Levélszívó-fújó használata

 • Olvasási idő:5perc

A lombfúvó vagy a lombszívó sokoldalú eszköz, amely általában megtalálható a garázsban. Általában a kerti takarítás segítésére használják. Bár egyszerűnek tűnhet, van megfelelő módja a használatuknak, hogy optimális eredményt érjen el. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy soha többé nem fog gereblyét használni. Továbbra is javasoljuk, hogy tartson kéznél egy gereblyét (kivéve, ha fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy gereblyét vegyen a kezébe). Ha tudja, mikor és hogyan kell használni a lombfúvót/porszívót, időt és fáradságot takaríthat meg.


Kapcsolódó cikkek


A levélfúvók és szívók használata

Csak néhány példa

Ha gyorsan kell “lesöpörni” a megszáradt fűnyesedéket, leveleket vagy szennyeződéseket a feljáróról, teraszról, járdáról stb. akkor – amennyiben nem különösebben fontos, hogy ugyanilyen gyorsan összeszedje őket – érdemes lehet a levélfúvó/szívó használata. Ha a felszedés szükséges, akkor használjon inkább lombszívót.

A levélfújó-szívó gép
A levélfújó-szívó gép

Ha nagy pázsitja van, és azt ősszel nagy mennyiségű levél borítja, akkor a levéleltávolítási folyamat első lépéseként érdemes lehet levélfúvót/szívót használni. Vagyis a lombfúvó/szívó, és ponyvák együttes használatával a levelek nagy részét külön kupacokba gyűjtheti. Például:

 1. A gyep bal szélső sarkától kezdve fújja a levelek nagy részét egy kupacba, egy nagyobb ponyvára, vagy műanyag lepelre.
 2. Ne legyen kényes: kontraproduktív, ha az utolsó levelet is megpróbálja összeszedni a lombfúvó/szívó segítségével.
 3. Amikor a levelek többségét egy kupacba fújta a gyepnek ebben a sarkában, hajtsa a ponyvát a levelek fölé, és távolítsa el a kupacot (valószínűleg segítségre lesz szüksége) a ponyva elhúzásával.
 4. Dobja a leveleket egy olyan tárolóba, ahol komposztálhatóak, vagy ahonnan később komposztálóedénybe kerülhetnek.
 5. Menjen tovább a többi sarokhoz, és ugyanígy járjon el. Ezután a gyep közepén lévő levelekkel is hasonlóképpen járjon el.

De hangsúlyozzuk, hogy itt nem az a lényeg hogy minden egyes levelet eltávolítson. Hanem távolítsa el a levelek nagy részét, majd fejezze be a munkát egy levélgereblyével.

Ha nem komposztálja a leveleket, és ehelyett azzal a felvetéssel szembesül, hogy lombzsákokban kell kidobnia őket, fontolja meg az eltávolítás egy másik alternatíváját, nevezetesen a helyben történő mulcsozást. Vagyis egy mulcsozó fűnyírónak több értelme lehet az Ön számára, mint egy lombfúvónak/szívónak.

Nagy mennyiségű lomb fújása
Nagy mennyiségű lomb fújása

Csak futtassa át a mulcsozó fűnyírót a gyepen, és a leveleken, és hagyja, hogy apró darabokra vágja őket, amelyek egyfajta gyeptrágyaként működnek. Egy másik alternatíva az, hogy egy hagyományos vagy egy mulcsozó fűnyíróval megy végig a területen, amelynek van lombzsákos tartozéka, ősszegyűjti a zsákba a növényi anyagot, majd a zsákból a leveleket később  eltávolítja. Egyes fűnyírók gyűjtő zsákjaiba több levél fér, mint a lombfúvók/porszívók gyűjtőzsákjaiba, így a munka gyorsabban megy.

Hátrányok

Mint minden más az életben, nem számít, hogy a fúvók vagy porszívók mennyire kényelmesek, vannak hátrányaik. Ez különösen igaz, amikor a gyepszellőztetésről van szó. A levelek nem az egyetlen olyan típusú növényi törmelék, amelyet el kell távolítani a gyepről. A gyepen lévő felesleges növényeket is el kell távolítani. A gyepen felgyülemlett parlagfű megnehezítheti a légzését a gyepnek. A tavasszal vagy ősszel végzett gyepszellőztetés segít a gaz visszaszorításában.

