Megoldások egy fenntarthatóbb és zöldebb építőipar jövőjéért

 • Olvasási idő:5perc

Talán nem gondolja, hogy az építőipart irányító emberek bármit is tesznek a bolygó megmentéséért, de ez nem így van. A közhiedelemmel ellentétben rengeteg különböző innovációt vezetnek be, amelyekkel az építőipar jövője fenntarthatóbb lesz mint manapság. Bár az építőiparról köztudott hogy “nehezen mozdul”, azért vannak törekvések és kritériumok a fenntarthatóbb és zöldebb épületek építéséhez.


Kapcsolódó cikkek


A közeljövőben valószínűleg minden építőipari cégnek és vállalatnak meg kell felelnie bizonyos szintű fenntarthatósági szabályzatoknak, előírásoknak vagy tanúsítványoknak. Ami bizonyos nehézségeket fog okozni a megszokott építési folyamatokban, de az új, fenntarthatóan felépülő épületekben lakó és dolgozó emberek egészsége, és az épület környezetre gyakorolt minimális hatás elérése érdekében ez nem nagy ár, sőt a későbbiekben követelménynek kell lennie.

Fenntartható építkezés, fenntartható jövő
Fenntartható építkezés, fenntartható jövő

Viszont sok ember számára nem egyértelmű hogy mi is valójában a zöld építés. Elvégre, hacsak nem az építőiparban dolgozik, nagy az esélye annak, hogy nem tudja hogy az építésnél mi az a fenntarthatóság vagy a zöld építés. 

Röviden összefoglalva, a zöld építés az új szerkezetek olyan létrehozását és a meglévő szerkezetek olyan átalakítását célozza, hogy azok a lehető legtöbbet hozzák ki a fenntarthatósági potenciáljukból, és a lehető legkörnyezetbarátabbá váljanak.

Ez számos különböző módon történik – a fenntartható anyagok használatától kezdve a régi bútordarabok újrahasznosításáig, stb -, aminek a célja egy fenntarthatóbb jövő megteremtése, épületről épületre haladva (építve). Az egyéb előnyök között szerepel az életminőség javítása, a költségek csökkentése, a nyersanyagok megőrzése, a hulladék minimalizálása és az üvegházhatás elleni küzdelem.

Kihívások és lehetséges problémák

Bár a fenntarthatósággal kapcsolatos fogalmak amellett hogy rendkívül praktikusak, nagyon hasznosak és szépen hangzanak, nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenki áll készen arra, hogy elfogadja a zöld épület filozófiát, és hogy ez a szemlélet még mindig számos kihívással néz szembe. A probléma természetesen a pénzzel és az építőipart irányítók nyitottságával kapcsolatos, amik útját állják a fenntarthatóság szélesebb körű bevezetését.

Mivel a házak és épületek építésének módja már régóta bevált mechanizmusokon alapszik, a váltás a zöldebb építési módszerek felé nem mindig olyan egyszerű, és nem is megy egyik napról a másikra. Az embereket tájékoztatni kell, és meg kell érteniük, hogy milyen előnyei vannak a zöld építésnek, és hogyan profitálhatnak ebből az elképzelésből. 

Emellett néhány ilyen ötlet meglehetősen költségesnek bizonyulhat, különösen, ha még soha nem használták őket, és ez azt okozza, hogy sok építőipari vállalat még mindig nagyon fél a zöld építési lehetőségekre való átállástól.

Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy nyomon kell követni, mi hogyan történik az építkezéseken, és az is fontos, hogy a fenntarthatóbb építéssel kapcsolatos teendők és információk kommunikációja a csapat minden résztvevő tagjával megtörténjen.

Az egyéni megközelítés és amit Ön tehet

Végső soron a zöld építésben rejlő hatások és lehetőségek maximalizálásának legjobb módja az, ha minél több ember számára elérhetővé teszik azt világszerte. Ha mindannyian elkezdenék alkalmazni ennek a filozófiának az elveit a mindennapi életben, akár házat vagy egy épületet építenek, akár felújítják azt, a zöld építkezés mindenképpen a helyes út.

Néhány dolog, amit a lehető legegyszerűbben mi is megtehetünk, egyben a leghatékonyabb is, amikor a zöld építési szemléletet a saját magunk által lakott épület vagy lakás építésénél vagy felújításánál vezetjük be.

Például ha egy házat szeretnénk építeni akkor kezdhetjük azzal, hogy megvizsgáljuk a praktikus moduláris építési lehetőségeket, és így gyorsan rájönnénk, hogy ez miért olyan nagyszerű módja annak, hogy minimalizáljuk a költségeket és rengeteg időt takarítsunk meg az építkezés során. Emellett a használt anyagok újrahasznosítása és a megújuló erőforrások választása is előnybe tud juttatni minket egy építkezésnél vagy akár utána is.

Ha mindezeket megteszi, akkor egy olyan épületet hoz létre, amely zöld, környezetbarát és vizuálisan vonzó – de vajon ez tényleg elég ? Nincs valami más, amit még megtehetne ? Nem tud más módon segíteni Földnek ?

Ha fenntarthatóan vitelezi ki az építkezést, az inspirálni fogja a körülötte lévő embereket, és arra ösztönzi őket, hogy ugyanígy  tegyenek. Így a lakókörnyezete zöldebb lesz, mint amilyen most, és ez annak a módja, hogy óriási lépést tegyen előre ez ügyben. A zöld építési filozófia az építés jövője, és a helyes út a bolygónk megmentéséhez. 

Pár dolog amit Ön a saját környezetében is megtehet ha építkezik:

 • Ültessen minél több növény vagy fát a lakóhelye közelében.
 • Ha lehet akkor a környezetében minden anyagot vagy tárgyat, bútort, ruhát, építőanyagokat használjon fel újra.
 • Használjon zöld vagy alternatív üzemanyagokat az építésben résztvevő gépekben ha lehetséges.
 • Minimalizálja a feltúrt területet.
 • Stabilizálja a talajt vetéssel, ültetéssel, talajtakarással.
 • A veszélyes hulladékot megfelelően ártalmatlanítsa.
 • Az építőanyagok alá helyezzen fóliát hogy azok ne mosódjanak ki a talajba, és terítse le is őket, hogy azok ne károsodjanak, és a porszerű anyagokat ne vigye a szél szanaszét.
 • Tisztítva engedje ki a szennyvizet.
 • Csökkentse az építőipari gépek alapjárati idejét.
 • Használjon por és zajvédő falakat az építkezés körül.
 • Permetezzen vizet az el nem vitt törmelékre hogy az ne poroljon.
 • Tájékoztassa a környékbelieket az építési projektről.
 • Tartsa be az napi építési időkre vonatkozó szabályozásokat.
 • Végezze el az építésben résztvevő gépek karbantartását.
 • Kerülje azokat az állati élőhelyeket építkezésnél, ahol azok káros hatást szenvedhetnek el.
 • Hozzon létre hasonló környezetet az állatvilág számára az épített területen.
 • Az építkezés után teljesen tisztítsa meg a területet a szennyeződésektől.

Természetesen ezek a felsorolások nem teljesek, de ha építkezünk és legalább pár dolgot megfogadunk ezek közül, már akkor is valamennyit segítettünk a környezetünknek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....