Úszómedencék: Költségek és hosszútávú érték

  • Olvasási idő:6perc

Számos változtatással növelheti otthona értékét. Megfontolhatja az új kerti tereprendezést, vagy akár az otthona belső felfrissítését néhány csúcskategóriás fejlesztéssel. És ott van még a hőn áhított úszómedence. Ez nagyszerű befektetés lehet, ha megfelelő méretű, és ha a megfelelő helyen lakik, nem is beszélve arról, ha hajlandó időt és energiát fektetni abba, hogy jó állapotban tartsa, de nem mindig ilyen egyszerű a képlet.


Kapcsolódó cikkek


Ha olyan környéken él ahol sokaknak van medencéje, akkor megtérülhet a telepítés, ha a környéken senkinek sincs akkor nem biztos hogy jó befektetés
Ha olyan környéken él ahol sokaknak van medencéje, akkor megtérülhet a telepítés, ha a környéken senkinek sincs akkor nem biztos hogy jó befektetés

Mielőtt azonban fontolóra venné a medence beszerzését, fontos, hogy mérlegelje a medence telepítésének és karbantartásának költségeit a medence tényleges hasznosságával és értékével szemben. Olvasson tovább, hogy megtudjon néhány olyan tényezőt, amelyet figyelembe kell vennie, valamint az otthonának e drága kiegészítőjének telepítésére és karbantartására vonatkozó számadatokat.

Fontos tényezők

A medence minden otthon nagyszerű kiegészítője lehet, de még több értelme van, ha az ország déli részén (ahol a napsütéses órák száma nagyobb, és átlagosan 2-5 Celsius fokkal melegebb van), vagy előkelő környéken él.

Egy úszómedence telepítésének átlagos költsége körülbelül 1-5 (néha még több is) millió forint (ami függ a kiviteltől, mérettől, felhasznált anyagoktól, a medence formájától) míg a karbantartás évente akár 50-150 ezer forintba is kerülhet.

Egy medence csak bizonyos körülmények között növeli az otthona értékét, legfeljebb 5-7%-kal.

Medencét tervez ?

A legtöbben álmodoznánk arról, hogy medencét építtetünk. Végül is ez egy pazar életstílust képvisel. Ki ne álmodozna arról, hogy egy koktéllal a kezében egy nyugágyon ül a medence mellett ? De ha medence telepítésén gondolkodik – és komolyan gondolja -, akkor érdemes kitalálni, hogy valóban van-e ennek anyagi értelme (főleg ha az ingatlan eladását tervezi).

Ha csak kikapcsolódni vágyik akkor lehet hogy egy ilyen is megteszi
Ha csak kikapcsolódni vágyik akkor lehet hogy egy ilyen is megteszi

A medence minden otthon nagyszerű kiegészítője. De sokkal több értelme van, ha melegebb éghajlaton vagy olyan területen él, mert miért bajlódna valaminek a beszerzésével, ha évente csak néhányszor tudja használni ? Hasonlóképpen, sokkal célszerűbb, ha egy előkelő környéken él, mert sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a környéken lévő más házak is rendelkeznek medencével, így a potenciális vevőknek összehasonlítási lehetőséget biztosít, ha úgy dönt, hogy eladja a házát.

Most pedig nézzük a medencetulajdonlással járó költségeket. Egy medence építésének költségei körülbelül 1-5-10 millió forint között mozognak, az országos átlag körülbelül 3 millió forint.

Aztán ott vannak a medence fenntartásának és üzemeltetésének költségei. A medence méretétől és típusától függően akár 50-200 ezer forintot fizethet a fűtésért és a szűrésért. Aztán ott vannak az extrák, mint például:

Medencetakarók: 20-100 ezer forint között.
Ugródeszka: 10-30 ezer forint között.

Egy földbe épített medence üzemeltetésének költségei évente 20-100 ezer forint között mozoghatnak.

Ha ez nem tántorította el, de mégis szeretne spórolni a költségeken, akkor fontolja meg, hogy egy nagy medencéről egy kisebbre – esetleg egy koktélmedencére – vált. A medence anyaga is nagyban befolyásolja a költségeket. A beton ugyan tovább tart, de többe kerül, mint egy vinillel vagy csempével burkolt medence. Az üvegszálas megoldások jelentősen csökkenthetik a költségeket, de esztétikailag nem veszi fel a versenyt a csempézettel.