Az őszi lombeltávolításhoz használt fúvók/szívók semmilyen módon nem kezelik a gaz problémáját. Ezzel szemben, ha okosan használja a lombgereblyéket, akkor egyszerre végezheti el a lombeltávolítást és a gazolást.

Nos, feltételezve, hogy már kialakult pázsitról beszélünk, ne féljen egy kicsit nagyobb erőt kifejteni a levélgereblyére, és elég nyomást gyakorolni, hogy a gereblye fogai egy kicsit beássák magukat a földbe. Ez segít eltávolítani a gyepen felgyülemlett gazt, emellett a levelek eltakarításában is segít. Nem mintha ez önmagában gyógyír lenne a komolyabb parlagfűproblémákra. De minden aprócska kis segítség számít hogy ritkítsuk a nemkívánatos növényeket.

Szívó üzemmód használata

A szóban forgó készülékeket “fúvó/szívó” néven emlegetik, mivel természetesen két különböző üzemmódban használják őket: fúvó üzemmódban és vákuum, vagy “vac” üzemmódban. Itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a fúvó/szívó készülékek képességeit vákuum üzemmódban.

Őszintén szólva, a legtöbb ember a levélfúvó/szívógépeket szívó üzemmódban hatástalannak találhatja nagy mennyiségű levél eltávolításakor a gyepről, mert egyszerűen nem szívnak fel nagy mennyiségű levelet gyorsan. A gyűjtőzsákok nem képesek elegendő mennyiségű levelet befogadni ahhoz, hogy érdemes legyen őket levéleltávolítási célokra használni (állandóan meg kell állni, hogy kiürítsük a zsákokat).

Ennek ellenére lehet értelme a vákuum üzemmódban történő használatának az udvar bizonyos kiválasztott területein, kis mennyiségű levél, száradt fűnyesedék, szennyeződés stb. eltávolítására, ahol a levélgereblye használata nehézkes lenne, például:

 • Olyan területek, ahol a levelek a sziklák közé esnek.
 • A kerítés tövében, ahol a levelek beszorulnak.
 • A ház és a melléképületek körüli zugokban és résekben.
 • A teraszokon.
 • Az ilyen területekről a növényi törmeléket érdemes lehet szívó üzemmóddal felszívni.

Mikor kell gereblyét használni ?

Miután eltávolította a levelek nagy részét az udvaráról, még mindig marad néhány levél, amelyet el kell távolítania. És itt jönnek a képbe a lombgereblyék.

A régi jól bevált levélgereblye
A régi jól bevált levélgereblye

Az elkóborolt levelek felszedésének legjobb módja a régi kedvenc, a levélgereblye használata. A technika hívei, akik elvből lenézik a levélgereblyéket, kitartanak, és kétségbeesetten próbálják a megmaradt leveleket levélfúvókkal/szívókkal összeszedni. De ennek egyszerűen nincs értelme a hatékonyság szempontjából, mert a levelek nem túl együttműködőek az ilyen ügyekben ! A technológia egyszerűen még nem állt elő olyan olcsó termékkel, amely e célból helyettesítené a szerény levélgereblyét.

A lényeg

Használja a levélfúvó/szívót vákuum üzemmódban, ha kis mennyiségű levelet szeretne eltávolítani szűk helyekről, ahol a levélgereblye nehezen lenne használható.

Használja a lombfúvó/szívó készüléket fúvó üzemmódban (ponyvával együtt), hogy a gyepen lévő levelek nagy részét kupacokba gyűjtse, és utána kézzel távolítsa el.

A lombgereblyék még mindig a leghatékonyabb eszközök a gyep lombeltávolításának befejezéséhez, illetve a kis udvarok lombeltávolításához.
A levélgereblyék további előnye, hogy segítenek a parlagfű kordában tartásában.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....