetni egy olyan hasonló szünetmentes áramellátást biztosító szerkezetet (szünetmentes tápegység) mint amilyeneket a számítógépeknél egyesek használnak. Így, még ha áramszünet is áll elő, akkor a szünetmentes tápegység akár több órán keresztül tudja működtetni a keringetőszivattyút.

Szünetmentes tápegység a biztonságért
Szünetmentes tápegység a biztonságért

Miért nincs áram alatt a kazán az áramszünet után ?

Áramszünet esetén a termosztát és az időzítő órák visszaállnak az eredeti beállításokra. Ez azt jelenti, hogy a kazán nem a megfelelő időpontokban kapcsol be és ki, és ennek következtében a fűtés sem indul be.

Hogyan “javíthatja” meg a villanyszünet után leállt kazánt ?

Mielőtt szakemberhez fordulna, néhány dolgot megpróbálhat, ha gáz, vagy olajkazánja nem működik a villanyszünet után.

Ellenőrizze a kazán időzítőjét 

A legtöbb kazánon lévő digitális óra az áramkimaradás után visszaáll, és az áramkimaradás után kézzel kell újraprogramozni a helyes dátumra és időpontra. Ha nem tudja, hogyan kell ezt elvégezni, olvassa el a kazán kézikönyvét.

Áramszünet után a kazán vezérlése általában az alaphelyzetre szokott visszaállni
Áramszünet után a kazán vezérlése általában az alaphelyzetre szokott visszaállni

Állítsa vissza a kazánt alaphelyzetbe 

Minden kazánban van egy visszaállító (reset) gomb, csak meg kell találni, ha nem azonnal nyilvánvaló. Ha nehezen találja meg, nézze meg a kézikönyvét. A kézikönyv útmutatást ad a kazán visszaállításához is. Általában a reset gombot kell megnyomni és öt másodpercig lenyomva tartani. Ha ez sikerül, a kazán néhány perc múlva begyullad. A hibakód is eltűnik, és a piros vagy narancssárga helyett zöld (megfelelő működést jelző) fény jelenik meg.

Mi a teendő, ha áramszünet után nem tudja újraindítani a kazánt ?

Ha áramszünet után nem tudja semmilyen módon újraindítani a kazánt, akkor itt az ideje, hogy kapcsolatba lépjen a kazán gyártójával, vagy egy képzett, kazánokhoz értő szakemberrel.

Tipp: Ha nincs áram, nincs fűtés sem, ezért amíg a szerelőre vár, csukja be az ablakokat és az ajtókat, hogy a hőt csak néhány helyiségben tartsa bent. Használja a redőnyöket, és öltözzön meleg ruházatba. Az áramkimaradás esetére mindig legyen kéznél egy zseblámpa működő elemekkel. Hálás lesz érte, ha pont az esti órákban, sötétben kerül sor az áramszünetre.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....