A tágulási tartályok alapjai

  • Olvasási idő:4perc

Egy zárt vízvezetékrendszerben a normál tartályos vízmelegítő, a vízmelegítés során fellépő normál hőtágulás miatt megterhelheti a vízvezetékcsöveket és a szerelvényeket.

Hagyományos tágulási tartály
Hagyományos tágulási tartály

Ez minden olyan zárt rendszerben problémát jelenthet, ahol a vizet melegítik. Mind a vízmelegítők, mind az otthoni fűtési rendszerek kazánjai hajlamosak lehetnek az ilyen jellegű károsodásra, hacsak nem tesznek intézkedéseket a megelőzésükre.


Kapcsolódó cikkek


Egy vízvezetékrendszer esetében a vízmelegítő tágulási tartálya segíthet minimalizálni a vízvezetékrendszer nyomáskárosodásának kockázatát. (Ez általában nem jelent problémát a modern, igény szerinti, tartály nélküli vízmelegítőknél, csak a hagyományos, tartályos típusú melegítőknél jelentkezik ez a probléma.)

Mi az a vízmelegítő tágulási tartály ?

A vízmelegítő tágulási tartálya egy biztonsági berendezés (néha hőtágulási tartálynak is nevezik). Ez egy túlfolyó tartály, amely enyhíti a víz melegítésekor bekövetkező normál hőtágulás okozta nyomást.

A vízmelegítő tágulási tartálya túlfolyótartályként szolgál azáltal, hogy elnyeli a víz melegítésekor keletkező többlet vízmennyiséget, valamint elnyeli a bejövő vízellátási nyomás ingadozásait. Mivel a víz a hőtágulás miatt a melegítéskor kitágul, a vízmelegítő minden alkalommal, amikor vizet melegít, extra víztérfogatot hoz létre.

Lakásban kialakított vízrendszer tágulási tartállyal
Lakásban kialakított vízrendszer tágulási tartállyal

Becslések szerint például egy szabványos 200 literes vízmelegítőben lévő hideg víz 80 Celsius-fokosra melegítve 201 literre tágul. Ez az extra vízmennyiség túlnyomást hozhat létre a vízvezetékrendszerben, és ha a megnövekedett nyomás elég nagy, az idővel károsíthatja a vízmelegítőt, a vízvezeték-szerelvényeket és magukat a vízvezetékeket.

Zárt vízellátó rendszerek

Egy nyitott rendszerben, ahol a táguló víz “visszanyomódhat” a városi vízhálózatba, gyakran nincs probléma. Azonban sok otthon zárt vízellátó rendszerrel rendelkezik, amely egyirányú szeleppel, például visszacsapó szeleppel, vagy nyomáscsökkentő szeleppel (PRV) van felszerelve. Egy zárt rendszerben ez a hőtágulásból eredő extra víznyomás nagy valószínűséggel kárt okoz, mivel a plusz víznyomás nem tud visszanyomulni a városi vízellátásba, és ezért nincs hová mennie.

Sok esetben, még ha városi vízellátást is használ (függetlenül attól, hogy van-e visszacsapó szelep vagy PRV), a használati melegvíz felmelegedéséből származó megnövekedett nyomás a nyomáscsökkentő szelep miatt a viz nyomását szétoszlathatja. Ezért tágulási tartályokra vagy puffertartályokra lehet szükség a bejövő hideg vízzel kapcsolatban.

A legtöbb város megköveteli, hogy a lakossági zárt vízvezetékrendszereket tágulási tartályokkal szereljék fel. Ha a fő vízvezetékre valamilyen visszaáramlásgátlót szereltek, akkor a törvény előírhatja, hogy a vízmelegítő tágulási tartályát is be kell szerelni. Ellenőrizze a helyi építési szabályzatot, vagy hívja fel az építésügyi osztályt, hogy megtudja.

Hogyan van beszerelve a vízmelegítő tágulási tartálya ?

Ha a fő vízvezetékre nincs egyirányú szelep felszerelve, és ezért nem rendelkezik zárt vízrendszerrel, akkor is hasznát veheti egy vízmelegítő tágulási tartályának. A tágulási tartályokat általában a vízmelegítő fölé, a hidegvíz-vezetékre szerelik, mielőtt az belépne a vízmelegítőbe, azonban a hidegvíz-vezetékre a vízmelegítőbe való belépést megelőzően bárhová felszerelhetők. A tágulási tartály segít megelőzni a csöpögő csapok és WC-k kialakulását, mivel megakadályozza, hogy a rendszerben felgyülemlett extra nyomás elérje a berendezési tárgyakat, és idő előtt károsítsa azokat.

A vízmelegítő tágulási tartály ára pár ezer körül kezdődik, és közel 50-80 000-ig terjed, mert az árképzés nagyban függ a tartály méretétől. A legtöbb 80 vagy 120 literes vízmelegítővel rendelkező lakossági berendezés esetében egy egyszerű 5 literes tartály is elegendő. A tartály meglehetősen könnyen telepíthető egy normálmenetes csatlakozóval. A vízmelegítő fölé egy csőcsatlakozót kell felszerelni, ha az még nincs ott.

Ha vízmelegítő beszereléséhez vízvezeték-szerelőt bíz meg, érdemes egyúttal a tágulási tartály beszerelésének árát is bekérni. Lehet, hogy nem lesz sokkal több, mint amennyit eddig is fizetett, ha ezt egyidejűleg végzik el. Ha saját maga szereli be a vízmelegítőt, akkor is fontolja meg a tágulási tartály beszerelését, még ha nem is szükséges, mivel az előnyök messze meghaladják az ezzel járó munkát és költségeket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....