A viselhető technológia hogy teszi biztonságosabbá és hatékonyabbá az építkezéseket ?

  • Olvasási idő:9perc

Bár az elektronikus és digitális eszközeink minden egyes innovációs ciklusban egyre okosabbak, az építőiparban dolgozók által viselt egyéni védőeszközök nem sokat változtak az elmúlt fél évszázadban. A viselhető eszközök fejlődésével és növekedésével ez hamarosan megváltozhat.


Kapcsolódó cikkek


Az ABI Research (ami egy neves kutatóintézet) jelentése szerint a viselhető eszközök piaca – beleértve a fogyasztói és a vállalati eszközöket is – a 2016-os 202 millióról 2023-re várhatóan 531 millióra nő. A jelentés becslései szerint a építőiparban használt eszközök a mai viselhető eszközöknek ugyan csak 17 százalékát teszik ki, de a 2022-es várható 501 millió viselhető eszköznek már több mint egyharmadát fogja kitenni, amit építőipari felhasználás céljából fognak viselni.

Ez az előrejelzés egyértelműnek tűnik, ha figyelembe vesszük a viselhető eszközök összes előnyét az építőipari szegmensben. A Rackspace (ami egy számítási felhőszolgáltató cég), szerint a viselhető technológia az építőiparban 8,5 százalékkal növelheti a termelékenységet és 3,5 százalékkal a munkahelyi elégedettséget. Az OSHA (Occupational Safety and Health Administration-Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Hivatal) pedig úgy véli, hogy ezek az eszközök hozzájárulhatnak a biztosítási díjak csökkentéséhez és a munkavállalók egészségének és biztonságának javításához is.

Egy olyan iparágban, ahol gyakran nem tudunk közvetlenül beszélni egymással, akár azért, mert túl hangos a környezet, akár a nagy távolságok miatt a munkaterületen, a viselhető eszközök az ígéretes biztonsági előnyök mellett javíthatják a kommunikációt is.

Most nézzük meg a legérdekesebb viselhető eszközök közül, amelyeket az építőipar számára készítettek, amelyek akár öt év múlva, akár 50 év múlva, de az biztos, hogy a jövőben egyre gyakrabban lesznek láthatóak egy építkezésen itt Magyarországon is.

Intelligens szemüvegek

Az XOEye Technologies kifejlesztett egy biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező intelligens szemüveget, amely segíthet csökkenteni munkavégzéskor a döntéshozatalhoz szükséges időt, világosan kommunikálni a terepen zajló eseményeket és betanítani új műveletekre az alkalmazottakat.

Egy intelligens szemüveggel sokkal több információhoz lehet jutni egy építkezés során
Egy intelligens szemüveggel sokkal több információhoz lehet jutni egy építkezés során

A szemüveg kamerával és mikrofonnal van felszerelve, amely fényképek, videók és hangfelvételek rögzítésére, valamint hang és videohívások lebonyolítására alkalmas. Ennek a rendszernek a legfőbb előnye, hogy akár felhívhatja az építési irodát, akár a világ bármely pontján, és továbbíthatja a terepen tapasztaltakat, mind a gyorsabb döntés érdekében, mind a szakértő mérnökökkel való kommunikáció érdekében, akik esetleg nem tudnak személyesen ellátogatni a munkaterületre.

Ehelyett a mérnökök teljes nézetes perspektívát kapnak a helyzetről, és a helyszínen végigvezethetik a szemüveg viselőjét a megoldáson.

A rendszer arra is használható, hogy telekonferenciát tartson és rögzítse a biztonsági ellenőrzéseket, dokumentálja a munkaterületet, és videókat küldjön a berendezések teljesítményéről a karbantartóknak. A rendszer videók rögzítésére is használható, amelyeket aztán képzési célokra lehet felhasználni.

A Google Glass-hoz hasonló okosszemüvegekkel ellentétben az XOEye okosszemüvegei biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek, hogy a kommunikáció lehetővé tétele mellett védjék a szemet.

Viselhető érzékelők

A Spot-Rr egy viselhető érzékelő a Triaxtól, amely azt ígéri, hogy a dolgozóknak “mindig van egy partnerük a munkában”. A körülbelül gyufásskatulya méretű érzékelőt a nadrágövön kell viselni. Abban az esetben, ha egy munkás megcsúszik, megbotlik vagy elesik a munkaterületen, az érzékelő figyelmezteti a biztonsági felügyelőt az eseményről. Ezután megadja a munkás általános tartózkodási helyét, hogy a felügyelő segítséget küldhessen.

Az érzékelő egy gombbal is fel van szerelve, amelyet 2 másodpercig lenyomva tartva hangjelzéssel jelzi, hogy a biztonsági felügyelőnek riasztást küldött. Ez azt jelenti, hogy ha a viselője biztonsági problémát észlel, nem kell elhagynia a munkaterületét, hogy segítséget keressen. Ha az érzékelő folyamatosan csipog, az összes dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkaterületet.

