Hogyan kell téliesíteni egy házat vagy nyaralót ?

  • Olvasási idő:6perc

Akár a nyaralóját, akár az elsődleges lakóhelyét, amiben jelenleg is lakik, készíti fel a hideg évszakra, a téliesítés fontos folyamat amelyet a lakástulajdonosoknak nem szabad elhanyagolniuk az ingatlanuk védelme érdekében.


Kapcsolódó cikkek


Az otthon, vagy a nyarló téliesítésének célja a magasabb energiaköltségek és a hideg időjárás és a hó okozta károk elkerülése. Most nézzünk pár tennivalót, hogy hogyan téliesítse megfelelően otthonát, hogy az átvészelje a téli szezont.

Mikor kell téliesíteni egy ingatlant ?

Bár a hideg évszak kezdete nem határozható meg pontosan, jó ökölszabály,  hogy otthona téliesítésének folyamatát már ősszel kezdje meg, mielőtt a nagyobb fagyok beköszöntenek (tehát mostanában, vagy jó ha még előbb elkezdte).

Az ingatlan megfelelő téliesítése tetemes anyagi károktól mentheti meg Önt
Az ingatlan megfelelő téliesítése tetemes anyagi károktól mentheti meg Önt

Ha úgy dönt, hogy Ön végzi a téliesítést, akkor az elegendő időt ad arra, hogy a saját tempójában végezze azt el. Ha azonban profi szakembert bíz meg, akkor a lehető leghamarabb be kell ütemeznie a időpontokat – talán még a nyár folyamán kell(ett) ezt intézni -, hogy a szükséges munkálatokat még az időjárás rosszabbra fordulása előtt elvégezhesse a szakember.


Eszközök és anyagok amire szüksége lehet: létra, seprő, csaptelep fedelek, lapátok és egyéb hóeltakarító eszközök, beleértve a jégtelenítő szereket is, tömítőpisztoly, ablakfólia.


Az otthon téliesítése azt jelenti, hogy otthonát vagy nyaralóját kívül és belül egyaránt felkészíti azt a hideg időjárásra. Az alábbi feladatokat nem feltétlenül kell sorrendben elvégezni, de a hideg idő beköszöntéig mindegyiket tanácsos.

Tisztítsa meg az ereszcsatornákat

Az ereszcsatornák az otthona külsejének nagyon fontos “alkatrészei”. Elterelik az esővizet és a havat a tetőről, hogy megakadályozzák a víz beszivárgását a tetőfelület alá, és megakadályozza a költséges károkat okozó beázást. Az ereszcsatornák azonban nem tudják elvégezni ezt a nagyon fontos munkát, ha eltömődnek az elhalt levelekkel és egyéb törmelékkel. Akár felbérel valakit, hogy elvégezze Ön helyett, akár saját maga mászik fel a létrára, győződjön meg róla, hogy ereszcsatornái tiszták az első hóesés (ami Magyarországon egyre ritkábban fordul elő) előtt.

Tipp: Egy teleszkópos ereszcsatorna takarító szerszám megkönnyíti és felgyorsítja az ereszcsatornák tisztítását.

A tető és a padlás ellenőrzése

Itt az ideje, hogy elvégezze a tetőjavításokat (ha van esetleg probléma vele), hogy ne szivárogjon be az eső vagy a hó, és gondosan vizsgálja meg a tető alsó felét is ha módja van rá. Ha van padlása, ellenőrizze a  szigetelés állapotát is.

Tipp: Ügyeljen arra, hogy mindig viseljen kesztyűt és maszkot, amikor üvegszálas szigetelést ellenőriz.

Ellenőrizze a kéményt

Ha van kéménye (ami a legtöbbször elő szokott fordulni, de nem minden esetben) győződjön meg róla, hogy a kéményben nincs semmilyen felhalmozódás ami elzárhatja a füstgázok kimeneti útját. A túlságosan szennyezett kémény akár tűzveszélyes is lehet (kéménytűz), ezért bízzon meg egy kéményseprőt, hogy biztosítsa a tisztaságot és a jó szellőzést a kéményének, és az egész szezonban biztonságosan fűthessen. És ellenőrizze a szén-monoxid jelző készülékét is.

Tipp: Ha nem használja aktívan a fűtést, (mert a nyaralóját téliesíti) akkor használjon úgynevezett kéménylufit, és tömítse be vele a kémény járatát, hogy ne essen bele hó vagy eső.