Újraértékesítési érték

Egy medence nemcsak az Ön társadalmi státuszát, hanem otthona értékét is növelheti. A növekedés azonban valószínűleg nem akkora, mint gondolná. Ezért nincs valódi garancia arra, hogy a beleölt pénz megtérül. Valójában egy medence hozzáadása csak 5-7%-kal növelheti otthona értékét. Ez persze számos különböző tényezőtől függ, többek között az Ön ingatlana elhelyezkedésétől is.

Egy medence jó dolog csak sajnos költségekkel jár a fenntartása
Egy medence jó dolog csak sajnos költségekkel jár a fenntartása

Ha előkelő környéken él, az mindenképpen segít abban, hogy a potenciális vásárlók felfigyeljenek otthonára és medencéjére. De az is fontos, hogy maradjon meg a kertből felhasználható terület. Egy olyan medence, amely az egész udvart elfoglalja, a legtöbb vásárlót elriasztja.

Vannak más tényezők is, amelyek meghatározhatják, hogy megtérül-e a medencébe való befektetése, például a medence állapota, a medence típusa és kora. A legtöbben valószínűleg érdektelenek lesznek medencéje iránt, ha régi, rossz állapotban van, és nem illik az otthona vagy a környék stílusához.

És ne feledje, lehet, hogy Ön szereti a medencéjét, de nem mindenkinek való. Sok pár a kisgyermekeik biztonságát veszélyeztető pontnak tarthatja. Így lehet, hogy a potenciális vásárlókat az idősebb párokra vagy a tizenéves gyerekekkel rendelkező családokra korlátozza.

Az úszómedence előnyei és hátrányai

Ha valóban szeretne egy úszómedencét, akkor mérlegelnie kell az előnyeit és a hátrányait.

Előnyök

Nézzük először a medence létesítésének néhány előnyét. Ha kiadja a pénzt, hogy beiktasson egyet, akkor valószínűleg Ön lesz az egyik legnépszerűbb ember a szomszédságában vagy a társasági körében – különösen, ha Ön az egyetlen, akinek van medencéje. A medence nagyszerű teret biztosít a család, a barátok és más látogatók szórakoztatására.

Emellett nyáron – ha kültéri medencéről van szó – vagy egész évben, ha beltéri medencéről van szó, önnek és családjának is biztosít egy helyet, ahol úszhat. A karbantartási költségektől eltekintve nem kell egy fillért sem költenie uszodabelépőre, vagy benzint égetnie, hogy eljusson egy uszodába. És nemcsak kényelmes, hanem privát is – nem kell idegenekkel megosztani.

Ha van otthon egy medencéje, az azt is lehetővé teszi, hogy felfrissítse magát a forró nyári napokon. Ez segíthet akár pénzt is megtakarítani egy hőhullám idején, mivel csökkentheti a légkondicionálás költségeit.

Hátrányok

A kezdeti telepítési költségeken és a folyamatos karbantartási költségeken kívül néhány hátránya lehet annak, ha van egy úszómedencéje:

  • A felnőttek esetleg nem élvezik annyira, mint a gyerekek.
  • Attól függően, hogy hol él, a kültéri medencéket csak a melegebb hónapokban lehet használni.
  • Nagymértékben előfordulhatnak balesetek és/vagy sérülések.
  • Ha eladja otthonát, az tovább maradhat a piacon, mint a medence nélküli otthonok.

A legnagyobb mérlegelendő kérdés, hogy milyen mértékben fogják használni a medencét. Mivel sok pénzt költ rá, ezért fel kell tennie magának a kérdést, hogy megéri-e a pénzét egy olyan befektetés, amelyet az évből csak néhány hónapig fog használni. Minden nap kint lesz a medencében ? Hetente egyszer ? Minden második héten ? Szánjon egy kis időt a lehetőségek alapos mérlegelésére, mielőtt döntést hoz.

A lényeg

Gondolja át alaposan, mielőtt vállalkozót bíz meg egy medence építésével. A költségek meghaladják a megtérülést ? Egy medence akkor növeli leginkább otthona értékét, ha melegebb területen él (déli országrész), vagy ahol a szomszédos házaknak is van medencéjük. De előfordulhat, hogy a medence telepítése negatív megtérüléssel jár, ha olyan területen él, ahol a környéken nincs medence. Ha ez a helyzet, akkor ne pazaroljon el több millió forintot egy értéktelen beruházásra.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....