Tippek első csempézéskor

  • Olvasási idő:4perc

Ha először tervez vagy végez csempézést, ami lehet padlón vagy falon, akkor érthető módon kicsit ideges lesz egy ilyen “vállalkozással” kapcsolatban. A csempézés azonban összességében nem egy bonyolult folyamat ha a megfelelő intézkedéseket megtesszük mielőtt egyáltalán az első csempét lefektetjük, így ha óvatos és módszeres, akkor nagyszerű munkát végezhet. Ez ügyben olvassunk el pár jó tanácsot ha kezdőként nekiállunk egy ilyen munkának.


Kapcsolódó cikkek


Vásároljon több csempét, mint amennyire szüksége van

A szokásos csempézéssel kapcsolatos tanács, hogy 10%-kal több csempét vásároljon, mint amennyire úgy gondolja, hogy szüksége lesz. Ez a többletmennyiség fedezi az apró számítási hibákat, vagy ha vágott csempére van szükség és töréseket (különösen ha Ön kezdő).

Csempelap telepítése
Csempelap telepítése

Nem jó ötlet, ha csak annyi csempét vásárol, amennyi éppen szükséges, mert ha úgy gondolja, hogy majd beugrik az üzletbe ahol vette hogy a hiányt pótolja, akkor fennáll a veszélye hogy az új csempe egy másik tételből származik, és előfordulhat, hogy a minőségben, méretben, színekben is lesz némi eltérés. Az is előfordulhat, hogy pechjére az Ön által kiválasztott csempe már nincs készleten, és ez meg tudja akasztani a projektet.

Ha azonban extra mennyiségű csempéket vásárol, és a projekt végére esetleg bontatlan doboz csempe marad, akkor legtöbbször az üzlet visszaveszi azt.

Kezdje középen

Akár falakat, akár padlót burkol, az első csempét mindig a telepítendő összfelület középen fektesse le, majd kifelé haladjon a lerakással. Ha a szélétől indul, akkor nagyobb a valószínűsége hogy a végeredmény nem lesz olyan szép és rendezett, mintha középtől kifelé fektetné le a csempéket. Ezért szánjon időt a megfelelő számításokra és előkészületekre, hogy minden rendben legyen.

Rakja ki “szárazon” az elrendezést, mielőtt elkezdi a munkát

A padló csempézése előtt fektesse le a csempéket “szárazon” (vagyis csemperagasztó nélkül csak illessze a kívánt helyre a csempéket hogy lássa hogy fognak “rendeződni”), hogy megbizonyosodjon arról, hogy a falaknál egyenlő méretű vágások legyenek. A falakon ceruzával jelölje meg, hogy hová kerülnek majd a csempék, így könnyen kiszámíthatja, hogy a szélek szimmetrikusak lesznek-e. Ne feledje, hogy mindig számolja bele a leendő  fugavonalakat, különben a számításai tévesek lesznek.

Használjon csempeszintezőt

Nagyon fontos, hogy a csempézés során minden csempét kiszintezett állapotban tartson. Ennek elérése érdekében használjon csempeszintezőt, amely zseniálisan megoldja az “ajakosodási” problémákat, és időt takarít meg a fektetés során. Ez a rendszer nemcsak a megfelelő magasság beállítását segíti elő, hanem a ragasztó száradási folyamata során a csempeszélek egyenletesen tartását is.

Csempetávtartók (fugakeresztek) használata

Használjon csempetávtartókat, hogy a csempék közötti hézagok egyenletesek legyenek. 1-2-3-4-5-6-8-10 mm-es méretben forgalmazzák a távtartókat, de mindenképp tájékozódjon arról, hogy melyik méret lesz a legjobb az Ön által telepített csempékhez. És minden lerakott sornál használjon vízmértéket, annak érdekében hogy ellenőrizni tudja hogy rendesen állnak-e a csempelapok.

“Kétszer mérj, egyszer vágj”

Ez egy klasszikus mondás, de azért olyan jól ismert, mert igaz. Soha nem lehet elég óvatos annak érdekében, hogy a csempézési munkája jól nézzen ki, ezért amikor a csempék vágásáról vagy a szerelvények körüli mérésekről van szó, mindent kétszer ellenőrizzen. Ha nem biztos a méréseiben, akkor inkább kevesebbet vágjon le, mint túl sokat, mert ha elrontja, még mindig levághat a darabból, de ha túl sokat vág le akkor egy másik csempét kell használnia, és kezdheti elölről az egészet.

Győződjön meg arról hogy a csemperagasztó megszáradt mielőtt fugázna

A csemperagasztónak teljesen száraznak kell lennie, mielőtt a fugázást elkezdené – ezért legalább 24-48 órát hagyjon, mielőtt hozzákezdene, de ezeket az információkat rá szokták írni a csemperagasztó címkéjére (fugázhatósági idő), Ha a ragasztó még nedves, akkor fennáll a veszélye, hogy a csempék elmozdulnak a helyükről, vagy a fuga elszíneződik.

További tipp, hogy ha először csempézik, használjon lassan kötő ragasztót(E betűvel jelölik a kitolt száradási idejű csemperagasztót), mivel ez több munkaidőt biztosít mint a gyorsan kötő ragasztó, amely csak legfeljebb 1-2 órát ad (fazékidő), mielőtt kezdene megkötni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....