Ablakok és ajtók szigetelése

Az ablakokon és ajtókon keresztül hideg levegő szivároghat be, ezért mindenképpen cserélje ki a körülöttük lévő tömítéseket ha azok rossz állapotban vannak. Ha az ingatlana nem rendelkezik többrétegű üveggel ellátott ablakokkal, akkor alkalmazzon ablakfóliát, hogy távol tartsa a hideget. Az ajtó aljára szerelt ajtóseprő is távol tarthatja a huzatot.

Tipp: A huzat forrásának megállapításához tartson egy égő gyertyát néhány centiméterre az ablaktól vagy az ajtótól. A láng irányából ki tudja következtetni a huzat belépő pontját, ha megvan a huzat keletkezésének helye, akkor helyezzen tömítést oda.

Védje a csöveket

A megfagyott csövek télen elrepedhetnek, és komoly problémákat okozhatnak a lakástulajdonosoknak. Íme néhány dolog, amit megtehet, hogy elkerülje ezt a téli rémálmot:

  • Ismerje a fő vízelzáró csap helyét, hogy vészhelyzetben gyorsan hozzáférhessen.
  • Engedje le a vizet a kültéri locsolórendszerekből és kerti tömlőkből.
  • Húzza ki a kerti tömlőket a csapokból, és tárolja őket a garázsban vagy a fészerben.
  • Fedje be a csapokat.
  • Javítsa meg vagy cserélje ki a törött ablakokat (például a fészerben), hogy a hideg levegő ne tudjon bejutni a helyiségekbe és ne fagyjanak le a csövek (ha fut vízvezeték benne) különösen a pincében figyeljen erre.
  • Járja körbe otthonát, és zárjon el minden olyan szellőzőnyílást, amelyet a melegebb időjárás alatt esetleg kinyitott.

A HVAC rendszer karbantartása

Bár ezt még néha nyáron szokták elvégezni, még a keményebb idők beállta előtt még nem késett el annyira. Cserélje ki a kazán szűrőjét, és ütemezzen be szervizt, hogy a fűtési rendszer készen álljon, mikor szükség van rá. Ha a légkondiciónálót használja fűtésre is, akkor azt évente kétszer szervizeltesse, hogy az a hideg és a meleg időben is jól működjön.

Készítse fel a teraszát is a télre

Ez különösen akkor fontos, ha olyan helyen lakik, vagy ahol a nyaralója található, ahol havazás valószínű, például Börzsöny, Mátra, Bükk ahol a magasság függvényében valószínűbb a havazás. Takarja le a kinti bútorokat időjárásálló huzattal, vagy ha lehetséges, tárolja őket egy garázsban vagy fészerben. Ha a terasza fából készült, egy friss réteg tömítőanyag megvédi azt a nedves időjárás esetén.

Egyes teraszbútorokat a hideg időjárásban is kint lehet hagyni anélkül, hogy károsodnának. Minden a készítésükhöz használt anyagtól függ. A teakfa bútorok például kibírják a telet, de a más fafajtákból készült bútorok vetemedhetnek vagy károsodhatnak. Ha viszont biztosra akar menni, akkor fedje le vagy tárolja a kültéri bútorokat.

Biztosítsa a téli eszközök hozzáférhetőségét

ez szintén inkább azokat érinti akik valamilyen hegység szomszédságában, azaz egy kicsit magasabban laknak (pár száz méteren is jelentős időjárásbeli különbségek képződhetnek) mint például a budapestiek. Még jóval azelőtt, hogy az előrejelzésben egyetlen pehely hóról is megjelenne hír, győződjön meg róla hogy az összes hóeltakarító eszköze, beleértve a lapátokat és a jégtelenítő szereket, például a só és a homok megvan és könnyen hozzáférhető, amikor a hóesés elkezdődik. Lehet, hogy ez csak egy apró feladat a téliesítési listáján, de nagyon fontos.

Tipp: Új hólapátra van szüksége ? Vásárolja meg őket az év bármely szakában, kivéve télen, amikor a készletek alacsonyak, az árak pedig magasak. 

Az otthon vagy nyaraló téliesítése lehet “barkácsmunka” is, de mint sok más projekt esetében, egy szakember gyorsabban és könnyebben elvégezheti ezt a munkát. Ha úgy dönt, hogy saját maga készíti fel otthonát a télre, hagyjon magának elegendő időt a hideg időjárás beköszönte előtt. Ha olyan problémákat fedez fel, amelyek veszélyt jelenthetnek Önre vagy az ingatlanára, azonnal hívjon szakembert, hogy ne érje anyagi kár, vagy ne maradjon kis ideig se hidegben saját otthonában ezen a télen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....