Viselhető érzékelőkkel nagyobb személyi biztonság érhető el
Viselhető érzékelőkkel nagyobb személyi biztonság érhető el

Az érzékelők egy zárt, biztonságos, csak egy adott munkahelyet összekötő hálózaton keresztül csatlakoznak, és nincs lehetőség a külső helyszíni felügyeletre.

A Spot-r érzékelők segítségével a munkások bejelentkezhetnek, amikor megérkeznek, és automatikusan lekapcsolódnak, amikor a munkás elhagyja a munkaterület hálózatát, így a felügyelők élőben láthatják a létszámot, rögzíthetik a munkaórákat, és általános ismereteket szerezhetnek a munkások helyzetéről, miközben a munkaterületen tartózkodnak. Amikor a munkás már nem tartózkodik a munkahelyen, a vízálló, és 1 éves akkumulátor-üzemidővel rendelkező érzékelő alvó üzemmódba kapcsol.

Biztonsági mellénybe szerelt érzékelők

A biztonsági mellény legmodernebb része már nem feltétlenül a fényvisszaverő szalag. Most már olyan érzékelőket helyeznek el a biztonsági mellényekben, amelyek segítenek a munkavállalóknak biztonságosabbá tenni a munkaterületet.

A jövő biztonsági mellényei már a testfunkciókat is képesek lesznek figyelni
A jövő biztonsági mellényei már a testfunkciókat is képesek lesznek figyelni

Amikor a viselője veszélyes zónába lép a munkaterületen, legyen az egy tiltott terület vagy egy mozgó gép közelében, amit szintén érzékelők jeleznek, a mellény világítani kezd és riasztást ad. A mellény értesíti a berendezés kezelőjét a viselő jelenlétéről, és utasítja a kezelőt, hogy figyeljen a közelben tartózkodó személyre vagy kapcsolja ki a gépet.

Az érzékelő értesíti a viselője felügyelőjét is. Ha a viselő folyamatosan veszélybe sodorja magát, a felügyelő még az incidens bekövetkezése előtt felhívhatja a figyelmet a tevékenység veszélyeire. Az érzékelők a munkavállalók biometrikus adatait is mérhetik, beleértve a szívritmust és a stresszt.

Intelligens védősisak

A Los Angeles-i DAQRI intelligens sisakja a kiterjesztett valóságot hozza el az építőipari munka világába. A kamerával és optikai kijelzővel felszerelt sisak lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a kijelzőn a valós környezet fölé helyezett utasításokat és adatvizualizációkat látasson.

Amellett, hogy fényképeket, videókat és hangot rögzít, valamint élő videohívásokat kínál, a sisak képes a felhasználó tevékenységének megfelelően irányított munkautasításokat is kiadni. A felhasználók az építőipari gépek létfontosságú statisztikáit is láthatják majd, például egy generátor forgási sebességét és hatékonyságát, a gép hőmérsékletét, vagy azt, hogy a karbantartó mikor ellenőrizte utoljára a berendezést.

A hőkamerával felszerelt védősisakok új információkat jeleníthetnek meg a munkásoknak
A hőkamerával felszerelt védősisakok új információkat jeleníthetnek meg a munkásoknak

A készüléket hőkamerával is fel van szerelve, így a felhasználók munka közben megjeleníthetik, passzívan rögzíthetik és elemezhetik a környezetük hőmérsékletét, például a gépek forró pontjaitól a lerakott aszfalt hőmérsékletéig, miközben dolgoznak.

Az intelligens sisak, már megvásárolható, de intelligens szemüveget is kínál a cég, amely kisebb és könnyebb formában kínálja a sisakkal azonos képességeket, valamint mozgáskövető érzékelőt és Smart HUD-ot (okos, információ-megjelenítő készüléket) az építőipari járművek szélvédőjén megjelenő adatok megjelenítésére.

A DAQRI saját fejlesztésű szoftverét, a DAQRI 4D Studio Suite-ot is piacra dobta, hogy az ügyfelek kódolási tapasztalat nélkül is elkészíthessék saját munkautasításaikat és adatmegjelenítéseiket, 3D modelleket, videókat, hangot és fényképeket is beépítve.

Bár a DAQRI termékei hasonlítanak a mainstream megoldásokhoz, például a Microsoft Hololenshez, kifejezetten az ipari és építőipari munkák igényeihez készültek.

Intelligens ingek

A Hexoskin intelligens ingek figyelik a pulzusszámot és a pulzusszám-variabilitást, ami a stressz és a fáradtság becslésére használható, valamint a légzésszámot, a lépésszámot és a tevékenység intenzitását.

