Új vízmelegítő kiválasztásának kritériumai

  • Olvasási idő:4perc

Amikor új vízmelegítőt akar vásárolni, akkor olyan vízmelegítő rendszert válasszon, amely elegendő meleg vizet biztosít családja számára, és mellette energiatakarékos is, hogy pénzt és energiát takarítson meg.


Kapcsolódó cikkek


Vegye figyelembe a rendelkezésre álló különböző típusú vízmelegítőket, és határozza meg az otthona számára megfelelő méretet és tüzelőanyag-forrást amivel működtetni tudja.

A vízmelegítők típusai

A hagyományos tárolós vízmelegítők egy kész melegvíz-tartályt (tárolótartályt) kínálnak amelyek legtöbbször 80-200 literesek, amely az mindennapi használatra elegendő mennyiséget biztosítani tudják (bojler). Vannak azonban olyan esetek, például amikor több melegvíz-felhasználás történik, vagy amikor vendégek tartózkodnak a lakásban, ami megnöveli a melegvíz-igényt.

Új vízmelegítő rendszereknél több szempontot is figyelembe kell venni
Új vízmelegítő rendszereknél több szempontot is figyelembe kell venni

A tartály nélküli vagy igény szerinti vízmelegítők közvetlenül, tárolótartály használata nélkül melegítik a vizet. Ezt a típusú vízmelegítőt úgy tervezték, hogy megfelelő méretezés esetén megfelelő mennyiségű melegvíz-ellátást biztosítson anélkül, hogy megszakadna a melegvíz-ellátás.

A hőszivattyús vízmelegítők a melegvíz-ellátáshoz szükséges hő közvetlen hőtermelés helyett egyik helyről a másikra (talaj és a lakás között) mozgatják a hőt, ami nagy hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást eredményez.

A napkollektoros vízmelegítők a nap hőjét használják fel a melegvíz előállítására, ezáltal az energiaszámlákon is pénzt takaríthat meg, bár a telepítése drágább.

Kiválasztási kritériumok

A vízmelegítő legjobb típusának és modelljének kiválasztásakor vegye figyelembe a következőket:

Tüzelőanyag típusa, elérhetősége és költsége

A vízmelegítéshez használt tüzelőanyag típusa vagy energiaforrás nemcsak a vízmelegítő éves üzemeltetési költségeit, hanem a méretét és az energiahatékonyságát is befolyásolja.

Méret

Ahhoz, hogy háztartását megfelelő melegvízzel lássa el, és maximalizálja a hatékonyságot, megfelelő méretű vízmelegítőre van szüksége. A méretezéssel kapcsolatos kérdések függenek a lakás méretétől, a lakók számától és szokásaitól, és akár még függhet a lakás szigeteltségétől is.
Energiahatékonyság. Az energia maximalizálása érdekében vásárlás előtt ellenőrizze a vízmelegítő energiahatékonyságát. Az energiahatékonyság becsléséről bővebben a különböző márkájú vagy típusú vízmelegítőkről szóló oldalakon olvashat.

Költségek

A vízmelegítő megvásárlása előtt érdemes megbecsülni az éves üzemeltetési költségeket is, és összehasonlítani ezeket a költségeket más, kevésbé vagy jobban energiahatékony modellekkel. A költségek becslésével kapcsolatos további információkért végezzen gyors számításokat.

Mindenképpen vizsgálja meg a melegvíz-felhasználás csökkentésének módjait is, például a ruhák hideg vízben történő mosását. Érdemes lehet más lehetőségeket is megvizsgálni, például a lefolyóvíz hővisszanyerését, hogy pénzt takarítson meg a vízmelegítő által fogyasztott energián.

Tüzelőanyag-típusok, elérhetőség és költségek a vízmelegítéshez

Új vízmelegítő kiválasztásakor fontos, hogy figyelembe vegye, milyen tüzelőanyag-típust vagy energiaforrást fog használni, beleértve annak elérhetőségét és költségeit. A vízmelegítő rendszer által használt tüzelőanyag nemcsak az éves üzemeltetési költségeket befolyásolja, hanem a vízmelegítő méretét és energiahatékonyságát is.

A vízmelegítő lehetőségek feltárása tüzelőanyagtípusonként

A tüzelőanyag típusa és annak elérhetősége az Ön területén leszűkítheti a vízmelegítő választási lehetőségeit. Például vannak olyan vidéki területek Magyarországon ahol nincs bevezetve a földgáz, vagy ha nincs bevezetve kapun belül a gáz, akkor a gázos vízmelegítők választásában leszűkülnek a lehetőségek.

Villany

Széles körben energia mind a hagyományos tárolós, a tartály nélküli vagy igény szerinti típusú, valamint a hőszivattyús vízmelegítők esetében. Kombinált víz és helyiségfűtési rendszerekhez is használható, amelyek közé tartoznak a tartály nélküli tekercses és indirekt vízmelegítők.

Fűtőolaj

Bár ez már elavult energiaforrás a vízmelegítők esetében, de a kombinált indirekt víz és helyiségfűtő rendszerek tüzelőanyagaként még állhat rendelkezésre.

Geotermikus energia

Magyarország egész területén elérhető azok számára, akik otthonukba geotermikus hőszivattyúrendszert telepítenek vagy már telepítettek a helyiségek fűtésére és hűtésére.

Földgáz

Magyarország szinte minden területén elérhető a hagyományos tárolós és igény szerinti (tartály nélküli vagy átfolyós) vízmelegítők, valamint a kombinált víz- és helyiségfűtő rendszerek, köztük a tartály nélküli tekercses és közvetett vízmelegítők üzemanyagaként.

Propán

A hagyományos tárolós és igény szerinti (tartály nélküli vagy átfolyós) vízmelegítők, valamint a kombinált közvetett víz- és helyiségfűtő rendszerek tüzelőanyagaként még néhol használják.

Napenergia

A napenergiával működő vízmelegítőkhöz áll rendelkezésre korlátlan mennyiségben és fenntarthatóan.

Az energiaköltségek és a vízmelegítő típusok összehasonlítása

Ha az Ön lakóhelyén egynél több tüzelőanyag-típus áll rendelkezésre (amibe szinte az összes település beleesik), érdemes összehasonlítani az energia-költségeket, különösen akkor, ha új házat épít. Még ha vízmelegítőt is cserél, előfordulhat, hogy hosszú távon több pénzt takarít meg, ha más energiaforrást használ.

Ha azonban az egyik energia-típusról egy másikra áll át, más költségekkel is számolnia kell, mint például egy megszakító bekötése, vagy a villamos-rendszer korszerűsítése vagy gázvezeték fektetése a vízmelegítőhöz, és annak kinti szellőztetésének a megoldása. 

A választott vízmelegítő típusa szintén befolyásolja a vízmelegítési költségeket. Az egyik vízmelegítő típus hatékonyabban használhatja a “rá vonatkozó” energiatípust, mint egy másik típusú vízmelegítő. Például egy elektromos hőszivattyús vízmelegítő általában energiatakarékosabb, mint egy hagyományos elektromos tárolós vízmelegítő.

Az is előfordulhat, hogy egy elektromos hőszivattyús vízmelegítőnek alacsonyabbak az energiaköltségei, mint egy gázüzemű hagyományos tárolós vízmelegítőnek, még akkor is, ha a földgáz-költségek alacsonyabbak, mint a villamosenergia-árak.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik