Keretrendszer az épületek szén-dioxid-mentesítésére

  • Olvasási idő:2perc

Az egyre növekvő szén-dioxid kibocsátás és az éghajlatváltozás egyre szembeötlőbben mutatkozik meg az időjárási anomáliákban. Ennek fényében a Világgazdasági Fórum tájékoztató dokumentumot tett közzé, amelyben a fenntartható épületfejlesztésre vonatkozó ajánlásait ismerteti.


Kapcsolódó cikkek


Az épületek szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítása: Cities Building Value Framework (Az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló keretrendszer) című dokumentum egy sor gyakorlati lépést határoz meg a tervezési szakaszban az üzemeltetési szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

Mivel a világ népességének több mint fele városokban él, és a szén-dioxid kibocsátás több mint 70%-át a városok termelik, a városok kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az épületek építése és üzemeltetése a globális kibocsátás 38%-áért felelős, és szükség van olyan megoldásokra, amelyek segítenek felgyorsítani a városi épített környezet szén-dioxid mentesítését, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5°C alá korlátozódjon.

A digitális technológiákba való befektetés csökkenti a szén-dioxid kibocsátást
A digitális technológiákba való befektetés csökkenti a szén-dioxid kibocsátást

A jelentés három cselekvési kategóriát határoz meg: beruházás a szén-dioxid mentesítési technológiákba és azok kombinálásába, beruházás a digitális technológiákba, valamint beruházás a városi ökoszisztéma-szolgáltatásokba.

A dekarbonizációs (szénmentesítés) technológiákba való befektetés és azok összekapcsolása esetében a jelentés azt javasolja, hogy a tervezők a fosszilis tüzelőanyag-függőséggel szemben minden lehetséges épületrendszert villamosenergia tápláljon, használják az elosztott energiatermelést és a napenergia-technológiát, valamint telepítsenek aktív és passzív energiahatékonysági technológiákat.

A jelentés példaként említi a napenergia és a geotermikus technológiák kombinációjának hatékonyságát, mint a rendszer rugalmasságának növelését.

A digitális technológiákba való beruházás tekintetében a jelentés az energiafogyasztást nyomon követő rendszerek telepítését, az épületben a digitális technológiák közötti összekapcsolhatóság megtervezését, az energiafelhasználás optimalizálását célzó épületirányítási rendszerek telepítését, valamint az életciklus-hatékonyság optimalizálását javasolja a BIM-szoftverek tervezési szakaszban történő alkalmazásával.

A digitális technológiákba való beruházás érdekében a jelentés az egyes épületek tervezői és egy szélesebb városi hálózat közötti együttműködésre szólít fel, ahol az épületeket elosztott megújuló energiatermeléssel, és energiatároló-rendszerekkel szerelik fel, amelyet lokálisan meg tudnak osztani a környező többi épület között ha szükséges.

Egy ilyen intézkedés fokozná a helyi energiaellátásnak az ellenálló képességet, valamint elősegítené a szélesebb körű szén-dioxid mentesítést, a központi hálózat zavaró korszerűsítése nélkül. A helyi elosztott villamosenergia-rendszer megkönnyítené a helyi infrastruktúra, például az elektromos autók töltésének kiépítését is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....