Hogyan távolítsuk el a karcolásokat a fapadlóról ?

 • Olvasási idő:4perc

A jól karbantartott fapadló növeli otthona esztétikáját. A fapadlókon lévő karcolások azonban lecsökkentik a fapadló fényes megjelenését és rontja az esztétikáját. Ha háziállatok és kisgyerekek is velünk laknak, akkor szinte lehetetlen megelőzni a kisebb karcolásokat, de a nehéz bútorok védőtalp nélküli lába és a nagy gyalogos forgalom is súlyos károkat eredményezhet a fapadlón.

A fapadló aránylag kényes a karcolásokra, de vannak megoldások a kezelésére
A fapadló aránylag kényes a karcolásokra, de vannak megoldások a kezelésére

Kapcsolódó cikkek


Még a vízkár, a penész és a fakedvelő (például a szú) állatok is hagyhatnak nem túl kívánatos nyomokat. A kár súlyossága határozza meg, hogy melyik módszer a legjobb a fapadló karcolásainak kezelésére. 

Tisztaság megőrzése

Semmi sem növeli annyira a karcolások mennyiségét, mint a por, ami csiszolóvászonként hat a fa felületére, ezért a napi vizes felmosás nem csak a tisztaság miatt szükséges, hanem a fapadló minőségmegtartását is szolgálja. Ha a karcolásokat kívánja kijavítani, akkor azelőtt óvatosan tisztítsa meg a fapadlót porszívóval vagy vizes felmosással hogy a károk jobban látszódjanak az Ön számára, és a fafelület befogadóbb legyen a javítóanyagokkal.

Felületes karcolások javítása

A felületes karcolások csak a padló legfelső felületét érintik. Ezek kijavítására használjon diót (igen, az ehető részét) a karcolások kitöltésére. Dörzsölje be erősen a diót a karcolásokba, mert a dióban lévő sűrűbb állagú olajok a dörzsölés hatására kitöltik a fa kisebb karcolásait, és meglepő módon nagyon jól működnek.

Egy másik természetes házi gyógymód a kókuszolaj. Vigyen fel egy kis mennyiséget, és dörzsölje bele a karcolásba, lehetővé téve neki, hogy behatoljon a fába. Törölje le a felesleget, és szükség esetén ismételje meg az eljárást, ezáltal a fapadló is fényesebbé válik egy ideig.

További megoldások felületes karcolások esetére

Használjon almaecetből és olívaolajból készült oldatot. Keverje össze a kettőt, és a keveréket vigye fel a karcolásra. Hagyja hatni néhány percig, mielőtt letörli. Vagy, dörzsölje át a karcolást egy viaszdarabbal, (a hagyományos gyertya is megteszi) hogy kitöltse azt, utána erősen törölje át egy tiszta ronggyal a javított felületet, hogy a felesleg eltűnjön.

Kisebb karcolások javítása

A kisebb karcolások már áthatolnak a védőbevonaton és károsítják a fa felületét. A felületi karcok esetében megbízható módszer a radír használata, ami különösen jól használható a műfán. Itt is a dörzsölés hatására a “radíranyag” bekerül a karcolásokba azt eltüntetve.

További lehetőségek a kisebb karcolások javításához

 • Dörzsölje át a területet fapáccal, hogy behatoljon a nyers fába, majd törölje le.
 • Használjon fa-felületrestaurátorokat, amelyek ideálisak a padló felületén keletkezett kisebb karcolások kezelésére.
 • Lakkozza le a padló, mert a lakkrétegnek is van bevonó hatása, amellett a padló is fényes lesz.

Mély karcolások kezelése

A mély karcolások és horzsolások a fapadlón nagyobb precizitást igényelnek a javítás során. A kemény fapadlók mélyebb karcolásainak kezelésénél használjon kitöltőanyag(általában finom fűrészpor) és gyanta keverékét. Egyszerűen töltse ki a karcolást a gyantás kitöltőanyaggal és száradás után csiszolja le, hogy egyszintbe kerüljön a felülettel, majd törölje át a javított felületet a megfelelő színű páccal, hogy a padló színéhez igazodjon. 

Egy másik lehetőség, hogy színezett fagittet használ, és egy műanyag gittkéssel tölti ki a mély karcokat. Várja meg még megszárad és megkeményedik a fagitt javítóbevonat, utána csiszolja le, majd zárja le egy réteg poliuretán bevonattal.

Erős kopás és elhasználódás

Ha az egész padlót karcolások és horzsolások borítják, a legjobb megoldás az egész padló újrafényezése lehet. Bérelhet egy csiszológépet a barkácsboltban, és maga is megcsiszolhatja a padlót. Ez határozottan sok munka, de nagy pénzt takaríthat meg a munkaköltségen. Ennek a barkácsolási módszernek az a további előnye, hogy lehetőséget ad arra, hogy a padlót tetszés szerint fesse és tömítse, ahelyett, hogy ragaszkodna az eredeti színhez. Ha viszont nem érzi magát késznek egy ilyen munkára akkor hívjon szakembert.

A fapadló állapotának megőrzése

Ha a fapadló karcolásaitól való megszabadulás kemény munkája után szeretné megelőzni a jövőbeli hibákat akkor itt van néhány hasznos tipp:

 • Kerülje a tárgyak, különösen a székek és a nehéz bútorok padlón való vonszolását.
 • Vágja le a háziállatok körmeit, és szerezzen be egy kaparófát a macskáknak.
 • Kerülje a csiszoló hatású tisztítószereket.
 • Szükség esetén kezelje a fafelületet még a kisebb karcolások esetén is.
 • Használjon szőnyegeket, a nagy forgalmú területeken.
  Ne felejtse el felületkezelni a fafelületet. Ez a bevonat megvédi a padlót a mindennapi kopástól, de időnként azt is újra el kell végezni (2-4 év).
 • Ha új fapadlója van, tartsa kéznél a specifikációit, hogy évekkel később is könnyen karbantarthassa a padlót a megfelelő termékkel.
 • Ha nem tudja, hogy mit kéne használni a kezelésekhez, akkor kérdezzen meg egy melegburkoló szakembert, hogy a piacon lévő számos választási lehetőség közül, beleértve az olajalapú poliuretánt, a vízalapú poliuretánt, a viaszbevonatot, a lakkot, a pácot, meghatározza a legjobb kezelési módszert a fapadlónak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....