Milyen padló legyen a fürdőszobában ?

  • Olvasási idő:5perc

A fürdőszoba padlóburkolatának kiválasztásakor fontos, hogy figyelembe vegye a stílusát, a költségvetését és az életstílusát. Ez az egyszerű útmutató a népszerű fürdőszobai padlóburkoló anyagokról, mint például a kerámiacsempe, a vinyl és a laminált padló, segíthet a választásban.


Kapcsolódó cikkek


Ha a fürdőszoba átalakítását tervezi, az egyik legfontosabb döntés az, hogy milyen típusú padlóburkolatot szeretne beépíteni. Számos különböző fürdőszobai padlóburkolati lehetőség létezik, többek között vinyl, csempe, fa, laminált padló és még sok más.

Mielőtt döntést hozna a fürdőszobai padlóburkoló anyagokról, vegye figyelembe az igényeit és a rászánt összeg nagyságát. Padlófűtéses aljzatburkolat beépítését tervezi ? Ha igen, válasszon olyan anyagokat, amelyek a legjobban kedveznek ennek a fajta fűtésnek. És mennyit hajlandó költeni ? Egyes anyagok, például a csúcskategóriás csempe vagy kőzetlapok, drágábbak mint más hasonló kinézetű burkolólapok, amik esetleg még megfelelnek Önnek.

Most nézzük meg a fürdőszobai padlóburkolati lehetőségeket, és azonosítsuk az egyes előnyeiket és hátrányaikat.

Kerámia

A fürdőszobák egyik legnépszerűbb padlóburkolata a kerámiacsempe. Tiszta, klasszikus megjelenést kínál, amely emellett rendkívül tartós, vízálló és foltálló. A fürdőszobai elcsúszásos balesetek elkerülése érdekében válasszon olyan csempét, amely tanúsítottan csúszásgátló (legalább R10-es csúszásgátlás értékűt).

Hatszögletű csempelapokkal burkolt fürdőszoba padló
Hatszögletű csempelapokkal burkolt fürdőszoba padló

A csúszásgátlási értékek jelentése száraz cipővel való használatkor

  • R9: sima felület.
  • R10: csúszásmentes felület.
  • R11: fokozottan csúszásmentes.
  • R12: maximális csúszásmentesség.

Hátránya, hogy a kerámiacsempe hideg érzetet kelt a láb alatt, hacsak nem padlófűtéses rendszer fölé kerül, ami okos befektetés egy olyan fürdőszobában, ahol fontos, hogy mezítláb is melegnek érezzük a padlót. A kerámiacsempe telepítése viszont még a tapasztalt barkácsolók számára is trükkös lehet, ezért ezt jobb ha burkoló szakember végzi.

A fürdőszobai csempézett padló kialakításakor vegye figyelembe a színt is. Bár a fehér fürdőszobai csempék jól néznek ki, gyakran nehéz tisztán tartani őket. A szürke fürdőszobai csempék viszont a kívánt semleges hatást nyújtják anélkül, hogy nehéz lenne karbantartani őket. Ezenkívül, ha a zuhanyzónak, kádnak vagy más fürdőszobai elemek is csempézve vannak, akkor fontolja meg ugyanannak a színsémának vagy dizájnnak a beépítését a többi csempézett felületre is.

Méretüket tekintve a fürdőszobai padlólapok általában 20 centimétertől akár a nagy formátumú (akár 1,2 méter) méretig terjedhetnek. A kisebb csempék több munkát igényelhetnek, és így többe kerülhet a telepítésük is. A nagyobb csempék általában gyorsabban telepíthetők, és segítenek abban is, hogy a tér nagyobbnak tűnjön. Ha azonban túl kicsi a hely, akkor kénytelen kisebb méretű csempéket választani (hogy ne kelljen sokat vágni őket), ami szintén növelheti a munkadíjat.