A töltöttséget 14 órán át tudják biztosítani, és 600 órányi adat rögzítésére képesek. Az adatok leolvasásához és elemzéséhez okostelefonhoz vagy táblagéphez csatlakoztathatók. A Hexoskin pólók emellett mosógépben moshatók, könnyűek és UV-védelmet is nyújtanak.

Intelligens kinetikus munkabakancs

Az összes akkumulátorral működő hordható eszközzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy pontosan honnan származik az energia ami működteti ezeket az eszközöket. A SolePower Work Boots célja, hogy a test saját mozgási energiáját használja fel a készülék és más intelligens eszközök működtetéséhez, lépésről lépésre, a lépésenergiát felhasználva.

A jövőben a munkabakancsok is energiát fognak termelni a viselője számára
A jövőben a munkabakancsok is energiát fognak termelni a viselője számára

A munkabakancsok képesek a néhány lépésből származó energiával ellátni helymeghatározó eszközüket, amely a dolgozók tartózkodásának és munkaidejének nyomon követésére és annak azonosítására használható, hogy miként lehetne egy munkahelyet jobban megszervezni, de világítás, érzékelők, GPS-eszközök és más viselhető eszközök táplálására is használható az energia-előállító bakancs.

A munkabakancsok a hőmérséklet és a mozgás, az esések és a fáradtság érzékelésére is használhatók, és minden lépésnél megvilágítják az előttük lévő területet, ami az éjszakai munkaterületeken a biztonságot növeli. Az amerikai hadsereg jelenleg teszteli a technológiát annak érdekében, hogy csökkentse a katonáknak cipelt tartalék elemek mennyiségét, amely gyakran eléri a 20 kilogrammot személyenként egy egynapos küldetés során.

A SolePower munkabakancsok már két óra gyaloglással is képesek egy órányi beszélgetési időt biztosítani egy okostelefonon, ez körülbelül 10-szer nagyobb teljesítmény, mint egy hasonló, hordható kinetikus töltő.

Intelligens karra csatolható eszköz

Az intelligens karszalag a hiányzó láncszem a test és az agy között, amikor a fejre szerelt kijelzőkről és az intelligens szemüvegekről van szó.

Az eszköz az alkaron viselhető, és lehetővé teszi hogy különböző gesztusokkal irányítsa a technológiát. A felhasználó ha például mind az öt ujját kinyújtja, akkor fényképet készít az olyan okosszemüvegeken keresztül, mint az XOEye, vagy ha előre-hátra mozgathatja a kezét, akkor előre vagy hátra mozoghat egy oktatóvideóban, amelyet mondjuk egy oktatási célra használnak fel az építkezés során.

Vezeték nélküli testtartás-érzékelő tapadóelektródák

Bár ez nem olyasmi, amit a építőcsapat napi szinten viselne a munkahelyén, a londoni DorsaVi cég ViSafe vezeték nélküli tapadóelektródáit is érdemes megemlíteni. Az eszközök elemzik a mozgást, hogy részletes mozgásprofilokat készítsenek, amelyek mérik a kihívást jelentő testhelyzetekben eltöltött idő arányát, a mozgás ismétlődését, a tartós mozgást és az izomaktivitást.

Ezeket az adatokat, amelyeket a személy testéről akár 24 órán keresztül rögzíteni és egy mobil eszközre továbbítani lehet, a DorsaVi mozgást elemző algoritmusa értékeli ki, hogy meghatározza a különböző munkakörökre vonatkozó sérüléskockázati pontszámokat.

Exoskeletonok

Az elmúlt 10 évben az Ekso Bionics robotikus exoskeletonokat fejlesztett, hogy “felszabadítsa az emberi erő, állóképesség és mobilitási potenciált”, de 2016-ban a vállalat megkapta az első FDA engedélyt az exoskeleton használatára stroke és gerincvelő sérülések esetén. Az orvosi potenciál mellett az Ekso Bionics exoskeletonjai az építőipari piacokra is nagy hatással lehetnek.

A viselhető exoszkeletonokkal a nehezebb terhet is könnyebben lehet mozgatni
A viselhető exoszkeletonokkal a nehezebb terhet is könnyebben lehet mozgatni

A vállalat például összehasonlította két munkás termelékenységét és fáradtsági szintjét, miközben ugyanazt a munkát végezték – az egyik “félen” csak egy ember és a légkalapács együttese van, a másik felállás pedig egy ember, a légkalapács és pluszban egy extra robotkar. A robotkarral dolgozó munkás – nem meglepő módon – 25 százalékkal gyorsabban és lényegesen kisebb fáradtsággal végezte el a feladatot.

A Lockhead Martin is dolgozik exoszkeleton-technológiákon, többek között a Fortis exoszkeletonon, amely lehetővé teszi viselőjének, hogy nehéz szerszámokat használjon anélkül, hogy a teher 100 százalékát viselnie kellene.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....