Vinyl (vinil) vagy linóleum fürdőszobai padlóburkolat

Az egyik legköltséghatékonyabb fürdőszobai padlóburkolati anyag, a vinyl (PVC), mert könnyen tisztítható, vízálló és foltálló. Ha kiváló minőségű vinyllemezt vagy linóleumot választ, azzal csökkentheti a varratokat, amelyek alá beszivároghat a víz. A filc vagy a hab alátét puhábbá teszi a vinylt, mint a fát vagy a csempét, ami hasznos a fürdőszobákban, ahol a nedves padlón gyakoriak a csúszásos balesetek, bár a vinyil is elég csúszósnak számít, ezért a textúrázott felületűek a megfelelők az ilyen helyiségekben.

Dekoratív vinyl csempék
Dekoratív vinyl csempék

A tapasztalt barkácsolók meg tudják oldani a vinyl padlóburkolat telepítését, de a nagyméretű fürdőszobák esetében, ahol a varratok összeillesztése szükséges, ajánlott a szakemberek segítsége.

Parafa padlóburkolat a fürdőszobákban

A paratölgy kéregből készült parafa egy rendkívüli és megújuló erőforrás, ráadásul környezetbarát. Ellenáll a penésznek, a penészgombának és a vízkárosodásnak, így a parafa padló tökéletes a fürdőszobában, ezenfelül meleg érzetű és puha, de csak tömített fedőrétegű parafát használjunk a fürdőszobai használatra.

Tekercses parafa
Tekercses parafa

A poliuretán fedőréteg megvédi a parafát a nedvességgel szemben (viszont a parafa padlót néhány évente újra kell tömíteni a nedvesség elleni védelem érdekében). A parafa fürdőszobapadló beépítése trükkös lehet, és a legjobb, ha szakemberre bízza.

Bambusz fürdőszoba padlóburkolat

A bambuszból készült bambuszpadló egy fenntartható erőforrásból készült, környezetbarát és a költségvetést kímélő padlóburkolat, amely átlagosan a keményfa padló árának mindössze a felébe, kétharmadába kerül. Fürdőszobai padlóburkolatként az okos választás a mesterséges bambusz (a tömör bambusz helyett), mivel az ilyen lapok rendkívül tartósak és ideálisak nedves környezetben. Emellett egyszerűen telepíthetők, és a sérült darabok könnyen cserélhetők.

Bambuszpadló fürdőszobai használatban
Bambuszpadló fürdőszobai használatban

Viszont ne feledje, hogy az olcsó bambuszpadló könnyen karcolódik, ezért a bútorok mozgatásakor úgy kell kezelni mint a keményfát, és védőbetéteket kell rakni a bútorok lábaira.

Fa és laminált fürdőszoba padló

Az időtlen választás, amely ritkán veszít népszerűségéből, az a keményfa padló, ami meleg és klasszikus megjelenést kölcsönöz a fürdőszobában. A rétegelt lemezzel alátámasztott valódi fafurnérból készült műfa jobban ellenáll a nedvességnek, mint a tömör fa, és jó választás a nedves helyiségekben.

Lamináltpadló a fürdőszobában
Lamináltpadló a fürdőszobában

Számos opció létezik, amelyek ellenállnak a nagy lábforgalomnak és vízállóak. A költségvetés-barát fürdőszobai laminált padló a fa megjelenését adja, de valójában két kopóréteg közé préselt famagból álló burkolati anyag, ami kivételesen karc és foltálló.

Ha fából készült fürdőszoba padlót fontolgat, tudnia kell, hogy a vizet nem szereti, és egy csőtörés vagy tartósan vízben állás komoly és drága károkat okozhat bennük. Ezért ha fából készült padlót szeretne a fürdőszobába, akkor azt többszörös felületi védőréteggel kell ellátni, ami lehet lakk, vagy valamilyen poliuretán alapú bevonat.

Manapság már annyiféle védőbevonat fajtát lehet kapni fára, hogy ha nedves helyiségbe szeretne fapadlót, akkor azt is könnyen megvalósíthatja a modern védőbevonatokkal.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....